Een tuinhuis bouwen zonder vergunning: zo kan het!

Artikel Hanne G. Thu 21 Mar 2019

Je hebt het eindelijk beslist: je gaat een tuinhuis bouwen om je fiets, tuinmeubelen en gereedschap in op te bergen. Geen zin om eerst een vergunningsaanvraag in te dienen en te wachten op toestemming, maar wil je liever zo snel mogelijk beginnen? Goed nieuws: zolang je je aan enkele voorwaarden houdt, heb jij helemaal geen vergunning nodig! Klaar? Starten maar!

groot blauwgrijs tuinhuis aan terras met houten tuinmeubelen

Geen melding & geen vergunning

Som bijgebouwen ≤ 40 m2

De vrijstaande bijgebouwen rondom je woning mogen maximaal 40 m2 inpalmen. Is je tuinhuis 40 vierkante meter of kleiner? Dan heb jij geluk: je hoeft geen vergunning aan te vragen!

Let wel op: het gaat over de totale oppervlakte van alle vrijstaande bijgebouwen. Heb je bijvoorbeeld al een carport of garage van 15 m2, mag je tuinhuis nog maar een oppervlakte van 25 m2 inpalmen.

Let op de hoogte & de plaatsing

Maar er zijn, naast de maximumoppervlakte, nog andere voorwaarden waaraan je je moet houden. Om vrijgesteld te worden van melding en vergunning 

rood tuinhuis met geopende witte deuren. Binnenin ordelijk met bloempotten, een stoel en een gieter

Een tuinhuis is de ideale opslagplaats voor tuinmeubelen en -gereedschap!

  • … mag je tuinhuis niet hoger zijn dan 3,5 meter.
  • … mag je tuinhuis maximaal 30 meter van de woning staan.
  • … moet je tuinhuis minstens 3 meter van de perceelgrens van de zijtuin staan.
  • … moet je tuinhuis minstens 1 meter van de perceelgrens van de achtertuin staan. Staat er op de grens een scheidingsmuur? Dan mag je tuinhuis tegen die muur gebouwd worden, zolang je de muur niet wijzigt.

Voldoet je toekomstige tuinhuis aan alle bovenstaande voorwaarden? Dan mag jij meteen aan de werken beginnen! Een melding doen bij de gemeente, een vergunning aanvragen of een architect inschakelen is dus allemaal niet nodig!

Functie tuinhuis is van belang

groot donkerhouten tuinhuis

Krijgt je tuinhuis een woonfunctie? Vraag dan een vergunning aan!

Voldoe je niet aan de bovenstaande voorwaarden, moet je uiteraard wel een vergunningsaanvraag indienen. Opgepast: ook als je wél aan de voorwaarden voldoet, is er een situatie waarin je toch langs het Omgevingsloket moet passeren voor een vergunning: als je bijgebouw een woonfunctie heeft! Laat je dus een keuken bouwen, een douche installeren, kamers plaatsen... dan heb je toch toelating nodig.

Vergunningsaanvraag gemakkelijk ingediend

Je kunt de vergunning gemakkelijk aanvragen via de snelinvoer van het Omgevingsloket. Gebruik je de snelinvoer, kun je voor één handeling tegelijkertijd een vergunning aanvragen. Via het Omgevingsloket staat er geen beperking op.

Je kunt uiteraard ook gewoon naar je gemeente gaan en daar analoog een aanvraag indienen. Het is mogelijk dat je dan een toeslag moet betalen: je dossier moet immers gedigitaliseerd worden.

Vergunning verplicht = architect verplicht!

Opgelet: moet je een vergunning aanvragen voor de bouw van je tuinhuis? Dan ben je ook verplicht een architect in te schakelen.

Wil je dit interessante artikel delen?