De Vlaamse Energielening: wat verandert er?

Nieuws Nina Verhaert Tue 26 Sep 2017

Update 01/10/2017 - Wie wil investeren in energiebesparende maatregelen moet vaak over een behoorlijk kapitaal bezitten om dat project te kunnen financieren. Heb je niet voldoende eigen middelen? Geen nood! Je kan immers gebruik maken van de Vlaamse Energielening die dergelijke investeringen ondersteunt.

energielening voor zonnepanelen

De Vlaamse regering besliste om deze lening vanaf 1 oktober een boost te geven en volgende aanpassingen door te voeren:

  • het te ontlenen bedrag werd opgetrokken naar een maximum 15 000 euro i.p.v. 10 000 euro
  • de betaaltermijn werd ook verlengd tot 8 jaar i.p.v. 5 jaar

De maximale rentevoet van 2% werd evenwel behouden. Een aantal kwetsbare doelgroepen, zoals gezinnen met een laag inkomen, kunnen nog steeds rekenen op een renteloze lening met een betaaltermijn van 10 jaar.

Ook de werken die in aanmerking komen voor deze lening blijven ongewijzigd. Denk maar aan dakisolatie of spouwmuurisolatie, HR-beglazing, zonnepanelen, zonneboilers, enz. De Energielening kan overigens voor meer dan 1 energetische renovatie ingezet worden.

Wees snel: maatregelen loopt eind 2018 af!

Wie wil profiteren van deze voordelige lening, kan best snel actie ondernemen. De Vlaamse regering heeft namelijk beslist om deze maatregel stelselmatig af te bouwen. De algemene doelgroep kan tot uiterlijk eind 2018 een Energielening afsluiten. De sociale doelgroep en verenigingen kunnen ook nog in 2019 een aanvraag indienen.

Hoe vraag je deze Energielening aan?

Geef hier je postcode in, klik op ‘Energielening’ en je vindt daar de contactgegevens van het Energiehuis in jouw gemeente. Via hen bekom je het nodige aanvraagformulier. Daarnaast zijn er nog een aantal vereiste documenten die je moet toevoegen zoals je loonbrief, een offerte voor de werken, etc. Eerst wordt jouw aanvraag behandeld door de kredietcommissie van het Energiehuis, waarna het wordt voorgelegd aan het Vlaams Energieagentschap die de definitieve goedkeuring geeft. Reken gemiddeld op zo’n 90 kalenderdagen voor deze procedure is doorlopen.

Wil je dit interessante artikel delen?