Esthetische zonnepanelen: want het oog wil ook wat

Inspiratie Nina V Fri 18 May 2018

We kunnen er niet omheen: zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar lang niet iedereen is fan van hoe ze eruitzien: op esthetisch vlak, verstoren zonnepanelen de visuele harmonie van een woning. Hoeft een pv-installatie dan steeds een doorn in het oog te zijn? Nee, gelukkig zijn er geïntegreerde zonnepanelen op de markt die een elegante en onopvallende oplossing bieden.

puntdak met zonnepanelen

Zonnepannen zijn perfect te integreren in schuine daken. Foto door Monier

Zonnepannen en zonneleien: 2-in-1 dakbedekking

plaatsing zonnepannen

Een gedeelte van de klassieke dakbedekking kan worden vervangen door zonnepannen- of leien. Die worden volledig ingebouwd en komen rechtstreeks op de panlatten te liggen. Foto door Smartroof

In plaats van pv-panelen die op je dakbedekking worden gemonteerd (‘opbouwpanelen’), zijn er nu ook zonnepannen en -leien op de markt. Je hoort het goed: de fotovoltaïsche cellen zijn verwerkt in de dakpannen of leien zelf en komen rechtstreeks op de panlatten te liggen. Ze vormen zo een volwaardige en waterdichte vervanging van je dakbedekking. Omdat de panelen naadloos geïntegreerd kunnen worden, verschilt het uitzicht amper van een klassiek dak. Kortom, zonnepanelen kunnen ook mooi zijn om naar te kijken.

Wist je dat… je de keuze hebt uit een klein formaat, gelijk aan dat van een pan/lei, of een groter formaat dat de oppervlakte van meerdere pannen/leien beslaat? Bekijk de verschillende mogelijkheiden bij de bekendste producenten zoals Eternit, Koramic/Wienerberger, Monier en Smartroof.

Rendement en levensduur

Zijn er ook nadelen verbonden aan deze 2-in-1 dakbedekking, vraag je je misschien af?

Wel, het rendement is iets lager waardoor de te bedekken oppervlakte groter moet zijn om dezelfde opbrengst te behalen. Na 20 jaar wordt het rendement van deze geïntegreerde zonnepanelen nog op zo’n 80 à 85% geschat. En na 30 jaar, zullen de panelen in z’n geheel moeten worden vervangen. Dat is beduidend korter dan de levensduur van een klassieke dakbedekking. Positief is wel dat dit soort zonnepaneel makkelijk vervangen kan worden, zoals bijvoorbeeld bij een lek of defect.

Installatie en prijs

De technologie achter zonnepannen mag dan wel dezelfde zijn als die van opbouwpanelen, maar het installeren van dit soort paneel is iets complexer. Dat komt omdat elk onderdeel met elkaar moet worden verbonden, en dat zijn er hier meer dan bij een klassieke pv-installatie. Samen met de duurdere materialen die hieraan te pas komen, zorgt dit onvermijdelijk voor een hoger prijskaartje.

Zonneleien- of pannen kosten gemiddeld 570 euro/m2 (incl. montage). Een modaal gezin zal ongeveer 35m2 nodig hebben om aan hun energiebehoefte te voldoen. Je telt dus al gauw 20 000 euro neer voor de gehele installatie. Een klassieke installatie met dezelfde oppervlakte, zal je ongeveer de helft kosten. Hou er in je vergelijking wel rekening mee dat je bij zonnepannen en -leien de kost voor dakbedekking uitspaart, waardoor het prijsverschil kleiner wordt.

zonnepanen zwart dak

Dankzij de naadloze integratie, vallen zonneleien nauwelijks op. Foto door Smartroof

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel overtuigd dat zonnepanelen wél visueel aantrekkelijk kunnen zijn. Wil je weten wat zo'n installatie jou zou kosten? Treed nu snel en eenvoudig in contact met ervaren installateurs via onze gratis en vrijblijvende offerteservice.

Eerst meer weten over de verschillende soorten, werking of prijs/terugverdientijd van zonnepanelen? Lees er alles over in ons focusdossier zonnepanelen.

Wil je dit interessante artikel delen?