Zonnepanelen en digitale meter: een vloek of een zegen?

Nieuws Hanne G. Mon 2 Mar 2020

De gevolgen van de digitale meter voor zonnepaneeleigenaars: er is al heel wat over gezegd en geschreven. Zie jij door het energiebos de bomen niet meer? Dankzij dit artikel weet je meteen of jij moet kiezen voor de digitale energiemeter of voor de terugdraaiende meter.

vakman legt zonnepanelen

Het verschil tussen terugdraaiende & digitale meter

Terugdraaiende en digitale meters doen juist hetzelfde: je energieverbruik meten. Heb je zonnepanelen, registreert het toestel niet enkel wat je verbruikt ('afname'), maar ook de elektriciteit die je overtollig produceert en dus teruggeeft aan het net ('injectie'). Het verschil? De manier waarop je energieverbruik wordt bijgehouden.

Op een digitale meter lees je beide cijfers apart af: afname én injectie. Bij de terugdraaiende teller lees je slechts één getal af: afname - injectie. Een digitale teller is dan ook voor twee redenen interessant:

  1. Je weet perfect wanneer je hoeveel verbruikt. En ziet dus meteen waar je kunt besparen.
  2. Meterstanden opnemen? Niet nodig, die worden automatisch doorgestuurd naar je netbeheerder.

Maar voor zonnepaneeleigenaars kan de keuze voor de digitale meter financieel een groot verschil betekenen. Wij zochten het uit!

digitale meter

De digitale elektriciteitsmeter wordt sinds 1 juli 2019 in de Vlaamse huiskamer geïnstalleerd, te beginnen bij zonnepaneeleigenaars, (ver)bouwers en mensen met een budgetmeter.

Vóór 1 juli 2019: zonnepanelen met terugdraaiende teller

Wie voor 1 juli 2019 zonnepanelen liet installeren, geniet van het systeem van de terugdraaiende teller. Het voordeel? De energie die je op het net injecteert, zal je teller terugdraaien en van je totale energieverbruik aftrekken. Je betaalt dus enkel voor je nettoafname.   

Maar vergeet het prosumententarief daar niet bij op te tellen: dat is een bijdrage die zonnepaneeleigenaars moeten betalen om het elektriciteitsnet te mogen gebruiken. Zo worden de netkosten gelijk verdeeld over iedereen die ervan gebruik maakt, zonnepaneeleigenaar of niet. 

Te abstract voor jou? Onderaan vind je een uitgewerkt voorbeeld voor een gezin met 4 personen!

Of zonnepanelen anno 2020 nog rendabel zijn? Reken het uit op deze pagina.
zonnepanelen op dak met zonnestralen

Eigenaars van zonnepanelen betalen al sinds 2015 het prosumententarief. Vanaf 2021 wordt dat volledig afgeschaft door de digitale meter.

De digitale meter & zonnepanelen: voor wie?

Met de intrede van de digitale meter op 1 juli 2019, werd het prosumententarief afgeschaft. Je betaalt dan niet meer voor je netto-, maar brutoafname. Of anders gezegd: je betaalt alleen voor wat je van het net haalt. Wat je overtollig produceert, en dus op het net zet, wordt niet meer in vermindering gebracht op je eindfactuur.

Wie door de digitale meter fors kan besparen op z'n energiefactuur? Zij die hun zelfgeproduceerde energie (meteen) gebruiken! Alles hangt dus af van hoeveel apparaten je overdag gebruikt, wanneer je zonnepanelen op volle toeren draaien dus.

Alleen zij die overdag hun energie gebruiken, halen dus voordeel uit het nieuwe systeem. Om die reden was er een tussenperiode tot en met 31 december 2020: wie voor die datum zonnepanelen laat installeren, kan zélf kiezen tussen het systeem met of zonder prosumententarief. Kies je voor de eerste optie, geniet je nog vijftien jaar van de terugdraaiende teller. Opgelet: vanaf 1 januari 2021 kun jij niet meer kiezen en betaal je verplicht je brutoafname. Geen terugdraaiende teller meer, dus! Vraag daarom nog op tijd je offertes voor zonnepanelen aan.

