Nieuws - Groene energie

Verplicht EPC in nieuw jasje: hoe energiezuinig is jouw woning?

Verkoop of verhuur je een woning/appartement? Dan ben jij verplicht een energieprestatiecertificaat, kortweg EPC, te laten opmaken! Aangezien dat certificaat vroeger niet altijd even duidelijk was, is het sinds 1 januari 2019 helemaal opgefrist. Wat er nieuw is en hoeveel zo'n EPC jou kost, kom je in dit artikel te weten.

EPC: energiezuinigheid in kaart brengen

man houdt tablet met daarop energielabel woning vast

Het doel? Woningen energiezuiniger maken!

De nieuwe energiedoelstelling van België? Dat alle woningen en appartementen in 2050 minstens even energiezuinig zijn als een energetische nieuwbouwwoning van 2017. Een energieprestatiecertificaat (EPC) geeft weer hoe energiezuinig je woning is en dus hoe ver die nog van de doelstelling verwijderd is. Daarbovenop weet je dankzij het nieuwe EPC ook meteen waar de eventuele mankementen zitten en hoe je die verhelpt! 

 

Waarom jij moet streven naar een energiezuinige woning? Omdat dat enorm veel voordelen heeft. Je energiefactuur verlaagt, je wooncomfort verhoogt, het is goed voor het milieu… De moeite waard, toch?!

 

Essentie blijft hetzelfde

Sinds 1 januari 2019 zit het EPC in een nieuw jasje. Wat de verplichtingen betreft, is er eigenlijk niets veranderd. Je moet nog steeds een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen wanneer je je woning of appartement verkoopt of verhuurt. Ook blijft je EPC 10 jaar geldig en moet het opgesteld worden door een erkend energiedeskundige.

Bied je je woning of appartement te koop of te huur aan en heb je nog een geldig EPC van voor 1 januari 2019? Dan ben je niet verplicht om een nieuw certificaat te laten opmaken.

Wat er wél veranderd is, is wat er precies op het EPC staat. Sinds januari 2019 is het visueler en bevat het een pak meer informatie.

Veelheid aan informatie visueel voorgesteld

Energielabel zoals je wasmachine of microgolfoven

De eerste vernieuwing van het EPC? Dat je woning, net zoals je huishoudtoestellen, een energielabel krijgt. De schaal gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Heb je een goed label? Dan valt je woning vast en zeker in de smaak bij potentiële kopers of huurders. Meer zelfs: je woning wint aan waarde!

halve maquette woning met energiepapieren onder

 

Aanbevelingen en kostenraming inbegrepen

Een ander groot en vooral handig verschil tegenover het oude EPC? Dat de werken die jij kunt uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken, concreet staan opgesomd. Denk daarbij vooral aan…

Merk op dat het aanbevelingen zijn, je bent dus niet verplicht om (een deel van) de werken uit te voeren. Geen idee waar en hoe je moet beginnen? Naast elk voorstel staat meteen ook een kostenraming zodat jij perfect weet welk werkje hoeveel kost.

vakman legt isolatiemateriaal

Dankzij de aanbevelingen op het EPC weet jij perfect dankzij welke werken jouw woning nog energiezuiniger wordt.

 

Een nieuw certificaat, wat mag dat kosten?

Zo’n verplicht certificaat, wat mag dat kosten? Dat hangt af van verschillende factoren:

  • Type woning. Hoe kleiner je woning, hoe goedkoper. Zo zal een studio goedkoper zijn dan een huis met meerdere verdiepingen.
  • Regio woning. Elk gewest heeft zijn eigen wetten en regels, en dus zijn eigen erkende energiedeskundigen. Omdat er relatief veel deskundigen zijn in Vlaanderen, en dus veel concurrentie, is het daar het goedkoopst om een EPC te laten opmaken. Brussel is zo’n 20% duurder, Wallonië zelfs 50%.
  • Energiedeskundige woning. Er zijn geen vastgelegde barema’s, dus de energiedeskundige vraagt in theorie de prijs die hij of zij zelf wil. Je doet er dus goed aan enkele offertes op te vragen!

Concreet mag je de volgende prijzen rekenen:

Type woning Prijs
Studio €110-€170
Appartement €140-€200
Rijwoning €160-€240
Halfopen bebouwing €180-€260
Open bebouwing €200-€300

Opmerking: het EPC is alleen verplicht bij verhuur of verkoop. Laat je energetisch renoveren? Dan raden wij aan alsnog een nieuw energieprestatiecertificaat te laten opmaken. Je energiewaarden zullen immers veranderd zijn, waardoor je woning een beter energielabel verdient en zelfs in waarde stijgt!

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?