(Ver)bouwplannen in 2021? Deze vernieuwingen komen op jouw pad

Artikel Charlotte P. Thu 10 Dec 2020

De trend van 2021? Groene voornemens in plaats van goede voornemens. Met het oog op de toekomst is 2021 een belangrijk jaar voor de bouwsector. Heel wat vernieuwingen voor (ver)bouwprojecten houden verband met groene energie. Wij loodsen je door de belangrijkste nieuwigheden & veranderingen.

Groen, groener groenst!

Verplichte BEN-norm

Een belangrijke verandering in 2021 is de verplichte BEN-norm voor nieuwbouwwoningen. Naast de verplichtingen voor het E-peil en S-peil, moet je ook gedeeltelijk inzetten op groene energie voor verwarming, koeling, warm water & ventilatie. Bovendien zijn hier ook isolatie- en ventilatie-eisen aan verbonden.

groen huisje

Strenger E-peil

Vanaf 1 januari 2021 gelden er strengere normen voor het E-peil van nieuwbouwwoningen. Het E-peil wordt verlaagd van E35 naar E30. Voor verbouwers is er ook een vernieuwing in zicht. Bij een energetische renovatie wordt het E-peil E60. Voordien was dat E70.

Strenger S-peil uitgesteld

Naast een strenger E-peil, zou er vanaf 1 januari 2021 ook een strenger S-peil komen. Dit is echter uitgesteld naar 2022. Voor wie zijn bouwaanvraag indient in 2021 is dat goed nieuws. Met een strenger S-peil gaan immers hogere kosten gepaard. Het S-peil blijft dus nog een jaar op 31 in plaats van op 28 staan voor nieuwbouwwoningen.

Money, money, money

Ook financieel staan er een aantal veranderingen op de planning voor 2021. Wat dacht je van minder btw, renteloos lenen en nieuwe premies? Maar ook heel wat bestaande premies gaan de hoogte in! Alles op een rijtje:

Bestaande premies de hoogte in

In 2021 wijzigt er heel wat aan de bestaande premies van de overheid, en dat in positieve zin. De volgende premies zullen vanaf 2021 hoger liggen:

 
  • Buitenmuurisolatie aan de buitenzijde: van €15 per m² naar €30 per m²
  • Beglazing: van €8 per m² naar €16 per m²
  • Buitenmuurisolatie aan de buitenzijde bij verwijdering van asbest: verhoging van €8 per m²
  • Dak- en zoldervloerisolatie bij verwijdering van asbest: verhoging van €8 per m²
  • Dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, beglazing en vloerisolatie bij uitsluitend nachttarief (elektriciteit): verhoging van 50% per m²
  • Warmtepomp en warmtepompboiler bij uitsluitend nachttarief (elektriciteit): verhoging van 20% per m²

6% btw voor sloop en heropbouw

In 2021 wordt het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop- en heropbouwwerken uitgebreid naar heel België. De exacte invoeringsdatum van deze regel is echter nog onbekend.

Renteloos lenen tot €60 000

Een andere verandering die (ver)bouwers financieel iets kan opleveren is de uitbreiding van de renteloze energielening. Vanaf 2021 kan iedereen die een woning koopt renteloos lenen. Hoeveel je op die manier kan lenen is afhankelijk van het EPC-label. Hoe beter, hoe meer je kan lenen.

EPC-labelpremie en investeringspremie zonnepanelen

Ten slotte zijn er 2 nieuwe premies. Enerzijds is er de EPC-labelpremie die vanaf 2021 wordt ingevoerd. Koop je een woning met label E of F en renoveer je die om de energetische waarde te verbeteren naar label A, B of C, dan heb je recht op deze premie. 

EPC op tablet

Ga je naar een EPC A, B of C, dan heb je recht op de EPC-labelpremie.

Daarnaast is er de investeringspremie voor zonnepanelen, die het 'verlies' van het verdwijnen van de terugdraaiende teller moet compenseren. Deze premie kan tot €1500 bedragen.

Heel wat veranderingen & vernieuwingen dus. Informeer je goed voor je aan je (ver)bouwproject begint. Enerzijds is de juiste juridische informatie belangrijk, anderzijds wil je ook het liefst met de beste vakmannen samenwerken om je project te realiseren. Die vind je bij Offrea. Op zoek naar de mening van anderen? Die vind je hier! Zo kom je zeker niet voor verrassingen te staan. 

 

Wil je dit interessante artikel delen?