Ik wil nog 15 jaar profiteren van de terugdraaiende teller.

Opgelet: het is mogelijk dat er binnenkort toch een vergoeding komt voor de stroom die je op het net injecteert, maar daarover bestaat vandaag nog geen duidelijkheid. Wordt vervolgd!

Help, ik kan niet kiezen!

Wat de digitale meter voor jou kan betekenen? We leggen het uit aan de hand van een concreet prijsvoorbeeld.

Stel: je woont met je gezin van in totaal 4 personen in 2240 Zandhoven. Je verbruikt jaarlijks 4600 kWh aan energie. Je zonnepanelen produceren op hun beurt 3000 kWh per jaar. Je prosumententarief bedraagt €366,45. Dat is je maximale AC-vermogen (4,3), vermenigvuldigd met €85,22 (bedrag van het netgebied). Tot slot bedraagt de prijs per kWh €0,27.

Kies je voor het systeem met het prosumententarief, betaal je jaarlijks €798,45 voor je energie: €366,45 + ((4600 kWh - 3000 kWh) x 0,27). Stap je weg van de terugdraaiende meter? Dan hangen de kosten af van hoeveel zelfgeproduceerde energie je onmiddellijk kunt gebruiken:

Zelfverbruik in procent Energieprijs per jaar Verschil met terugdraaiende teller
20% €1080 + €281,55
30% €869,40 + €70,95
40% €745,20 - €53,25
50% €567 - €231,45

Het is duidelijk: hoe meer je van je zelfgeproduceerde energie gebruikt, hoe meer je dankzij de digitale meter zult besparen. Is het voor jou onmogelijk om overdag je elektrische toestellen aan te zetten, kies je het best voor het systeem mét het prosumententarief.

Tip: Weet je nog steeds niet helemaal wat voor jou het beste is? Sluit je dan een jaar aan in het systeem met prosumententarief. Hou het hele jaar je energieverbruik in de gaten. Na een jaarlijkse evaluatie schakel je indien gewenst alsnog volledig over op de slimme meter.

Doe de test: terugdraaiende teller of slimme meter

Maar wat is dan voor jou als zonnepaneeleigenaar het voordeligst: de digitale energiemeter of de terugdraaiende meter? Dat hangt af van je situatie!

infographic slimme meter of terugdraaiende teller

Prosumententarief of niet? Je ontdekt het in deze korte, handige test.

Ik ben overdag vaak thuis

Ben jij tijdens de zonuren vaak in je woning aanwezig, bijvoorbeeld doordat je thuis of in shiften werkt? Dan is de slimme meter zónder prosumententarief de beste optie. Jij verbruikt doorheen de dag immers al veel van je eigen energie, waardoor je het net niet vaak nodig zult hebben. Je werkelijke kosten liggen dus lager dan de forfaitaire bijdrage van het prosumententarief.

Ik heb slimme huishoudapparaten

Ook wanneer je slimme huishoudapparaten hebt, kun je het prosumententarief laten vallen. Jij kunt immers gemakkelijk je afwasmachine of droogkast overdag laten draaien, ook al ben je zelf niet thuis. Gevolg: jij hebt minder veel energie nodig van het net – en moet daar dus ook minder voor betalen.

Tip: Vaker je eigen energie gebruiken, ook al heb je geen slimme huishoudapparaten? Investeer dan in een thuisbatterij!

Ik ben overdag niet thuis en heb ook geen slimme huishoudapparaten

In dit geval is het dan weer duidelijk dat je wél voor het prosumententarief moet kiezen. Gebruik je digitale meter de komende jaren (maximaal vijftien) daarom als terugdraaiende meter. Dat zal voor jou voordeliger uitkomen.

 

Opgelet: vanaf 1 januari 2021 wordt die keuze afgeschaft en is de digitale meter zonder prosumententarief voor elke nieuwe zonnepaneeleigenaar verplicht. Laat dus nog dit jaar je zonnepanelen plaatsen!

 

Vergelijk gratis offertes

Wil je dit interessante artikel delen?

 

 

Ontvang gratis offertes van 3 aannemers voor Zonnepanelen in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes