Een groendak aanleggen: makkelijk uitgelegd in 4 stappen

Artikel Nina V Thu 6 Sep 2018

Liever geen kale dakbedekking, maar een kleurrijke daktuin? Met een groendak sla je drie vliegen in één klap: het is goed nieuws voor je energiefactuur, voor de levensduur van je dak én voor het klimaat. Overtuigd door de vele voordelen en benieuwd naar hoe een groendak aanleggen in z’n werk gaat? Wij vertellen hoe je eraan begint in 4 eenvoudige stappen!

vegatatielaag en substraatlaag van groendak

Stap 1 - Bepalen of je dak geschikt is voor een groendak

Een eerste belangrijke stap is nagaan of je plat dak überhaupt geschikt is voor een groene dakbedekking. Eerst moet er gecontroleerd worden of de constructie sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen. Zo niet, zal het dak eerst verstevigd moeten worden.

Ook de isolatie van je dak bepaalt of een groendak mogelijk is. In principe zijn alle platte daken kandidaat, met uitzondering van het koude dak. Daarbij zit de isolatie aan de binnenkant, m.a.w. onder de dragende structuur. Die isolatiemethode kan echter tot vochtproblemen leiden. Het isolatiemateriaal moet ook draagkrachtig genoeg zijn. Bij voorkeur ga je dus voor XPS-, PIR- of PUR-platen.

Tot slot, speelt ook de dakbedekking een rol. Is die nog in goede staat, m.a.w. volledig waterdicht, kan de bestaande dakafdichting als ondergrond dienen. Zo niet, zal deze vervangen moeten worden, bij voorkeur door een dakbedekking die ook wortelwerend is zoals EPDM. Behoud je de bestaande dakbedekking? Voorzie dan een wortelwerende laag die voorkomt dat de wortels van de begroeiing de dakbedekking kan beschadigen of perforeren.

Vraag: Kan een groendak ook op een schuin dak?

Ja, dat is mogelijk, zolang de hellingsgraad niet meer dan 35 graden bedraagt. Wel moet er een extra antischuiflaag voorzien worden om ervoor te zorgen dat alles op z’n plaats blijft.

daktuin met terras

Geef je daktuin net dat tikkeltje extra door middel van een groene dakbedekking!

Stap 2 - Voorbereidende werken: draineren en filteren

Een tweede stap bestaat erin de watertoevoer te reguleren. Daarvoor heb je allereerst een drainagelaag nodig. Deze laag zorgt ervoor dat er een continue reserve aan water beschikbaar blijft, terwijl het overtollige regenwater wordt afgevoerd. Door het delicate evenwicht tussen deze twee taken, besteed je best voldoende aandacht aan deze laag van je groendak. Daarnaast wil je ook niet dat steentjes of ander vuil in de drainagelaag terechtkomen. Gebeurt dat wel, kan het systeem verstopt geraken. Hiervoor zorgt de filterlaag.

Stap 3 - Het leuke gedeelte: begroeiing planten

Stap 3 vinden de meeste mensen het leukste: de begroeiing kiezen. Dat is allesbepalend voor het uitzicht van je groendak. Het soort vegetatie die mogelijk is, hangt af van volgende keuze: ga je voor een extensief of intensief groendak. Werk je niet graag in de tuin en zoek je dus een groendak dat zo onderhoudsarm mogelijk is? Dan is een extensief groendak met lage begroeiing zoals sedums (vetplanten) iets voor jou. Wil je juist een echte tuin zo waarheidsgetrouw mogelijk gaan nabootsen? Of wil je op je daktuin kunnen lopen? Dan is een intensief groendak een betere oplossing.

Dit verschil is bepalend voor de substraatlaag - de laag waarin de vegetatie zal wortelen. Doorgaans bestaat ze uit vulkanisch gesteente, aangevuld met organisch materiaal zoals schors of turf. Heb je voor een intensief groendak gekozen, dan zal de substraatlaag meer organisch materiaal bevatten en bijgevolg een heel stuk dikker zijn.

groendak als moestuin

Qua vegetatie heb je bij een groendak evenveel keuze als een gewone tuin: van onderhoudsvriendelijke sedums tot het kweken van eigen groenten en fruit.

Voorbereidende werken achter de rug? Hoog tijd voor het selecteren en planten van de begroeiing:

  • Een sedumdak, bestaande uit vetplanten, is veruit het populairst. Dat komt omdat sedums het goed doen onder uiteenlopende weersomstandigheden. Deze beplanting is beschikbaar als sedummatten, sedumstekken of sedumcassettes. En nog een voordeel: sedums laten zich makkelijk combineren met andere onderhoudsvriendelijke planten zoals mossen, kruiden of (sier)grassen.
  • Liever hogere begroeiing? Met een intensief groendak, zijn zelfs grote struiken en bomen mogelijk. Of een kleurrijk bloementapijt… je daktuin is zo amper te onderscheiden van the real deal.
  • Is een groendak voor jou eerder functioneel? Je kan je daktuin ook omtoveren tot moestuintje. Afhankelijk van de gekozen groenten, fruit en kruiden kan je ze planten in de substraatlaag of in plantenbakken.

Stap 4 - Onderhouden: easy peasy

Vlak nadat je je groendak hebt aangelegd, vraagt het onderhoud extra aandacht. Vooral regelmatig bewateren is de boodschap. Dit kan eventueel met een ingebouwd irrigatiesysteem.

Goed nieuws: op dagelijkse basis, vraagt een groendak niet meer onderhoud dan een gewone tuin. Wat wel jaarlijks aangeraden wordt, is:

  • Het verwijderen van ongewenste plantengroei, vuil en bladafval
  • Het snoeien en bemesten van de vegatatie. Hebben enkele exemplaren het niet overleefd dan kan je ze gaan vervangen of opnieuw inzaaien.

Advies of hulp nodig bij het aanleggen van je groendak? Daarvoor kan je vertrouwen op de expertise van onze tuinaannemers. Of liever prijzen vergelijken? Ontvang nu gratis en vrijblijvende offertes voor je groendak.

Wil je dit interessante artikel delen?