Zonnepanelen plaatsen in 2018: rendeert het nog?

Artikel Nina Verhaert Thu 9 Nov 2017

Zonnepanelen zijn lange tijd booming business geweest: maar liefst 295 000 Vlaamse gezinnen voorzien hun elektrische toestellen reeds van groene stroom. Dat hoge cijfer is voor een groot stuk te wijten aan de steun van de overheid en netbeheerders, in de vorm van premies en groenestroomcertificaten. Maar is investeren in een zonne-installatie eigenlijk nog een slimme zit anno 2018, nu deze maatregelen niet meer van kracht zijn?

zonneinstallatie op huis

Ja, het installeren van zonnepanelen blijft ook in 2018 financieel interessant, omwille van de drie volgende redenen:

1) Daling in aankoopprijs

De premies voor zonnepanelen mogen dan wel afgeschaft zijn, maar de aankoopprijs voor een installatie is nog nooit zo laag geweest. De aankoopprijs ligt zo'n 65% lager dan in 2010. De investeringskost voor een gemiddeld gezin met 3 personen bedraagt momenteel slechts zo'n 6000 euro. De exacte kostprijs is afhankelijk van je verbruik: hoe groter het gezin, hoe groter en dus duurder de installatie zal zijn.

2) Voordelige lening voor "groene" investeringen

Laat je niet afschrikken door de aankoopsom: je kan tot eind 2018 namelijk profiteren van de goedkope Energielening uitgereikt door de Vlaamse Overheid. Daarmee kan je tot €15 000 lenen tegen een maximale interestvoet van 2% en in sommige gevallen zelfs 0%. Ook de banken reiken ‘groene’ leningen uit voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je de initiële investeringskost in één keer moet ophoesten. Je kan die makkelijk overbruggen door een groene lening aan te gaan!

3) Korte terugverdientijd

Energieprijzen blijven alsmaar stijgen! De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) rekende uit dat de gemiddelde verbruiker in mei 2017 jaarlijks zo’n 350 euro méér neertelde voor elektriciteit dan in januari 2015. Reden te meer om over te schakelen op groene stroom, die grotendeels gratis is! Beschik je over zonnepanelen, dan ben je ‘prosument’: consument en tegelijk producent van stroom. In dat geval, geniet je van een verminderd prosumententarief voor elektriciteit (+/- 425 euro per jaar). Dat betekent dat het gemiddelde gezin jaarlijks €650 kan uitsparen op hun energiefactuur! Zo zijn je zonnepanelen al op 8 tot 12 jaar terugverdiend! Als je weet dat een zonne-installatie zo’n 20 tot 25 jaar meegaat, maak jij daarna eigenlijk vele jaren pure winst. Kortom: de terugverdientijd is van groter belang dan de aankoopprijs!

woning op groene energie

Onze conclusie: ook zonder de steun van de overheid of netbeheerders, zijn zonnepanelen een slimme investering!

Meer informatie over zonnepanelen (soorten, werking, prijzen, …) vind je in ons bouwdossier: https://www.offrea.be/zonnepanelen

Wil je dit interessante artikel delen?