Terrasoverkapping of zonnescherm: zo creëer jij schaduw in je tuin

Artikel Robbe DW Tue 9 Jul 2019

Niets gezelliger dan rustig een glaasje drinken op je terras. Toch is het bij hete zomerdagen vaak puffen en zweten onder die blakende zon. Een plekje in de schaduw is dan meer dan welkom. Hoe jij daarvoor zorgt? Met een terrasoverkapping of een zonnescherm! Dankzij dit artikel weet jij precies welke optie het best bij jouw woning past.

Nog op zoek naar een professional om je terrasoverkapping of zonwering te komen plaatsen en installeren? Vraag dan vandaag nog je gratis offertes aan!

Zonnescherm: de flexibele bescherming

Sun’s out, scherm’s out

Met het zonnescherm, ook wel een knikarmscherm genoemd, bescherm je je terras tegen de felle zomerse zonnestralen. De werking is poepsimpel: is het te warm, schuif je het scherm uit. Koelt het net af, dan rol je het weer in. Het nóg gemakkelijker maken? Dat doe je met een wind- en zonnesensor: die laat het scherm automatisch inschuiven als de wind te sterk opsteekt en uitschuiven als de zon te fel schijnt. Zo hoef jij helemaal nergens aan te denken!

wit-grijs zonnescherm boven groot, modern terras

Dankzij een zonnescherm zit jij ook tijdens die warme zomernamiddagen aangenaam buiten.

Een zonnescherm dat matcht met je terras

De kans dat je een zonnescherm vindt dat perfect past bij jouw terras? Die is groot! Zeker als je weet dat je de keuze hebt uit honderden RAL-kleuren om je zonnescherm volledig te matchen met je buitenschrijnwerk. Een wit doek bij een wit gekaleide gevel, een zachtgeel scherm bij een landelijke woning, zelfs een zwart zonnescherm: het is allemaal mogelijk!

geel-wit zonnescherm boven balkon met bloemetjes

Terras of balkon: een zonnescherm is een mogelijkheid!

Wat de stof betreft, heb je de keuze uit twee onderhoudsvriendelijke opties: een polyesterdoek en een acryldoek. Het polyesterdoek is iets steviger en dus beter bestand tegen extreme weersomstandigheden. Acrylweefsel heeft dan weer een hogere UV-beschermingsfactor.

close-up zwart zonnescherm

Je hebt de keuze tussen honderden RAL-kleuren. Ja, ook het zwart!

Terrasoverkapping: de stevige bescherming

Creëer een schaduwrijk paradijs

Of je nu kiest voor een aanbouwversie tegen je woning of een alleenstaande overkapping in het midden van je tuin: een terrasoverkapping tovert jouw terras om tot een schaduwrijke plaats. Je eigen ontspannen, koele plekje in de tuin, dus!

houten pergola boven terras in het midden van de tuin

Een pergola geeft meteen ook heel wat klasse aan je tuin.

Net zoals bij een zonnescherm kun je ook bij een pergola kiezen voor een doek dat je naar believen opent of sluit. Maar ook een lamellendak is een optie. Heeft dat je voorkeur? Dan moet je nog kiezen tussen aluminium of hout. De eerste optie kan beter tegen vocht en heeft een meer moderne uitstraling. Een landelijke, meer natuurlijke look krijg je dan weer van de houten exemplaren. Net zoals bij een doek kunnen lamellen ook open en dicht schuiven, al is een vast dak ook altijd een optie.

Een hightech schaduwplek met allerlei snufjes

Wat beide zonweringen gemeen hebben? Dat je het wat kunt upspicen met deze leuke snufjes:

  • Luidsprekers: ideaal voor gezellige achtergrondmuziek … of wat dacht je van een feestje?!
  • Verwarming: dankzij de verwarming trek je nu ook zonder dekentje ‘s avonds naar je terras.
  • Verlichting: heerlijk om aan het einde van de dag nog een boek open te slaan en zo te genieten onder je zonnescherm.
houten terrasoverkapping 's avonds

Met wat extra snufjes, zoals verlichting, geniet jij de hele dag door onder je terrasoverkapping.

Zonnescherm vs terrasoverkapping: het verdict

Wat is voor jou dan eigenlijk de beste keuze? Alles hangt af van wat jij belangrijk vindt:

  • Robuust: Een zonnescherm kan zeker tegen een stootje, maar voor maximale bescherming in weer en wind heeft een terrasoverkapping net dat extra stapje voor.
  • Zichtbaarheid: Een knikarmscherm laat je volledig verdwijnen tijdens de koude wintermaanden. Een terrasoverkapping daarentegen is een permanente constructie.
  • Budget: Over het algemeen zal een terrasoverkapping een grotere hap uit jouw budget nemen. Al hangt alles natuurlijk ook af van de extraatjes die je eventueel kiest.
houten pergola met aluminium lamellen

Wil je dit interessante artikel delen?