Artikel - Groene energie

Thuisbatterijen: eerste hulp bij stroompanne

Thuisbatterijen worden steeds onmisbaarder. Jaar na jaar kunnen we minder rekenen op kerncentrales om ons tijdens de wintermaanden van stroom te voorzien: ze worden steeds ouder en vertonen steeds meer mankementen. Een stroompanne in het hele land is daardoor jammer genoeg geen ver-van-ons-bedshow meer. Jezelf hiertegen beschermen? Word zelfvoorzienend via de technologie van thuisbatterijen!

Wat zijn thuisbatterijen?

man controleert elektriciteitsmeter

Bespaar op je energiefactuur dankzij een thuisbatterij!

Nog nooit van thuisbatterijen gehoord? Dat is best mogelijk: hoewel ze in Duitsland al razend populair zijn, zijn ze in België en Nederland nog maar recentelijk geïntroduceerd. Thuisbatterijen slaan het teveel aan energie dat je zonnepanelen produceren op, zodat je die later, wanneer je energieproductie onvoldoende is, kunt gebruiken. Je maakt dus zo min mogelijk gebruik van het distributienet. Je portemonnee zal je dankbaar zijn: je moet immers betalen voor alle stroom die je van het net afneemt! Met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd wil je uiteraard de hoeveelheid elektriciteit die je van het net afhaalt tot een minimum beperken. Kortom: thuisbatterijen zijn goed nieuws voor je energiefactuur!

Vraag: kan je echt helemaal zelfvoorzienend zijn met een thuisaccu? Nee, tijdens die kille en sombere winters produceren je zonnepanelen niet voldoende energie om het gemiddelde gezin in zijn energiebehoefte te voorzien. Volledig loskoppelen van het net is voorlopig dus nog niet aan de orde.

Hoe thuisbatterijen je kunnen redden van een black-out

De besparing op je energierekening is lang niet de enige reden, en zelfs niet de belangrijkste reden, om voor thuisbatterijen te kiezen. Je kunt er ook het aangekondigde afschakelplan door omzeilen! Deze winter werkt slechts één van de zeven kernreactoren. Daardoor vrezen energieleveranciers dat ze niet altijd heel België van stroom kunnen voorzien, zeker niet tijdens de koudste maanden. Om die reden heeft de regering het afschakelplan ontworpen: het hele land is opgedeeld in “schijven”. Bij een stroompanne zitten een of meerdere schijven tussen 17 en 21 uur zonder elektriciteit. Niet erg handig of aangenaam in de winter, wanneer het koud en donker is! Klik hier om te weten in welke schijf jouw straat of gemeente zich bevindt tijdens een stroompanne.

Hoe een thuisbatterij je van zo’n rottige stroompanne kan redden? Dat is simpel: de energie die de accu voor jou heeft opgeslagen, kun jij tussen 17 uur en 21 uur – de uren waarin het afschakelplan van kracht is – gebruiken. Je hebt daarvoor immers geen tussenkomst van het net nodig! De meeste stroomuitvallen zullen daarbovenop ook nog eens een week op voorhand aangekondigd worden, waardoor jij er perfect voor kan zorgen dat je accu volledig opgeladen is. Jij hoeft je dus geen zorgen te maken dat je zonder verwarming of stroom valt. Handig toch, zo’n thuisbatterij?!

vrouw met slecht humeur in donkere woonkamer bij kaarsjes

Vermijd dat het ook binnen koud en donker is tijdens de winter met thuisbatterijen.

man met slecht humeur in dikke winterjas in de woonkamer

Vraag: Ik heb geen zonnepanelen: zijn thuisbatterijen dan interessant? Ook dan kan een thuisbatterij nuttig zijn: je kunt immers ’s nachts, wanneer het tarief het voordeligst is, energie van het net halen, om dat dan tijdens de piekmomenten te gebruiken. Bye bye hoog energiefactuur!

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?