Warmtepomp als volwaardig alternatief voor cv-ketel?

Artikel Hanne G. Tue 14 Aug 2018

Een centrale verwarmingsketel op aardolie of mazout is lange tijd de populairste manier geweest om een woning te verwarmen. Helaas zijn deze cv-ketels minder goed nieuws voor het milieu. Tijd om je cv-ketel te vervangen, maar zoek je naar een betaalbare en groene oplossing? Ga dan voor een warmtepomp! Je draagt je steentje bij aan het milieu én je bespaart op energiekosten. Wij zetten de twee mogelijkheden (cv-ketel vs. warmtepomp) voor jou op een rijtje!

Je woning verwarmen met een cv-ketel of warmtepomp?

De centrale verwarmingsketel: eenvoudig te installeren en efficiënt

Installatie van een CV-ketel

De installatie van een cv-ketel is relatief eenvoudig. Foto door DVN Technics Bvba.

De werking van een cv-ketel ken je ongetwijfeld al: de ketel verwarmt het cv-water op basis van een grondstof naar keuze: van aardgas, tot mazout of elektriciteit. Vervolgens stroomt dat warme water doorheen de radiatoren, convectoren of buizen van de vloerverwarming en warmt het zo je woning op.

Dat een cv-ketel zo populair is, hoeft niet te verbazen:

 • Een cv-ketel is zeer efficiënt: het warmt in geen tijd je woning op. Zeker bij woningen die minder goed geïsoleerd zijn heeft een cv-ketel snel effect.
 • In sommige gevallen heb je recht op ondersteunende premies uitgereikt door de overheid, provincies of gemeentes.
 • De aankoopprijs is goedkoper dan die van een warmtepomp.
 • Een cv-ketel kan eenvoudig geïnstalleerd worden in een reeds bestaande woning. Je hoeft dus geen grote renovatiewerken te plannen.

Vraag: wat is het verschil tussen een combiketel en soloketel?

 

Een combiketel zal zowel je woning verwarmen als warm water leveren. Een soloketel daarentegen staat enkel in voor de verwarming van je woonst. Voor warm water zal je nog een ander toestel, zoals een boiler, moeten aanschaffen.

Waarom zou je niet voor een nieuwe cv-ketel kiezen dan, vraag je je misschien af? Wel, je huis op deze manier verwarmen heeft wel enkele nadelen. Het is bijvoorbeeld zo dat een cv-ketel

 • een hoger energieverbruik heeft dan een warmtepomp en dat merk je aan je energiefactuur.
 • regelmatig nood heeft aan onderhoud: afhankelijk van het type ketel, moet je jaarlijks of tweejaarlijks een controle laten uitvoeren. Hoewel die controles ervoor zorgen dat je rendement hoog mogelijk blijft, kosten ze elke keer geld!
 • meer CO2 uitstoot dan een warmtepomp. Draag jij graag je steentje bij voor een beter milieu? Dan is een cv-ketel dus niet de beste keuze.

Vraag: wat is het verschil tussen een vr-ketel, hr-ketel en condenserende ketel?

 

Het rendement dat je uit je ketel haalt, hangt af van het soort ketel dat je koopt. Een verbeterd rendement ketel (vr-ketel) heeft een rendement van minimum 83%. Een ketel met hoog rendement (hr-ketel) heeft er een van minimum 90%. Is dat nog niet genoeg? Ga dan voor een condensatieketel, die een rendement van meer dan 100% kan halen! Een hoger rendement betekent doorgaans een hogere aankoopprijs, maar ook een lagere energiefactuur.

Let op: in bepaalde gevallen zal je een vergunning nodig hebben vooraleer je de warmtepomp mag plaatsen. Informeer je daarover zeker bij je gemeente!

De warmtepomp: het energiezuinige alternatief

Ben je al helemaal overtuigd van een cv-ketel? Niet zo snel, een warmtepomp is immers een volwaardig én energiezuinig alternatief. De warmtepomp onttrekt warmte uit een omgevingsbron (grondwater, buitenlucht of bodem), die via de condensor (of verdamper) overgedragen naar de transportvloeistof. Deze warmte wordt op haar beurt vrijgeven aan het gekozen element (lucht of water). Op basis van de werking, onderscheiden we 5 verschillende types warmtepompen:

 1. De lucht-water-warmtepomp onttrekt de warmte uit de lucht om het sanitair water en het cv-water van jouw woonst op te warmen.
   
 2. Ook de lucht-lucht-warmtepomp werkt op dezelfde manier, maar blaast in de plaats warme lucht doorheen de woning.
   
 3. De water-water-warmtepomp haalt haar energie dan weer uit water om je woning op te warmen. Om het water naar de oppervlakte te halen, zijn er grondboringen nodig. Hoe dieper het water zich bevindt, hoe constanter de temperatuur namelijk is. Gevolg? Het hoogst mogelijke rendement, maar wel een dure affaire.
   
