De hitte buitenhouden: met zonwering of airco?

Tips Hanne G. Mon 6 Aug 2018

Nu België alweer gebukt gaat onder een heuse hittegolf, is het steeds moeilijker om verkoeling op te zoeken. Ook binnenshuis kan de temperatuur flink oplopen. Zonnewering en airco zijn twee mogelijke oplossingen om je interieur fris te houden. Maar voor welke optie kun je het best kiezen? Wij zetten de voor- en nadelen even voor jou op een rijtje!

vrouw geniet van de airco

 

Zonnewering = warmte preventief buitenhouden 

 

Wanneer je kiest voor zonwering, pak je het probleem aan bij de wortels: je voorkomt dat warmte überhaupt binnendringt. Een erg efficiënte manier dus om een hittegolf in huis tegen te gaan. Maar zonwering heeft nog meer voordelen:

 • Geen doorn in het oog

  Je kan kiezen tussen binnenzonwering of buitenzonwering, in alle mogelijke vormen en stijlen. Er is dus altijd wel een optie die goed bij je interieur of exterieur past. Een airco is daarentegen vaak een doorn in het oog.

  Als buitenzonwering zijn zonneschermen (uitvalscherm of knikarmscherm) en de zonneluifel erg populair. Maar ook markiezen of screens bieden een elegante oplossing. 

  Binnenzonwering kan ook, maar let wel dat de warmte dan gevangen wordt tussen de zonwering en het raam. Het grote voordeel aan zonwering voor binnen is dat het ook meteen dienstdoet als raamdecoratie voor een gezellig interieur. Denk maar aan shutters of jaloezieën.

 • Voor ieders portemonnee

  Je hoeft niet noodzakelijk honderden euro’s uit te geven: ook met een beperkt budget kun je degelijke zonnewering vinden. Warmtewerende folie heb je bijvoorbeeld al voor minder dan 20 euro per vierkante meter. Kun je meer spenderen aan je zonwering, ga dan voor een luxueuze uitvoering zoals een zonnetent.

 • Besparen op elektriciteitskosten

  Aangezien je huis minder snel en minder fel opwarmt, hoef je niet te investeren in een dure airco, die bovendien ook nog eens veel energie vreet. 

horizontale lamellen

Jaloezieën houden de warmte buiten.

Zijn er dan ook nadelen, vraag je je misschien af? Ja, maar dat zijn er maar twee:

 • Niet 100% efficiënt

  Zonwering zal een relatief hoog percentage van de warmte tegenhouden, maar kan niet geheel voorkomen dat het binnenshuis toch opwarmt. Zeker bij hittegolftemperaturen zal zonwering alleen niet noodzakelijk voldoende zijn om je woning koel te houden. 

 • Weinig licht binnenshuis

  Hou er daarnaast ook rekening mee dat, doordat zonwering het zonlicht tegenhoudt, het binnenshuis al snel donker kan gaan aanvoelen. 

Lijkt zonwering je interessant? Via onze gratis offerteservice vergelijk je snel & eenvoudig offertes, geheel vrijblijvend!

Vergelijk offertes voor zonwering

Airconditioning = warmte wegjagen

En dan is er nog de tweede optie: airconditioning. Airco is een vorm van klimaatcontrole waardoor de temperatuur in huis constant én aangenaam blijft. Daarnaast biedt het ook nog volgende troeven:

 • Doeltreffend

  Airco is een zeer efficiënte manier om de temperatuur in je huis te doen dalen. Het enige wat je moet doen, is de temperatuur instellen en je voelt meteen het verschil.

 • Meerdere keuzemogelijkheden

  Er zijn meerdere mogelijkheden wat airco betreft: airconditioning met of zonder afvoerslang, vaste of mobiele airco, een airco die een hele winkel koelt of een kleine airco… Een kleine draagbare airco heb je vanaf 50 euro, maar je kunt er eveneens enkele honderden euro’s aan besteden. 

TIP: Zou je graag airconditioning hebben, maar vind je de prijs die je eraan moet geven te hoog? Geen probleem, je kunt ook eenvoudig zelf een goedkope airco maken! Het enige wat je moet doen, is ijsblokjes voor je ventilator hangen en voilà: je ventilator blaast koude lucht in de kamer! Wanneer het ’s avonds afkoelt, kun je de ventilator voor een open raam zetten. Op die manier kan hij koude lucht naar binnen blazen. Je hebt al een degelijke ventilator vanaf tien euro. 

Net zoals zonwering heeft ook airconditioning enkele nadelen:

 • Doorn in het oog

  Daar waar de zonnewering nog een meerwaarde biedt aan je interieur of exterieur, is een airco esthetisch niet zo aantrekkelijk. Kies je voor een airco met afvoerslang? Dan valt die slang ongetwijfeld op. Bovendien is het onhandig om rond en over te lopen. Kies je voor een vaste airconditioning die in de muur is gebouwd? Ook die installatie zal geen pluspunt zijn in je interieur.

 • Nood aan verbouwingen

  Een airco trekt alle warme lucht naar buiten. Om dat te kunnen doen, heeft de airconditioning een slang nodig die naar buiten geleid wordt. Het is mogelijk dat je daarvoor enkele structurele aanpassingen moet voorzien, zoals een opening in de gevel voor de afvoerbuis. Dat kan niet overal, is praktisch lastig en kost geld. Voor een mobiele airco moet je eventueel enkele meubels verzetten of je interieur anders inkleden. Indien je een airconditioning met slang koopt, moet het apparaat ook nog eens dicht bij een raam staan zodat de afvoerbuis de lucht naar buiten kan blazen.

 • Niet voor gevoelige oortjes

  Airconditioning maakt steeds lawaai, meestal een zoemend geluid. Dat kan in sommige situaties storend zijn, bijvoorbeeld als je je moet concentreren of wanneer je net rustig wil ontspannen.

 • Ziekteverwekkend

  Als je te lang in de airco zit, zou je er ziek van kunnen worden: hoofdpijn, misselijkheid, astma, verkoudheid ... Het is dus belangrijk om het apparaat op tijd uit te schakelen!

Is airco meer iets voor jou? Via onze gratis offerteservice vergelijk je snel & eenvoudig offertes, geheel vrijblijvend!

Vergelijk offertes voor airco

Van plan een airco of zonnewering te (laten) installeren en wil je weten wat dat jou zou kosten? Probeer nu onze gratis en vrijblijvende offerteservice & vergelijk eenvoudig offertes voor zonnewering en/of airconditioning. Zo is je woning binnenkort helemaal zomerproof! 

Wil je dit interessante artikel delen?