Het warmtenet: overtollige warmte slim inzetten

Artikel Nina V Fri 18 May 2018

Fabrieken, maar ook elektriciteitscentrales en verbrandingsovens genereren veel restwarmte die geen doel heeft binnen het productieproces. Het zou jammer zijn moest deze overtollige warmte verloren gaan en ongebruikt weer in de lucht of in het water worden geloosd. Gelukkig kan deze via een warmtenet op een duurzame manier gerecupereerd worden… Ontdek hoe jij zelf kan overschakelen op deze groene energiebron.

aanleg warmtenet

Restwarmte verloren laten gaan? Dat zou zonde zijn! Dankzij een warmtenet zet je deze om naar een duurzame warmtebron. Foto door Radio 2

Warmtenet: wie, wat, hoe?

Een warmtenet bestaat uit een ondergronds netwerk van sterk geïsoleerde leidingen. Zo wordt het water van de warmteproductie-installatie getransporteerd naar kleine verbruikers zoals particuliere woningen, maar ook naar grote verbruikers zoals openbare gebouwen en bedrijven. Deze groene warmte is vaak een bijproduct van industriële processen. Maar het kan evenzeer gaan om aardwarmte die diep onder de grond aanwezig is (‘geothermische warmte’) of warmte afkomstig van biomassa of biogas. Het grote voordeel van een warmtenet is dat je steeds kan overschakelen tussen de verschillende energiebronnen. Zo ben jij ten alle tijde verzekerd bent van groene warmte en dat aan constante energieprijzen.

werking warmtenet

Sluit je aan op een warmtenet & betaal geen cent te veel! Foto door de Groene Hub

Wist je dat… het aansluiten op een warmtenet een verlaging van tot wel 10 punten op het E-peil kan teweegbrengen?

Maar waarvoor kan deze warmte nu precies ingezet worden, vraag je je wellicht af? Wel, voor twee dingen: 

  • het verwarmen van je woning
  • én het opwarmen van je sanitair en drinkwater.

En dat zonder verwarmingstoestel. Het levert dus niet enkel een energiebesparing op, maar ook de kosten voor de aanschaf van een dure installatie en het onderhoud ervan vallen weg.

Graag de beknopte versie van waarom een warmtenet zo interessant is? Hier zetten we de voordelen nog eens kort op een rijtje:

  • betrouwbare warmtelevering: makkelijk te wisselen tussen verschillende energiebronnen
  • groene, hernieuwbare energie
  • (relatief) goedkope manier om E-peil te verlagen
  • stabiele, lage energieprijzen
  • minder plaatsverlies binnenhuis door afwezigheid gaskegel en -boiler 
  • geen risico op CO-vergiftiging

Waar en hoe aansluiten op een warmtenet?

In het buitenland is het warmtenet al langere tijd een ingeburgerd concept. Ijsland is op dat vlak het grote voorbeeld: warmtenetten voorzien het land voor 90% van de warmtevraag. In België, kan je reeds aansluiten in een vijftiental gemeentes en steden. Voorlopig is dat mogelijk in: Roeselare, Brugge, Doel, Antwerpen, Houthalen, Gent, Helchteren, Diksmuide, Gistel, Harelbeke, Middelkerke, Torhout, Aalst, Leuven en Mol.

Vraag: kan je een warmtenet combineren met aansluiting op aardgas? Ja, dat is technisch gezien mogelijk. Maar niet rendabel… Daarom biedt niet elke netbeheerder deze optie aan en zie je het zelden opduiken bij nieuwbouwwoningen.

De reden dat veel van deze voorzieningen zich in stedelijk gebied bevinden heeft zo z’n redenen. Enerzijds, rendeert een warmtenet het beste in regio’s met veel nijverheid omdat daar net veel restwarmte wordt geproduceerd. Anderzijds, is de kost per aansluiting goedkoper wanneer er meer afnemers zijn, zoals dat het geval is in verstedelijkte gebieden. Benieuwd of jouw woning gelegen is een gunstig gebied? Check het hier

Betaal niet meer dan anders!

rookpluim fabriek

Maar hoeveel kost het nu precies om je aan te sluiten? Eerst en vooral, is het belangrijk te weten dat het NMDA-principe (Niet Meer Dan Anders) wordt toegepast. De factuur voor warmteafname zal gelijk of minder zijn dan wat je zou betalen voor de gemiddelde aansluiting op gas, gegeven eenzelfde verbruik. Wil je de exacte prijs kennen? Wel, die is onder meer afhankelijk van het warmteverbruik en aansluitvermogen. En dat varieert van woning tot woning. Een uniforme prijs is er dus niet, maar je netbeheerder bezorgt je gratis en vrijblijvend een offerte.

Voor nieuwbouwwoningen ligt het dan weer anders. Daar wordt reeds op voorhand bepaald of ze al dan niet kunnen aansluiten op het nieuwe warmtenet. Deze worden dan ook meteen verkocht incl. de warmtenetaansluiting, zodat je meteen weet hoeveel het jou zal kosten. Handig, toch?!

Wil je dit interessante artikel delen?