Je appartement zo snel mogelijk lentefris dankzij deze 5 stappen

Geniet jij ook van een tweede verblijf aan de kust? Heerlijk toch! Al betekent dat jammer genoeg ook dat jij bij aankomst steeds even moet poetsen vooraleer je van een wandeling op de dijk kunt genieten. Je appartement in sneltempo helemaal opfrissen? Een fluitje van een cent dankzij deze vijf stappen! Zo sta jij in geen tijd weer op het strand.

#1: Van boven naar onder afstoffen

Ook al komt er wekenlang niemand in het appartement, toch valt er dan heel wat stof op de vloer en op de kasten. Ronddwarrelend stof waarvan je heel de tijd moet niezen? Nee, bedankt! Bij aankomst in je flat zul je dus eerst moeten afstoffen. Ga even met een plumeau of een stofdoek over al je kasten en stofzuig het hele appartement grondig. Gelukkig hoeft dat werkje helemaal niet lang te duren.

Ben je echt meerdere maanden weggeweest? Ontstof dan extra grondig: ook de vensterbank, lampen, fotokaders… hebben aandacht nodig!

koppel stoft kast af met plumeau

Stof alles snel even af, zo is je appartement snel een heel pak frisser!

Tip: Begin bovenaan en werk naar onder, stof dwarrelt immers naar beneden! Het zou zonde zijn om eerst te stofzuigen en dan pas aan de kasten te beginnen, waardoor er opnieuw stof op de grond belandt!

#2: De muffe geur uit de gordijnen halen

Wist je dat... je gordijnen enorm veel vuil opnemen? Dat verspreidt, naast stof, ook een muffe geur. Maar geen zorgen: vaak is je gordijnen even buitenhangen en uitkloppen al voldoende.

Toch nood aan een grondige schoonmaakbeurt? Stop je gordijnen dan in de wasmachine. Check zeker op voorhand de wasvoorschriften! Houd je ook aan de volgende richtlijnen:

 • Vouw de bovenrand bij elkaar. Doe daar een dikke sok of kussensloop overheen en bindt vast met een elastiek. Zo is je machine beschermd tegen die scherpe haken!
 • Doe de wasmachine maar voor een derde vol. Was op een lage temperatuur en gebruik weinig wasmiddel. Gordijnen zijn erg fragiel!
 • Tijd om te drogen? Hang je gordijnen simpelweg al terug op de rails en laat de tocht zijn werk doen.
vrouw stofzuigt lichtkleurig tapijt

Ook het tapijt moet gestofzuigd worden!

#3: Het dekbed verversen

Aan de keuken en de woonkamer had je ongetwijfeld onmiddellijk gedacht, maar vergeet ook zeker de slaapkamer niet! Leg bijvoorbeeld nieuw beddengoed, zelfs als er al een dekbedovertrek ligt. Die is immers niet meer fris! Was ook een keer per jaar het donsdeken.

Tip: Check bij aankomst zeker de keukenkasten. Ben je daar vorige keer iets vergeten dat ondertussen is vervallen? Gooi dat dan snel weg!

#4: De ramen niet vergeten

Dat je ramen vuil worden, dat hoeven we je niet te vertellen. Wind, gure regen, felle zon… binnen de kortste keren kun je niet meer naar buiten kijken. Poets dus ook snel even je ramen:

 1. Vul een emmer water met een scheutje afwasmiddel of azijn. Zorg dat het niet te hard schuimt.
 2. Ga met een zachte spons over het glas en de raamkozijnen.
 3. Wrijf het raamwerk droog met een propere handdoek.
 4. Ga met een raamwisser over het glas door horizontaal het water naar opzij te duwen. Maak regelmater de raamwisser droog met een microvezeldoek om strepen te voorkomen.
 5. Maak tot slot de randen van het glas droog met een propere handdoek.

#5: Zo veel mogelijk tijd winnen

Zo min mogelijk tijd verliezen en zo snel mogelijk richting strand? Dat doe je zo:

 • Vele handen maken licht werk: maak er dus een echt teamwork van waaraan heel het gezin meewerkt! Geef je kinderen wel een zeer concrete taak zodat ook zij goed weten wat van hen verwacht wordt.
 • Doe zo veel mogelijk tegelijk. Veel poetsmiddelen moeten eerst even inwerken alvorens je ze kunt afspoelen. Je kunt tijdens het wachten dus gerust even iets anders doen.
 • Vertrek je weer naar huis? Zorg dan dat alles netjes is: de bedden opgemaakt, de afwas gedaan, even met nat over de vloer gegaan… Hoe properder het nu is, hoe minder werk wanneer je terugkomt!
Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?