Geen terugdraaiende teller meer: zo laat je zonnepanelen met digitale teller renderen

Artikel Charlotte P. Wed 20 Jan 2021

Begin 2021 besliste het Grondwettelijk Hof het voordeel van de terugdraaiende teller teniet te doen. Gevolg? Een grote ontsteltenis bij zonnepaneeleigenaars die hun besparing op de energierekening zien slinken. Is het anno 2021 dan nog zinvol om in zonnepanelen te investeren? Ontdek hoeveel je nog wel bespaart & tips over hoe je dat kan maximaliseren - met en zonder thuisbatterij!

Wat brengt mijn installatie nog op?

Stel dat jouw installatie 4000 kWh opbrengt op jaarbasis, waarvan je 40% zelf gebruikt, dan kan je je winst als volgt berekenen:

rekentoestel

4000 (opbrengst) x 0,4 (eigen verbruik) x 0,28 (prijs energie) = €448 per jaar. 

Dit is de energie die je, moest je geen zonnepanelen hebben, had moeten betalen. Omdat je ook energie aan het net levert (de overige 60%), krijg je ook daar een vergoeding voor :

4000 (opbrengst) x 0,6 (niet verbruikt) x 0,03 (injectietarief) = €72. Gecombineerd spaar je dus jaarlijks €520 uit op je energiefactuur.

Verhoog je je gebruik (door gebruik te maken van onze tips) met bijvoorbeeld 10%, dan komt daar nog eens ongeveer €100 bovenop:

Zelfverbruik in procent Opbrengst 3000kWh Opbrengst 4000kWh
30% €315 €420
40% €390 €520
50% €465 €620
75% (thuisbatterij) €652,5 €870

Om je verbruik aanzienlijk te verhogen, is het echter aangeraden een thuisbatterij te laten installeren. Met dit systeem verhoog je je eigen verbruik tot wel 40%. Op die manier bekom je een eigen verbruik van 75%, wat zorgt voor een opbrengst per jaar van €870.

Ik wil weten wat zonnepanelen mij kosten!

Je eigen verbruik verhogen is de boodschap

Wil je het maximale uit je zonnepanelen halen, dan is dé gouden tip: hou je eigen verbruik zo hoog mogelijk. Hoe je dat doet? Hier volgen enkele tips: 

  • Wees bewust bezig met je energieverbruik. Het komt erop neer om je energieverbruik zo slim mogelijk aan te pakken. Daarom moet je eerst inzicht krijgen in je verbruik. Een energiemeter installeren die compatibel is met een thuisbatterij of omvormer kan je daarbij helpen.
  • Verbruik energie wanneer de zonnepanelen werken (van zonsopgang tot zonsondergang). Heb je slimme appareten? Maak dan gebruik van de ‘startuitstel-functie’!
  • Vermijd pieken in je verbruik. Zet niet tegelijk je vaatwasser en afwasmachine op, maar spreid je elektriciteitsverbruik.
  • Installeer een thuisbatterij om je verbruik te optimaliseren.

Thuisbatterij: wat & waarom?

Een thuisbatterij of -accu slaat het teveel aan energie dat je zonnepanelen produceren op zodat je die later, wanneer je wel elektriciteit nodig hebt, opnieuw kunt gebruiken. Handig, zeker nu de terugleververgoeding is afgeschaft.

Bovendien kan je in 2021 nog rekenen op een premie voor de installatie van je thuisbatterijLaat jij een thuisbatterij installeren door een erkend installateur? Dan heb jij recht op een premie van 250 euro per kWh, met een maximum van 3.200 euro of 35% van de investeringskosten.

thuisbatterijen

Een thuisbatterij is een erg zinvolle investering, zeker met de nieuwe regeling.

Gratis offertes voor thuisbatterij

Terugverdientijd zonnepanelen met digitale meter

Voor wie zonnepanelen wil (vanaf 2021): 10-15 jaar

De gemiddelde terugverdientijd bedraagt 10 à 15 jaar. In ons eerder rekenvoorbeeld, betaal je voor een pv-installatie (4000kWh) zo'n €7000. Je krijgt evenwel een premie, gebaseerd op het vermogen van je zonnepanelen (tot €1500). Stel, het vermogen bedraagt 3,84 kWp, dan heb je mogelijk recht op een premie van 1152 euro. Ga je uit van een zelfverbruik van 40%, zal je installatie op 11-12 jaar zijn terugverdiend ((7000-1152)/520). Kan je dat zelfverbruik opkrikken, dan kan je die terugverdientijd nog verder terugdringen.

Opgelet: je omvormer moet waarschijnlijk na 10 à 15 jaar vervangen worden. Je terugverdientijd stijgt dan naar 13-14 jaar.

Voor wie al zonnepanelen heeft (voor 2021): compensatie tot 5% rendement

De Vlaamse regering heeft een steunmaatregel voorgesteld om zonnepaneeleigenaars te compenseren: heb je voor 1 januari 2021 zonnepanelen laten plaatsen (tot 15 jaar terug), dan garandeert men een rendement van 5% op de investering. Wil je weten hoeveel die compensatie voor jou zal bedragen? Met deze calculator bereken je het eenvoudig voor jouw situatie.

zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen zijn zeker nog een goed idee!

Samengevat: renderen zonnepanelen nog in 2021?

Waarom zonnepanelen installeren anno 2021 nog steeds interessant is? We zetten de voordelen op een rijtje!

  • Zonnepanelen zijn nog steeds winstgevend. Zeker als je ze op een slimme manier gaat gebruiken, kan je jaarlijks heel wat besparen op je energiefactuur.
  • Je ontvang nog steeds een subsidie tot €1500.
  • Zonnepanelen gaan zo’n 20 jaar mee, maar zijn op minder dan 3/4 van die tijd terugverdiend. En daarna? Dan is je besparing pure winst!
  • Voor wie een nieuwbouw plaatst, is het investeren in hernieuwbare energie een must, wil je het E-peil van max. E30 behalen. Zonnepanelen zijn daarbij financieel een interessante keuze. Ook bij grondige renovaties, is een E-peil van E70 verplicht.
  • Investeer je in zonnepanelen, dan investeer je in groene energie, en bijgevolg in de toekomst. En die toekomst, laat dat nu ook die van je kinderen & kleinkinderen zijn…
Benieuwd naar wat zonnepanelen jou kosten en opleveren? Onze zonnepaneelinstallateurs adviseren je & maken vrijblijvend een offerte op!

Ik wil weten wat zonnepanelen mij kosten!

Wil je dit interessante artikel delen?

 

 

Ontvang gratis offertes van 3 aannemers voor Zonnepanelen in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes