Nieuws - In de tuin

Vanaf 2020 verbod op snoeien haag: inlandse haagsoorten beschermd

Om de slinkende biodiversiteit tegen te gaan en om tegelijkertijd een steentje bij te dragen voor een beter milieu, heeft de regering deze week beslist om het snoeien van hagen vanaf januari 2020 te verbieden. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) is alvast tevreden. “Een grote sprong voorwaarts voor een beter klimaat”, zo klinkt het.

Maatregel voor een beter milieu

volle groene haag

De regering gaat alle haagsoorten beschermen.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom je vanaf 2020 je haag niet meer mag snoeien. Ten eerste om de biodiversiteit te bewaren: zo gaan er zeker geen hagen meer verloren. Ten tweede zijn de diverse haagsoorten, zoals coniferen en taxus, een typisch element in het Vlaamse landschap: iets wat de regering in ere wil houden. Zeker nu er steeds meer hagen vervangen worden door metalen afsluitingen, waardoor een belangrijk deel van onze natuur zou kunnen verdwijnen. En tot slot zal het ook het aantal uitlaatgassen doen dalen, zo berekende een studiebureau.

Hoe een snoeiverbod de uitlaatgassen doet dalen? Dat is eenvoudig: doordat snoeiafval te traag afbreekt, kun je het niet op de composthoop gooien. Je moet het afval dus in een aanhangwagen leggen en naar het dichtstbijzijnde containerpark brengen. Reken maar eens uit: al die tuinliefhebbers die jaarlijks minstens twee keer naar het recyclagepark rijden. Dat is vanaf 2020 dus niet meer nodig, wat heel wat scheelt in fijnstofuitstoot.

Tel daarbij ook nog eens het stroom- en benzineverbruik van alle haagscheren, hakselaars en kettingzagen en het is duidelijk: hagen snoeien is wel degelijk slecht voor het milieu.

Uitzonderingsmaatregel: 1x per jaar door gecertificeerde specialist

vakman snoeit haag

Hovenier? Haal zo snel mogelijk je certificaat voor ecologisch tuinbeheer!

Mag je je haag dan echt nooit meer snoeien? “Er is een uitzonderingsmaatregel”, stelt Van den Heuvel gerust. Je kunt bij de dienst Milieu in je gemeente een vergunning aanvragen. Als de gemeente je die vergunning toekent en je het snoeien door een gecertificeerde specialist laat gebeuren, kun je de haag nog maximaal een keer per jaar laten snoeien. De overheid maant dan ook alle hoveniers aan om zo snel mogelijk hun certificaat te halen voor ecologisch tuinbeheer.

Voor meer informatie kun je altijd terecht op de website van de Vlaamse regering.

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?