Zwembad verwarmen: zo kost het je geen fortuin

Tips Hanne G. Fri 17 Aug 2018

Dilemma: je zou heel graag een zwembad in je tuin installeren, maar ziet op tegen de verwarmingskosten die er achteraf nog bijkomen. Dan toch maar geen zwembad aanleggen? Gelukkig zijn er mogelijkheden om de energiekosten voor de verwarming zo laag mogelijk te houden. Wij geven je daarvoor graag enkele tips!

Buitenzwembad bij ondergaande zon

 

Het ideale zwembadwater bedraagt tussen de 26 en de 28 graden, een temperatuur die we in België nauwelijks twee maanden per jaar halen. Het is dus haast onvermijdelijk: een zwembad zal je moeten verwarmen, wil je er langer van kunnen genieten. Liefst de goedkoopste optie? Lees dan zeker verder.

Zonnecollectoren op het dak

Dit zwembad wordt verwarmd door vacuümbuis zonnecollectoren op het dak.

Een zonnecollector vangt het zonlicht op en zet dat om in warmte. Daarin verschillen zonnecollectoren van zonnepanelen: de panelen zetten zonlicht immers om in elektriciteit, niet in warmte.

Hoe werken zonnecollectoren precies? De zonnecollectoren warmen een transportvloeistof op, die getransporteerd zal worden naar een opslagtank bij het zwembad. Het zwembadwater zal door die opslagtank lopen en op die manier verwarmd worden.

Pluspunten van deze verwarmingsinstallatie is dat je gebruik kan maken van een gratis grondstof: de zon! Je zwembad verwarmen met een zonneboiler is dus duurzaam én goed voor het milieu.

Het betekent echt wel dat je erg afhankelijk bent van de zon: tijdens een minder zonnige zomer of tijdens de voorjaarsmaanden zal in warm water zwemmen minder vanzelfsprekend zijn. Zonnecollectoren warmen je zwembad immers traag op.

Heb je maar een klein zwembad en gebruik je het niet zo vaak, maar wil je wel snel resultaat? Dan kan een houtkachel een voordelige oplossing bieden, tenminste wanneer je zelf over voldoende stookhout beschikt. Nadeel? Je moet er wel voor zwoegen: je moet immers zelf je houtaanvoer voorzien en ervoor zorgen dat het vuur niet dooft.

Verwarmingssysteem van de elektrische doorstromer

Je kan je zwembad daarnaast ook elektrisch verwarmen. Vergelijk dit met de werking van een waterkoker: een spiraal wordt met stroom verwarmd, het water wordt langs de spiraal gepompt, opgewarmd en daarna weer afgevoerd naar het zwembad. Deze verwarminsinstallatie is erg handig als je op korte tijd de temperatuur wil doen stijgen, maar is minder geschikt als hoofdverwarming. De energiekosten van een elektrische doorstromer liggen namelijk behoorlijk hoog.

Ook de warmtewisselaar heeft te kampen met hetzelfde probleem. Je gebruikt deze verwarmingssystemen dus best om je water snel op te warmen om daarna over te schakelen op een aanvullend systeem om die temperatuur op peil te houden.

Warmtepomp

Naast de zonneboiler, is er nog een tweede verwarmingsinstallatie die heel interessant is voor je portemonnee: de warmtepomp. Warmtepompen zijn er in verschillende uitvoeringen, maar het is de lucht-waterwarmtepomp die het interessants is bij het verwarmen van een zwembad. Dit systeem haalt zijn energie uit de buitenlucht, een hernieuwbare en gratis grondstof. Wil je je dus niet blauw betalen aan verwarmingskosten en toch voor een milieuvriendelijke oplossing kiezen, dan is de warmtepomp iets voor jou. Tenminste als je budget het toelaat: de warmtepomp is wel de duurste installatie in aanschaf.

Hoewel de pomp warmte onttrekt uit de buitenlucht, hoeft de buitentemperatuur niet noodzakelijk hoog te zijn. Integendeel: zolang het buiten minstens 10 graden is, kun je warmtepomp met een hoog rendement je zwembad tot 28 graden opwarmen. Zwemmen tussen april en november is dus geen enkel probleem. Wil je toch het hele jaar door zwemplezier? Dan bestaan er ook speciaal ontwikkelde warmtepompen die lagere temperaturen aankunnen.

Een warmtepomp is geschikt voor zowel grote als kleine zwembaden, maar warmt het zwembadwater wel traag op (zo’n twee graden per dag). Organiseer jij graag last-minute zwemfeestjes? Dan is een warmtepomp misschien toch niet zo’n slim idee.

Vraag: klopt het dat een warmtepomp veel lawaai maakt?

Ja, een warmtepomp produceert een zekere hoeveelheid geluid. Plaats je de installatie echter zo’n vijf meter ver van je zwembad, zal je er amper hinder van ondervinden.

Even het noorden kwijt na het lezen van al deze informatie? Wij zetten alles nog eens op een rijtje in dit handige overzicht:

  Zonnecollector Houtkachel Elektrische doorstromer/warmtewisselaar Warmtepomp
Aankoopprijs Duur Goedkoop Goedkoop Duur
Energiekosten Laag Afhankelijk van (eigen) houtvoorraad Hoog Laag
Snelheid opwarmen Traag Snel Snel Traag
Geschikt als hoofdbron? Ja Ja, voor kleine zwembaden Nee Ja
Zwemtijd Zomermaanden Hele jaar door Hele jaar door April-november

Toptip: afdekken = besparen

Voor welke verwarmingsoptie je ook kiest, dek je zwembad af wanneer je het niet gebruikt om je rendement te maximaliseren. Door de warmte niet te laten ontsnappen, bespaar je alweer heel wat energiekosten.

Afgedekt zwembad

Dankzij het rolluik op dit zwembad zal het water minder snel afkoelen waardoor er op energiekosten bespaard kan worden.

Je kunt je zwembad afdekken met afdekzeil of overkapping, maar nog efficiënter is een rolluik. Dankzij het rolluik koelt je zwembad trager af en moet je verwarmingssysteem dus minder hard draaien. Bovendien is het ook veiliger – er kan niemand per ongeluk in het zwembad vallen – en vraagt het minder onderhoud.

Liever een afdeksysteem dat ook verwarmt? Dat kan met het zomerzeil! Het zeil kan het water enkele graden (tot zelfs acht graden!) opwarmen met behulp van de warmte van de zon: de noppenfolie op het zeil vangt de warmte op en geeft die door aan het zwembadwater. In combinatie met de warmtepomp, bijvoorbeeld, kun je zo tot 30% minder elektriciteit verbruiken!

Wie graag geniet van een namiddagje zwemmen in eigen tuin, moet daar dus het prijskaartje bijnemen. Je kunt de energiekosten echter wel drukken door het meest geschikte verwarmingssysteem te kiezen én je zwembad zo veel mogelijk af te dekken.

Wil je dit interessante artikel delen?