Artikel - Wonen en Interieur

Infraroodverwarming als hoofd- of als bijverwarming? Zo beslis jij!

Tijd om je verwarmingsinstallatie te vervangen? Dan is het tijd om te kiezen door welk systeem! Traditionele verwarming is natuurlijk een optie, maar heb jij al eens aan infraroodverwarming gedacht?! Zo zit jij binnenshuis even comfortabel als buiten in dat heerlijke lentezonnetje. Wij zochten voor jou uit of je die IR-verwarming het best als hoofdbron of als bijverwarming gebruikt.

Infraroodverwarming versus traditionele verwarming

Traditionele verwarming, zoals radiatoren, warmt de omringende lucht op. Hoe jij het dan warm krijgt? Door de aangename omgevingstemperatuur.

infraroodverwarming in schilderij boven zetel

Infraroodverwarming wordt gemakkelijk weggewerkt in schilderijen en spiegels.

Infraroodverwarming werkt net iets anders, namelijk via stralingswarmte. De onzichtbare en onschadelijke infraroodstralen verwarmen eerst de objecten in de kamer. Lees: de stralen verwarmen jou rechtstreeks en niet de omringende lucht! Zo krijg je de indruk dat je buiten in het zonnetje vertoeft, terwijl je gewoon binnenshuis bent!

IR-verwarming als hoofdverwarming: ideaal voor een goed geïsoleerd huis

Je volledige woning met infrarood verwarmen? Dan zijn er twee belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

Zorg voor goede isolatie

Ten eerste moet je woning perfect geïsoleerd zijn. Waarom? Anders lijd je te veel warmteverlies. De warmte die de meubels opnemen, geven ze immers ook weer af aan de ruimte. Is je huis of appartement niet goed geïsoleerd, dan zal die warmte gewoon verdwijnen. Veel verloren energie, dus!  

zwart infraroodpaneel

Zorg ervoor dat je woning optimaal geïsoleerd is!

Hou je energiefactuur in de gaten

Een ander verschil met traditionele verwarming? IR-verwarming werkt niet op mazout of gas, maar op elektriciteit. Je denkt nu misschien: verwarmen op elektriciteit… dat zal me dus meer kosten. Toch is infraroodverwarming niet noodzakelijk slecht voor je portefeuille. Integendeel: dit soort verwarmingsinstallatie heeft immers drie belangrijke voordelen.

De temperatuur staat lager

Bij traditionele verwarming moet de temperatuur van de thermostaat op ongeveer 21°C staan voor een aangenaam binnenklimaat. Dat hoeft niet bij IR-verwarming: dan zit je al comfortabel vanaf 18°C! Er is dus minder energie nodig voor hetzelfde effect.

De verwarming springt later op

Traditionele verwarming heeft meer tijd nodig om de gewenste temperatuur te bekomen: dat betekent dat je verwarmingsinstallatie al moet draaien voor je thuiskomt of opstaat. Jij betaalt dus voor energie die je niet gebruikt! Infraroodverwarming, daarentegen, werkt onmiddellijk.

De verwarming moet minder lang opstaan

Tot slot, heeft IR-verwarming ook langer effect. Meubels en objecten – die de infraroodverwarming rechtstreeks verwarmt – houden immers lang de warmte vast! Je kunt de verwarming dus gerust wat vroeger afzetten, wat je alweer wat euro’s bespaart.

Ondanks alle energiebesparende voordelen van IR-verwarming, hou je jouw elektriciteitsfactuur best in de gaten. Een gouden raad: investeer in zonnepanelen & verwarm (bijna) gratis! Zeker als je ook nog eens een thuisbatterij hebt, hoef je je geen zorgen te maken over (stijgende) energieprijzen.

Betaal minder voor aankoop & installatie

De aankoop en installatie van infraroodverwarming is goedkoper dan die van traditionele verwarming: denk aan €500 à €600 per paneel.

Hoeveel panelen jij moet voorzien? Met een infraroodpaneel van 1000 Watt warm je een oppervlakte van zo’n 20 tot 25 vierkante meter op. Naargelang hoe groot de kamer is, zul je dus met één of twee panelen toekomen.

Infraroodverwarming als bijverwarming: ideaal voor kleine ruimtes

Als bijverwarming is infrarood wél altijd een goed idee voor kleinere ruimtes die snel warm moeten zijn, zoals de badkamer of de veranda. Zo hoef jij geen half uur te wachten vooraleer de badkamer warm genoeg is om te douchen. Doordat IR-verwarming zo snel werkt, zijn die kleine kamers in no time warm.

Conclusie:

  • IR als hoofdverwarming: Alleen wanneer je woning goed geïsoleerd is en uitgerust is met zonnepanelen is infraroodverwarming als hoofdverwarmingsbron een prima alternatief voor traditionele verwarming.
  • IR als bijverwarming: Onder alle andere omstandigheden, overweeg je IR-verwarming best als bijverwarming om kleine ruimtes snel op te warmen. Zo beperk jij je energiefactuur tot het minimum en geniet jij toch van die aangename warmte.
Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?