Dossier gevelbepleistering: crepi geeft kleur aan je gevel

Inspiratie Hanne G. Fri 21 Sep 2018

De gevel bepleisteren met crepi blijft nog steeds een erg populaire techniek. Je denkt daarbij waarschijnlijk meteen aan witte crepi. Maar wist je dat sierpleister beschikbaar is in zowat 800 ral-kleuren?! Je kunt dus nog alle richtingen uit. Wij stellen de leukste crepigevels aan je voor… prepare to be amazed!

Een moderne look? Witte crepi blijft de favoriet

modern huis in witte crepi

Witte crepi geeft je woning meteen een moderne look. Foto via ara architecten.

De populairste keuze is ongetwijfeld witte crepi. Waarom? Wit is neutraal en je kunt het gemakkelijk combineren met eender welke andere kleur: je hoeft dus geen rekening te houden met de kleur van je deuren, kozijnen enzovoort. Bovendien geeft het je woning een strakke, moderne uitstraling. Een nadeel van een witte gevel? Elk vuiltje valt al snel op! Ook mosvorming en algen kunnen mettertijd een probleem vormen voor die stralend witte gevel. Voldoende aandacht besteden aan het reinigen van je gevel is dus een absolute must.

Een frisse verschijning met gele, roze of grijze crepi

modern huis in zachtroze crepi

Een zachte uitstraling met lichtroze crepi. De ramen geven er een moderne toets aan. Foto via Zimmo.

Lichtgrijs, -blauw, -geel of -roze… Tussen de 800 ral-kleuren zitten genoeg zachte tinten om je gevel net dat tikkeltje extra te geven! Je woning ziet er fris én uniek uit zonder te hard op te vallen. Lichte sierpleister zie je vooral vaak terug bij pastorijwoningen, maar is geschikt voor haast elke woonstijl: van modern tot klassiek. Het materiaal heeft echter dezelfde nadelen als witte crepi: vuil, mos en algen vallen snel op. Pijnpunten zijn de boven- en onderkant van de gevel: via de bovenzijde loopt het regenwater en eventuele vuiltjes naar beneden. De onderzijde krijgt dan weer te maken met opspattend vuil. Regelmatig onderhoud van je gevel dringt zich dus op.

Durf buiten de lijntjes te kleuren met felle crepi

felrode crepi op appartementsgebouw

Felrode crepi fleurt meteen het hele straatbeeld op! Foto via Gevelrenovatie Vandewalle.

Ga jij graag weg van het traditionele en durf jij wel wat kleur te geven aan de buurt? Ga dan voor een gevel in een felle kleur! Je krijgt er een instant zomers gevoel van, of het zonnetje nu schijnt of niet! Maak van jouw huis de blikvanger van de straat. Geen fan van rood? Geen nood, je kunt zowat van elke kleur een felle variant bestellen! Denk aan oranje, blauw, geel, roze... Ga voor iets flashy en kom elke dag thuis met een lach! 

Alle kanten uit met donkere crepi

huis in zwarte crepi

Een stijlvolle gevel dankzij zwarte crepi! Foto door partner Facade concept bvba.

Voor zij die niet graag opvallen, maar ook niet houden van lichte kleuren, is er een ideaal compromis: donkere crepi! Het voordeel is dat je niet vastzit aan één bepaalde stijl. Bruin of donkergrijs zijn geliefkoosde opties. Maar onze favoriet is zonder twijfel zwarte sierpleister. Wedden dat je van iedereen complimentjes zal krijgen?! Donkere kleuren zijn minder vuilgevoelig, maar absorberen dan weer meer warmte. In de zomer kan dat ervoor zorgen dat het binnenshuis minder fris is. Daalt de temperatuur ineens drastisch tijdens een onweder? Dan kunnen er barsten in de gevel ontstaan door de clash tussen warm en koud. Hou er tot slot ook rekening mee dat crepi in donkere kleuren na verloop van tijd zijn intensiteit kan verliezen.

Een mooi contrast: combineer crepi met andere materialen

zwarte woning met groot wit vlak

Een stijlvolle woning dankzij de zwart-wit kleurbreuk! Foto via Zimmo.

Materialen combineren is ideaal om contrast te creëren. Heb je leuke architecturale elementen aan je woning die je graag in de kijker zet? Bepleister ze met een accentkleur! Zo komen die elementen helemaal tot hun recht. Een kakofonie vermijd je door te kiezen voor complementaire kleuren uit dezelfde kleurenwaaier of door een donker en licht materiaal te combineren. Op deze foto is er gekozen voor een donkere baksteen, terwijl de oversteek bezet is in een witte crepi. De oversteek valt daardoor extra op en krijgt een elegante toets. 

Meer advies nodig? Of prijzen kennen? Hier vind je een gespecialiseerde bezetter uit de buurt!

Wil je dit interessante artikel delen?