Cv-ketel vervangen: welke opties zijn er?

Artikel Hanne G. Thu 29 Nov 2018

Wanneer Koning Winter in het land is, moet je verwarmingsketel overuren draaien. Heb je nog een verouderd exemplaar? Slecht nieuws: dan loop je het risico dat je cv-ketel het vroeg of laat begeeft. En dat op het meest ongepaste moment… Voorkom dringende herstellingen en vervang je cv-ketel nu al door een milieuvriendelijker alternatief. Goed voor je portemonnee én het milieu!

Cv-ketel vervangen: een must om 3 redenen

Je oude cv-ketel vervangen door een nieuw exemplaar? Dat is om wel drie redenen een goed idee:

  1. Vermijd onnodige boetes! Oude ketels halen de energie-efficiëntienorm van minstens 90% immers niet.
  2. Verlaag je energiefactuur! Dankzij het verhoogde rendement bespaar je zo’n 35% ofwel enkele honderden euro’s per jaar! Geld dat je natuurlijk liever uitgeeft aan andere dingen. Iemand zin om te shoppen?
  3. Zeg nee tegen hoge herstellingskosten! Na ongeveer 10 à 15 jaar is een cv-ketel versleten. Onderdelen vervangen kan, maar is op termijn duurder dan het aanschaffen van een volledig nieuwe verwarmingsketel.

Kortom: investeren in een nieuwe cv-installatie is een goed idee! Maar welke moet je dan kiezen?

1. Milieuvriendelijke condensatieketel op aardgas of mazout

condensatieketel in berging

Een condensatieketel werkt op mazout of gas en haalt een rendement van tot wel 109%!

De populairste optie is de condensatieketel: die haalt een energierendement van tot wel 109%! Hoe dat komt? De warmte die vrijkomt uit de rookgassen, wordt gecondenseerd en zo gerecupereerd. Dat maakt een condensatieketel, ondanks dat hij op fossiele brandstof werkt, toch milieuvriendelijk: de rookgassen verdwijnen immers niet door de schouw zoals bij een klassieke ketel.

Let op: vanaf 2021 is het verboden om stookolieketels te installeren bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties.

En de prijs van een condensatieketel? Reken hiervoor op een kost die varieert tussen de €1.500 en €9.000. Dankzij het principe van warmterecuperatie verdient deze investering zich al op enkele jaren terug. En daarna blijf je gewoon verder besparen!

2. Warmtepomp en pelletketel op basis van hernieuwbare energie

CV-ketel vervangen door warmtepomp

buitenunit lucht-lucht-warmtepomp

Kies voor onuitputtelijke brandstof met een warmtepomp.

Condensatieketels zijn dan wel energiezuinig, maar halen hun energie nog uit fossiele brandstoffen. De warmtepomp is een eerste ecologisch alternatief. Hoe het werkt? Grondwater, lucht of bodemwarmte dienen als onuitputtelijke energiebron. Als vervanging voor je cv-ketel is een water-waterwarmtepomp het meest geschikt: de constante temperatuur van het grondwater dient als perfecte verwarmingsbron voor je cv-water. Zeker bij vloerverwarming die werkt op lage temperaturen behaalt dit soort warmtepomp een bijzonder hoog rendement.

Meer weten over de verschillen tussen bijvoorbeeld een water-waterwarmtepomp of een bodem-water-warmtepomp kennen? Lees hier alles over de verschillende types warmtepompen. 

Tip: Heb je geen vloerverwarming en (voorlopig) ook geen budget om erin te investeren, maar wil je wel je woning verwarmen met een warmtepomp? Kies dan voor een hybride systeem. Dan combineer je de pomp met een gasgestookte hoogrendementsketel. Over de energierekening hoef je je geen zorgen te maken: je wint nog steeds 20-25%!

Woning verwarmen met houtpellets

houtpellets op een hoopje

Haast niets is beter voor het milieu dan verwarmen met houtpellets!

Een tweede ecologische optie, een die nog relatief onbekend is, is de pelletketel. Net als een warmtepomp spaart een pelletketel het milieu. Hoe? Doordat hij energie haalt uit houtresten: er moeten dus geen extra bomen voor gekapt worden. De houtresten worden verbrand. De gegenereerde warmte wordt door de verwarmingsketel afgegeven aan het cv-water dat de woning verwarmt.

Een pelletketel kan, in tegenstelling tot een warmtepomp, zowel op hoge als op lage temperaturen werken. Het voordeel? Dat je nog niet onmiddellijk in vloer- en/of wandverwarming hoeft te investeren: je bestaande radiatoren kunnen nog even dienstdoen.

En de prijs? Die schommelt tussen €8.000 en €12.000 euro. Wetende dat je energiefactuur voor meer dan de helft zal dalen en ook houtpellets erg goedkoop zijn (± €300/jaar), heb je dat dus snel terugverdiend.

Makkelijk prijzen voor het vervangen van cv-ketel vergelijken

Laat een energie-expert bekijken door welke optie je jouw cv-ketel best laat vervangen. Liefst verschillende meningen en prijzen kennen? Via Offrea ontvang je gratis en vrijblijvend tot wel 3 offertes voor een cv-installatie, zodat jij in geen tijd een betrouwbare en kwaliteitsvolle installateur vindt!

 

Wil je dit interessante artikel delen?