Ontdek hoe snel jouw zonnepanelen zich terugverdienen!

Artikel Nina V. Thu 9 Aug 2018

We hoeven je er vast niet van te overtuigen dat groene energie de toekomst is. Ook jij kunt je steentje bijdragen aan het milieu door zonnepanelen te laten plaatsen. Maar alvorens je investeert in een zonne-installatie, ben je vast benieuwd naar hoeveel die je zal kosten. En belangrijker: op welke termijn verdient de investering zich terug? Wij vertellen je in dit artikel waarom zonnepanelen plaatsen zo'n slimme zet is!

zonnepanelen op hellend dak

Wat kost een zonne-installatie?

Eerst en vooral hebben we goed nieuws: de prijs van een zonne-installatie ligt vandaag zo’n 65% lager dan in 2010. De exacte kostprijs hangt echter af van je jaarlijkse verbruik (in kWh). Dat getal lees je makkelijk af van de eindafrekening van je elektriciteitsfactuur. Hoe meer je verbruikt, hoe groter de installatie zal moeten zijn om dit verbruik te dekken en hoe hoger het kostenplaatje zal zijn.

Een modaal gezin dat bestaat uit drie personen verbruikt jaarlijks zo’n 3.500 kWh. Voor een installatie met een dergelijke capaciteit, moet je gemiddeld zo’n 6.100 euro neertellen.

Benieuwd naar wat jouw zonne-installatie je zal kosten? Neem dan een kijkje naar volgende tabel:

Aantal personen in huishouden Gemiddeld jaarverbruik Richtprijs
1 2500kWh €4100 - 4800
2 3000kWh €4800 - 5600
3 3500kWh €5600 - 6700
4 4000kWh €6700 - 7400
5 4500kWh €7400 - 8300
6 5000kWh €8300 - 9500

Welke factoren bepalen de prijs van een zonnepanelen installatie?

1. Type zonnepanelen

Er bestaan ruwweg drie soorten zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen kosten omwille van het gecontroleerde productieproces zo’n 5 à 10% meer dan de polykristallijne variant, die net iets minder scoren qua rendement. De meest budgetvriendelijke optie zijn amorfe of dunnefilm zonnepanelen. Die kosten zo’n 20% minder dan de kristallijne variant. 

2. Merk

Er is ook een prijsverschil tussen de verscheidene merken. Die worden op basis van een aantal criteria, zoals kwaliteit en solvabiliteit, onderverdeeld in drie segmenten of Tiers. Voor zonnepanelen van de topmerken uit Tier 1 (Sunpower, Solarworld, LG, …) betaal je uiteraard meer (10 à 40%) dan voor zonnepanelen van Tier 2- of Tier 3-merken.

3. Aantal zonnepanelen

Algemeen geldt de volgende regel: hoe meer panelen, hoe duurder de installatie. Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, hangt af van je jaarlijkse verbruik én het piekvermogen van 1 paneel. Bijvoorbeeld: het gemiddelde gezin met een verbruik van 3.500 kWh, heeft nood aan zo’n 17 panelen met een piekvermogen van 250 Wp om hen in hun energiebehoeften te voorzien.

reeks zonnepanelen op hellend dak

Hoe groter je gezin, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt en hoe duurder je installatie zal zijn. De prijs per zonnepaneel daalt dan weer naarmate de installatie groter wordt. Foto door Degelek

4. Prijs van de omvormer

De prijs van de omvormer, die de opgewekte gelijkstroom omzet naar wisselstroom, hangt grotendeels af van het vereiste vermogen (m.a.w. hoeveel moeten je panelen kunnen produceren?). Voor een installatie met een gemiddeld vermogen (3 - 4.5 Wp), moet je zo’n €1.200 neertellen. Voor een grote installatie (> 4.5 Wp) moet je rekenen op een som van €2000.

5. Werkuren montage

Ook de kosten voor de plaatsing wegen door op het totale kostenplaatje. Ongeveer 15% van de totale kostprijs is voorbehouden voor het installeren van de zonnepanelen.

Op welke termijn heb ik mijn investering terugverdiend?

Wanneer je overweegt om zonnepanelen te laten plaatsen, staar je dan niet blind op de aankoopprijs. Maar denk aan wat jij er op lange termijn aan verdient!

Wanneer je jouw woning van groene energie voorziet, bespaar je jaarlijks vele euro’s uit op je energiefactuur. Eigenaars van zonnepanelen genieten immers van het prosumententarief. Als consument én producent betaal je enkel een jaarlijks bijdrage om aangesloten te zijn op het net. Het exacte bedrag hangt af van het vermogen van je installatie.

Op basis van de huidige energieprijzen, kan een gemiddeld gezin met een verbruik van 3.500 kWh zich aan een factuur van €1.183 verwachten wanneer ze geen zonnepanelen laten plaatsen. Als prosument zouden ze slechts zo’n €416 per jaar voor de aansluiting op het net betalen. Door te investeren in een zonne-installatie, kunnen ze €767 per jaar uitsparen (= €1183 - €416).

blauwe monokristallijne zonnepanelen

 

Een gemiddeld gezin bespaart jaarlijks zo'n 767 euro uit op hun energiefactuur. Deze besparing zorgt ervoor dat hun investering in een zonne-installatie al na 8 à 12 jaar is terugverdiend. Foto door Boon Techniek

Herinner je dat de aankoopprijs voor de installatie ruwweg €6.100 bedroeg. Tel je hierbij de onderhoudskosten zoals voor het vervangen van de omvormer na een 15-tal jaar (+/- €1.400), dan mag je rekenen op een totale investeringskost van zo’n €7.500. Mits de jaarlijkse besparing van €767, heb je je investering dus op minder dan 10 jaar (= €7.500/€767) terugverdiend.

Gemiddeld schommelt de terugverdientijd voor zonnepanelen tussen de 8 en 12 jaar. Nadat je quitte bent, maak je nog vele jaren pure winst.

Overtuigd van de voordelen van zonnepanelen en zou je graag enkele concrete prijsoffertes krijgen? Gebruik dan onze gratis en vrijblijvende offerteservice & vergelijk makkelijk prijzen!

Wil je dit interessante artikel delen?