 4. De bodem-water-warmtepomp maakt dan weer gebruik van aardwarmte om je cv-water te verwarmen. Zoals de naam doet vermoeden, is deze aardwarmte simpelweg afkomstig uit de bodem.
   
 5. Tot slot, is er nog de warmtepompboiler die water opwarmt op basis van aangezogen omgevingslucht. Op die manier gaat ook de restwarmte, zoals warmte in de kelder, niet verloren, maar wordt die gebruikt voor bijvoorbeeld sanitair water.
warmtepomp op een dak

Deze warmtepomp werd op het dak geïnstalleerd. Foto door AWG Ventilatie.

 

Een warmtepomp kan dus op verschillende manieren ingezet worden, maar welke voordelen levert het je eigenlijk op? We zetten ze voor jou op een rijtje:

 • De energie wordt uit (gratis) omgevingsbronnen gehaald. Dat betekent dat je niet afhankelijk bent van dure grondstofprijzen. Bovendien verbruik je minder met een warmtepomp: voor elke euro die je betaalt aan energie, krijg je vier euro terug!
 • Omdat het om een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie gaat, heb je recht op verschillende premies en subsidies. Zo heb je je investering sneller terugverdiend.
 • Een warmtepomp vraagt nauwelijks onderhoud in vergelijking met een cv-ketel. Het enige wat er moet gebeuren, is jaarlijks of tweejaarlijks het koelcircuit van de installatie laten controleren. Ook moet je één à twee keer per jaren bladeren en stof van de buitenunit verwijderen. Dat kun je gemakkelijk zelf: je hoeft er dus geen vakman voor te betalen.
 • Een warmtepomp stoot (geen of) minder CO2 uit dan een condensatieketel. Zo verklein je je ecologische voetafdruk.
 • Sommige warmtepompen kunnen in de zomer ook als airconditioning functioneren. Je krijgt dus twee apparaten voor de prijs van één!

Klinkt als muziek in de oren? Dat is volkomen terecht! Hou enkel rekening met volgende minpuntjes:

 • Een warmtepomp is duurder in aankoop dan een cv-ketel. Naargelang welk type je kiest, kan een warmtepomp tot drie keer zo duur zijn.
 • Een warmtepomp heeft meer tijd nodig dan een cv-ketel om je woning op te warmen, aangezien ze op lagere temperaturen werkt. Net omdat een warmtepomp de woning trager opwarmt, is het noodzakelijk dat de woning goed geïsoleerd is om het warmteverlies te beperken. Zo niet, is de installatie amper rendabel.
 • Een warmtepomp neemt ook behoorlijk wat plaats in. Daardoor is dit soort installatie het interessants bij nieuwbouwwoningen, waar men reeds van bij het ontwerp rekening kan houden met de plaats die de warmtepomp inneemt. Installatie in een bestaande woning is iets ingewikkelder. Zo is een warmtepomp in een appartement vaak geen optie aangezien het onderdeel dat de warmte uit de omgeving onttrekt buitenshuis (op het dak of aan de gevel) bevestigd moet worden. Onze installateurs vertellen je graag welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning.

Een hybride warmtepomp als tussenoplossing

Liever niet de nadelen van een cv-ketel, maar staat je budget het niet toe om een warmtepomp te kopen? Wil je wel geld uitsparen in aankoopkosten, maar niet inboeten in de energiekosten? Kies dan voor een hybride warmtepomp!

Die warmtepomp kan aan een gasgestookte hoogrendementsketel worden gekoppeld. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte, zal de ene keer de warmtepomp en de andere keer de cv-ketel het huis van warmte voorzien. Het voordeel dat een hybride pomp heeft versus de warmtepomp, is dat die eerste relatief eenvoudig is om te installeren en op zo goed als ieder bestaand systeem aangesloten kan worden. De radiatoren die je reeds in je woning hebt, hoeven dus niet vervangen te worden door lage temperatuurradiatoren of -convectoren.

Daarnaast kost een hybridewarmtepomp meer dan een traditionele cv-ketel, maar minder dan een standaard warmtepomp. Bovendien zal ook de hybrideversie een opvallende daling betekenen in de energiekosten.

Kortom: een warmtepomp is een energiezuinige manier om je cv-ketel volledig te vervangen, maar doe dat enkel als je woning goed geïsoleerd is. Liever een tussenoplossing die minder kost? Kies dan voor de hybride warmtepomp!

 

Wil je dit interessante artikel delen?