Is kunstgras echt onderhoudsvrij?

Tips Nina V Thu 17 May 2018

Wie over een perfecte gazon wil beschikken, weet dat volgende taken daar onvermijdelijk bij horen: mos verwijderen (verticuteren), het gras maaien, bemesten en sproeien ... Voor wie weinig tijd heeft of gewoon niet houdt van in de tuin werken, lijkt kunstgras een ideaal alternatief. Maar is kunstgras echt onderhoudsvrij?

grassprieten kunstgras

Jammer genoeg is het antwoord "neen": ook kunstgras vraagt een minimum aan onderhoud. Hier volgen 4 mini-ingrepen om de levensduur van je grasmat te verlengen:

Ingreep 1: verwijder takjes en blaadjes

De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is: vermijd dat je gazonnetje bezaaid geraakt met takjes en blaadjes. Verwijder die zo snel mogelijk. Hoe? Veeg ze bij elkaar met een hark of harde borstel. Je kunstgras borstelen zorgt er bovendien ook voor dat de haren mooi rechtop gaan staan. Desnoods kun je ook een bladblazer of een speciaal daarvoor ontworpen stofzuiger inzetten. Waarom is dat zo belangrijk? Wel, je vermijdt op die manier dat er problemen met waterdoorlatendheid ontstaan en je gazon dus binnen de kortste keren onder water staat.

blaadjes verwijderen kunstgazon

Het regelmatig borstelen van je kunstgras doet je gazon opnieuw stralen.

Ingreep 2: grijp onmiddellijk in bij onkruid

Onze tweede tip hangt nauw samen met de vorige tip. Door bladval, zand en ander vuil krijgt onkruid de kans om zich te wortelen in je grasmat. Schiet meteen in actie voordat het onkruid begint te woekeren. Dan verwijder je het onkruid nog makkelijk met een hark, borstel of simpelweg manueel. Heb je te maken met hardnekkig onkruid, maar ook algen en mossen? Behandel je kunstgras met een biologisch verdelgingsmiddel en spoel daarna goed na. Je pelouse zal weer schitteren als tevoren.

spelende hond op kunstgras

Huisdieren en kunstgras? Een ideale match!

Ingreep 3: verwijder vuil en uitwerpselen

Heb je een huisdier? Geen probleem… tijdig vuil of uitwerpselen verwijderen en afspoelen met lauw water does the trick! Om andere vlekken te verwijderen, kan het ook geen kwaad om je grasmat jaarlijks af te spuiten met de tuinslang of zelfs een wasbeurt te geven met de hogedrukreiniger.

Ingreep 4: pas op met hete voorwerpen

Wist je dat kunstgras bestand is tegen vorst en extreme hitte? Je moet je dus geen zorgen maken dat het mettertijd gaat verkleuren. Alleen oppassen met voorwerpen die permanente brandvlekken kunnen veroorzaken, zoals een barbecue of sigarettenpeuken.

Geef je kunstgras dat klein beetje aandacht en je geniet jarenlang van een perfect gazonnetje! Zoek je nog een tuinaannemer die jouw kunstgras aanlegt of onderhoudt? Vraag nu gratis en vrijblijvende offertes aan!

Wil je dit interessante artikel delen?