Feit of fabel? 6 dingen over zonnepanelen die (bijna) iedereen mis heeft!

Nieuws Hanne G. Fri 10 Jan 2020

Feit of fabel? Slechts 23% van onze lezers heeft al de vragen over zonnepanelen juist. Ben jij een zonnepaneelkenner? Doe snel de test!

Op een hete zomerdag renderen zonnepanelen altijd meer dan op een zonnige winterdag.

>> FABEL

Zonnepanelen genereren in de zomer gemiddeld meer stroom dan in de winter, dat is zeker waar. De panelen van weerman Frank de Boosere brachten in juni 2019 bijvoorbeeld vijf keer meer op dan in januari 2019.

 

Maar opgelet: hoge temperaturen staan niet per se synoniem aan een hoog rendement! De temperatuur van je zonnepanelen bedraagt op een zonnige zomerdag van 28°C al gauw 45°C. Gevolg? De opbrengst van je zonnepanelen daalt met 9%(!). Zonnepanelen wekken dan ook elektriciteit op met zonlicht, niet met zonwarmte. Lees er hier meer over.

infographic opbrengst zonnepanelen zomer versus winter

 

Zonnepanelen hoef je niet te reinigen, de regen spoelt al het vuil weg.

>> FABEL

Vergelijk het met jouw ramen: het is niet omdat het geregend heeft, dat je ramen schoner zijn. Integendeel! Hoewel de regen uiteraard vuil wegspoelt, stapelen stofdeeltjes, mos of vogeluitwerpselen zich op.

 

Gevolg? Een vuil paneel kan tot 10% minder rendement betekenen! Zonnepanelen die optimaal renderen moet je daarom minstens eenmaal per jaar, bij voorkeur in april of mei, laten reinigen.

infographic wanneer zonnepanelen reinigen maand

 

Een terugdraaiende teller is financieel altijd interessanter dan een digitale meter.

>> FEIT ÉN FABEL

Wat de financieel interessantste keuze is hangt af van hoe vaak je de stroom van je zonnepanelen onmiddellijk gebruikt. Wordt je geproduceerde energie meteen verbruikt, bijvoorbeeld dankzij slimme huishoudapparaten of doordat je overdag vaak thuis bent? Dan is het systeem van de digitale meter voor jou. Zijn avonden echter je piekmomenten en verbruik je in de zomer weinig elektriciteit? Dan is de terugdraaiende teller het voordeligst. Gebruik ons beslissingsschema om de juiste keuze te maken!

infographic terugdraaiende teller of digitale meter test

 

Opgelet: vanaf 2021 verandert de situatie mogelijk. De Vlaamse Regulator (VREG) ijvert ervoor om het systeem van de terugdraaiende teller met prosumententarief af te schaffen en is daarvoor naar het Grondwettelijk Hof getrokken. Krijgt VREG gelijk, zal de digitale meter voor iedereen verplicht worden. We houden je up to date!

Zonnepanelen op je dak zijn lelijk.

>> FABEL

Zonnepanelen zijn heus niet altijd een doorn in het oog. Kende je de zonnepannen al? Dat zijn dakpannen die zonne-energie verwerken. Deze zonnepanelen komen dus niet op je dak te liggen, maar worden verwerkt in de dakbedekking zelf. Wedden dat jij ze amper had gespot op onderstaande foto?

esthetische zonnepanelen, zonnepannen op blauw dak

Profiteren van zonne-energie zonder die lelijke zonnepanelen op je dak? Denk dan bijvoorbeeld aan zonnepannen! Foto door Monier.

Je plaatst zonnepanelen het best in de zomer.

>> FABEL

Je hebt dan namelijk al heel wat zonne-uren gemist. Vanaf maart breekt de zon stilaan door de wolken! Zorg er dus zeker voor dat je zonnepanelen geïnstalleerd zijn vóór de zomerpiek om optimaal van de zonnige lente en zomer te profiteren.

 

Tip #1: het eerste jaar ook nog eens je energierekening drukken? Laat je zonnepanelen dan ofwel in oktober of november installeren, ofwel zo dicht mogelijk bij de meteropname.

 

Tip #2: heb jij al zonnepanelen en wil je van energieleverancier wisselen? Doe dat zo dicht mogelijk tegen je eindfactuur! Waarom? Dat lees je hier.

gemiddelde jaaropbrengst zonnepanelen infographic

 

Dakisolatie is een betere investering dan zonnepanelen.

>> FEIT ÉN FABEL

Dat hangt af van de situatie.

 

Heb je een oud huis? Dan is dakisolatie zonder twijfel het beste plan. Langs het dak verlies je immers 30% van alle warmte: heel wat energie- én geldverlies dus! Heb je een dak van 100 vierkante meter, zul je naargelang het materiaal zo’n 3000 euro moeten neertellen voor je isolatie. Maar je bespaart er natuurlijk ook veel mee, soms zelfs tot 500 euro per jaar. Dan heb je je investering natuurlijk snel terugverdiend, waardoor je al na een paar jaar pure winst maakt.

 

Nieuwbouwwoningen en woningen die nog maar net gerenoveerd zijn, kunnen slechts beperkt bij-isoleren. Die winst is daar beperkt: zonnepanelen zijn daarom echt the way to go! De investering is hoger tegenover dakisolatie (€8000), maar je bespaart er ook meer mee: jaarlijks win je wel 800 euro! Na tien jaar heb je de panelen dus volledig terugverdiend, waarna je zelfs bijna gratis stroom verbruikt.

besparing dakisolatie en besparing zonnepanelen, extra vakantiebudget, infographic

Ja, ik wil gratis offertes vergelijken voor zonnepanelen.

Wil je dit interessante artikel delen?

 

 

Ontvang gratis offertes van 3 aannemers voor Zonnepanelen in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes