Veranda of terrasoverkapping: de verschillen op een rijtje

Artikel Hanne G. Fri 7 Jun 2019

Het hele jaar door genieten van je tuin? Dat kan dankzij een veranda of een terrasoverkapping! Hoewel de grens tussen beide niet altijd even duidelijk is, zijn een veranda en een terrasoverkapping toch niet hetzelfde. Weet je niet precies wat je moet kiezen? Dan leggen wij even de gelijkenissen en verschillen uit!

Terrasoverkapping als zonwering

Voor de echte buitenmensen

De eerste en meteen ook belangrijkste reden om voor een terrasoverkapping te kiezen? De zonwering! Buiten op je terras rustig een boek lezen, wat werken op je laptop of bijpraten met familie in de blakende zon, het is niet altijd even aangenaam. Vermijd een zonneslag en ga voor een terrasoverkapping!

terrasoverkapping over loungezetels bij villa

Dankzij een terrasoverkapping ben jij beschermd tegen felle zon en regenbuien

Maar er zijn uiteraard nog andere redenen om voor zo’n overkapping te kiezen.

  • Regent het, maar is het wel nog lekker warm? Dan zit jij buiten zonder nat te worden!
  • Is het een dorre winter en heb je dus echt geen zin om je vuilbakken helemaal achterin de tuin te gaan zetten? Zet die dan gewoon onder de overkapping vlak tegen je huis!
  • Huis en tuin gaan vloeiend in elkaar over en worden een groot geheel. Zo lijkt je woning ook groter!

Tip: een terrasoverkapping moet niet per sé tegen het huis staat. Ook het terras achteraan de tuin kan een overkapping krijgen.

Alleen voor de lekker warme dagen

Uiteraard heeft een terrasoverkapping ook wel wat nadelen. Zo kun je er enkel van genieten als het buiten een aangename temperatuur is. De oplossing om op een frisse maar zonnige dag toch op je terras te zitten? Infraroodverwarming!

Veranda als extra leefruimte

Het hele jaar door van je veranda genieten

Een veranda is niet zomaar een overkapping, maar een echte extra leefruimte voor je woning. Je installeert er ook verlichting, verwarming en eventueel zelfs een extra eetkamer of salon. Ook tijdens de winter zit jij dus lekker warm te genieten van het uitzicht op je tuin.

grijze veranda in zonnig weer

Prachtige veranda van partner Kamo Verandabouw!

Dat is niet het enige voordeel van een veranda. Door alle ramen komt er meer daglicht in huis: goed voor je humeur én je energiefactuur! Het blijft immers lang licht in huis. Je hoeft die verlichting dus niet meteen aan te steken.

Kostenplaatje als nadeel

Het grote nadeel tegenover een terrasoverkapping? Een veranda kost heel wat meer. Ten eerste is de installatie duurder: die is complexer en je hebt er meer materiaal voor nodig. Ten tweede betaal je ook meer aan onderhoud. In je veranda heb je immers ook licht, verwarming en zonwering of airco. Je krijgt dus wel meer dan bij een terrasoverkapping, maar daar staat uiteraard een meerprijs tegenover.

interieur grijze veranda, eettafel

Ook binnen geniet jij dus van je tuin! Foto door Cossyns bvba

De gelijkenissen en verschillen op een rijtje

Woning en tuin worden één

Bij zowel een terrasoverkapping als een veranda geniet je van enkele dezelfde voordelen:

  • Ook bij regenweer geniet je van je tuin.
  • Het interieur en exterieur lopen mooi in elkaar over.
  • Je vergroot de ruimte.

Meer krijgen = meer betalen

De verschillen? Een veranda is een extra leefruimte in je woning: je kunt het dus verwarmen en er het hele jaar door van genieten. Daardoor is het ook wel een pak duurder dan een terrasoverkapping. Bovendien is het echte buitengevoel bij een terrasoverkapping net iets meer aanwezig: je zit dan ook echt buiten!

moderne grijze veranda, interieur met salon

Wat een prachtig en luxueus interieur! Veranda van Kamo Verandabouw

Combineer het beste van twee werelden

Kun je echt niet kiezen tussen beide? Combineer dan de voordelen van een terrasoverkapping met die van een veranda! Hoe? Door je terrasoverkapping af te sluiten met grote inklapbare ramen. Zo zit je volledig buiten bij zonnig weer, maar toch ook afgesloten in de herfst en de winter.

Wil je dit interessante artikel delen?