Premie zonnepanelen: blijven zonnepanelen interessant voor jou?

Nieuws Hanne G. Mon 15 Jun 2020

Goed nieuws voor toekomstige zonnepaneeleigenaars: vanaf 1 januari 2021 is er opnieuw een premie voor zonnepanelen. Maar is het voor jou wel een goed idee om te wachten op de premie, of laat je beter nog in 2020 zonnepanelen installeren zodat je kunt genieten van de terugdraaiende teller? Ontdek in dit artikel wat voor jou de beste optie is.

Prijs van de premie voor zonnepanelen vanaf 2021

Om ervoor te zorgen dat de investering in zonnepanelen interessant is én blijft, heb je vanaf 1 januari 2021 recht op een premie voor zonnepanelen. De premie bedraagt maximaal 1.500 euro en wordt begrensd tot 40% van de totale investering. Dit zijn alvast de concrete bedragen:

  Eerste vier kilowattpiek (kWp) Tussen vier en zes kilowattpiek (kWp)
In 2021 €350/kWp €150/kWp
In 2022 €225/kWp €112,50/kWp
In 2023 €150/kWp €75/kWp
In 2024 €75/kWp €37,50/kWp
zonnepanelen op modern dak met dakraam

Vanaf 1 januari 2021 is er opnieuw een premie voor zonnepanelen.

Het bedrag van de premie neemt jaar na jaar af. Dat heeft drie redenen:

 • Oversubsidiëring vermijden

  De prijs van zonnepanelen blijft jaarlijks licht dalen. Door ook de premie te laten dalen, vermijdt de regering oversubsidiëring. Dat was bijvoorbeeld bij de groenestroomcertificaten, die werden uitgedeeld t.e.m. eind 2013, een probleem.

 • Prijs zonnepanelen voldoende gedaald

  Vanaf 2024 is de prijs van zonnepanelen volgens de verwachtingen voldoende gedaald zodat die ook zonder premie meer dan rendabel zijn.

 • Tijd om verbruik te optimaliseren

  Zonnepaneeleigenaars krijgen de tijd om te investeren in slimme huishoudapparaten of om hun verbruik te optimaliseren zodat ze optimaal profiteren van de digitale meter.

vakman plaatst zonnepanelen

Om recht te hebben op een premie voor zonnepanelen moet je de werken laten uitvoeren door een erkend aannemer.

Ontvangt iedereen zomaar de premie? Dat niet. Uiteraard zijn er wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet een aannemer de zonnepanelen plaatsen en moet de bouwaanvraag van de woning ingediend zijn vóór 1 januari 2014. Om de premie te ontvangen dien je een aanvraag in bij netbeheerder Fluvius.

Terugdraaiende teller versus digitale meter

Waarom komt er, na zeven jaar zonder subsidies, opnieuw een premie voor zonnepanelen in 2021? Dat heeft te maken met de uitrol van de digitale meter.

Terugdraaiende teller met prosumententarief

Tot 1 juli 2019 genoten zonnepaneeleigenaars sowieso van het systeem van de terugdraaiende teller. Hoe dat werkt? Je elektriciteitsmeter draait letterlijk terug wanneer je het teveel aan energie dat je zonnepanelen produceren afgeeft aan het net. Daardoor betaal je alleen voor je nettoafname. Daarbovenop komt ook nog het forfaitaire prosumententarief. Dat is een bedrag van gemiddeld zo’n €350 dat je betaalt om het net te mogen gebruiken.

zonnepanelen op grote woning

Systeem met of zonder prosumententarief: wat kies jij?

Digitale meter zonder prosumententarief

In juli 2019 begon de uitrol van de digitale meter. Zo’n digitale meter meet heel precies hoeveel je wanneer van het net haalt of erop injecteert. Doordat de vergoeding om het net te gebruiken heel precies berekend kan worden, valt het forfaitaire prosumententarief weg. Je betaalt dan wel voor alles wat je van het net haalt, je brutoafname dus. Injectie en afname worden niet meer van elkaar afgetrokken. 

Het zal je niet verbazen dat de keuze tussen een terugdraaiende teller of een digitale meter voor velen financieel een groot verschil is. Zonnepaneeleigenaars die hun energie onmiddellijk gebruiken dankzij bijvoorbeeld slimme huishoudapparaten of die hun energie tijdelijk opslaan in een thuisbatterij, kiezen het best voor de digitale meter. Voor alle anderen is de terugdraaiende teller dan weer het voordeligst. Ontdek wat voor jou de beste optie is in onderstaand schema!

infographic slimme meter of terugdraaiende teller

Terugdraaiende teller of digitale meter? Ontdek wat voor jou de beste optie is.

Premie voor zonnepanelen om zonnepanelen rendabel te houden

Om toch voor een tussenperiode te zorgen, kun je nog tot en met 31 december 2020 zelf kiezen of je geniet van het systeem met of zonder het prosumententarief. Vanaf 1 januari 2021 heb je die keuze niet meer en maak je verplicht gebruik van de digitale meter. Voor sommigen betekent dat dus dat ze meer moeten betalen dan bij een terugdraaiende teller. Maar dankzij de premie van de Vlaamse regering blijven zonnepanelen voor íédereen een interessante investering. Bovendien ontdek je dankzij de digitale meter snel en gemakkelijk waar je nog kunt besparen, wat je natuurlijk nog extra winst oplevert.

Ontdek meer informatie over het verschil tussen digitale meter en terugdraaiende teller.

man berekent prijs zonnepanelen met rekenmachine

Dankzij de premie blijven zonnepanelen zeker een interessante investering.

Kiezen mogelijk tot en met eind 2020

Van plan om zonnepanelen te installeren? Dan zit jij momenteel in een luxepositie: in 2020 kies jij zelf van welk systeem je geniet:

 • De voorkeur voor het systeem met de terugdraaiende teller? Laat dan vóór 31 december 2020 zonnepanelen installeren.
 • Is de combinatie van de digitale meter met de premie voordeliger voor jou? Laat dan zo snel mogelijk in 2021 zonnepanelen installeren, zo geniet je van een premie tot €1.500 euro. Opgelet: de premie daalt jaar na jaar. Ook daar is snel zijn de boodschap! Vraag daarom nu al de nodige offertes aan.

Ook voor middelgrote installaties premie voor zonnepanelen

Wist je dat … niet alleen particulieren, maar ook bedrijven van een premie voor zonnepanelen genieten vanaf 2021?! Om grote en middelgrote instanties te motiveren om zo veel mogelijk gebruik te maken van groene stroom, en die installaties meteen ook zo groot mogelijk te maken, keert de Vlaamse regering in 2021 25 miljoen euro uit.

 

Hoe dat wordt verdeeld? Instanties kunnen hun projectoproep insturen bij netbeheerder Fluvius. De projecten die het meeste groene elektriciteit produceren per euro gevraagde steun, krijgen een subsidie toegekend. 

Meer info over de werking en prijs van zonnepanelen

Wil je dit interessante artikel delen?