Niet-verplichte keuringen toch laten uitvoeren: ontdek de voordelen!

Artikel Robbe DW Wed 24 Jul 2019

Iedereen die bouwt en verbouwt, kent ze wel: de verplichte controles voor energie, elektriciteit en water. Maar er zijn ook twee niet-verplichte keuringen die je kunt laten uitvoeren! Waarom je daar ook nog eens in zou investeren? Dat is eenvoudig: omdat je er vooral veel winst mee maakt, zowel in je portemonnee als in het wooncomfort.

Thermografie en luchtdichtheidsmeting als niet-verplichte controles

camera voor thermografische inspectie

Dankzij een thermografische inspectie ontdek je waar er onnodig warmte ontsnapt.

Er zijn twee niet-verplichte keuringen: een thermografische inspectie (ook: thermografie) en een blowerdoortest (ook: luchtdichtheidsmeting). De eerste spoort op waar er warmte ontsnapt, de tweede doet hetzelfde voor lucht. Het gevolg? Jij weet perfect waar je huis zal tochten én - belangrijker - je weet waar je huis nog wat extra isolatie kan gebruiken. Zo ontsnapt er nergens warmte of lucht en betaal jij niet onnodig voor verwarming of verkoeling. 

Goed voor wooncomfort en portefeuille

Maar bij-isoleren, dat kost natuurlijk geld. Is het dat wel waard? Ja hoor, zeker als je kijkt naar de voordelen!

Verhoog het wooncomfort

  • Zeg vaarwel tegen de koude wind die door je woning blaast. Wanneer je jouw woning goed isoleert en dus luchtdicht maakt, zet je dat onaangename tochtgevoel buitenspel.
  • Een goede luchtdichtheid weert geluiden van buitenaf. Zo heb je geen last meer van voorbijrazende auto’s of een zingende buurman.
  • Door te isoleren en je woonst luchtdicht te maken, heb je meteen ook veel minder kans op schimmelvorming en condensatie.

Betaal minder voor energie

  • Wist je dat je door gebrekkige isolatie tot wel 15% van je opgewerkte (en betaalde!) warmte verliest?! Daardoor ligt je energiefactuur zo’n 6% hoger dan wanneer je huis wel goed geïsoleerd zou zijn. Die investering in de isolatie heb je dus zo weer teruggewonnen!
  • Zowel de thermografie als de blowerdoortest dragen bij tot de verlaging van jouw E-peil. Het E-peil geeft de energiezuinigheid van je woning weer: hoe lager het cijfer, hoe energiezuiniger je huis. Ligt je E-peil onder de norm? Dan heb je recht op premies!
  • Verkoop of verhuur je je huis? Ook dan is een laag E-peil extra voordelig: dankzij het gunstige cijfer zie je de waarde van je woning flink toenemen.

Let op: Laat je geen luchtdichtheidsmeting uitvoeren? Dan gaat de EPB-verslaggever uit van een standaardwaarde. Echter, die standaardwaarde ligt bij nagenoeg alle nieuwbouw- en renovatiewoningen zo’n 6 à 9 punten hoger dan het werkelijke E-peil. Jij loopt dus heel wat centen mis!

Hoewel een thermografie en een blowerdoortest dus wel iets kost (beide zo’n 300 à 400 euro) en ook het bij-isoleren de nodige investering vraagt, doe je er uiteindelijk wel winst uit. Niet alleen in wooncomfort, maar ook rechtstreeks in je portemonnee: je betaalt minder energiekosten en hebt misschien zelfs recht op een premie. Op zoek naar een EPB-verslaggever die de testen voor jou komt uitvoeren? Vraag dan vandaag nog je gratis offertes aan via Offrea!

man isoleert raam

Doordat jij perfect weet waar je precies moet bij-isoleren, doe jij je energiefactuur dalen.

Wil je dit interessante artikel delen?