Het capaciteitstarief: wat verandert er voor jou?

Nieuws Charlotte P. Thu 26 Aug 2021

Tijden veranderen, ook wat ons energieverbruik betreft. Daarom voert Vlaanderen vanaf 2022 het capaciteitstarief in. Wat dat precies inhoudt, wat de beweegredenen zijn en wat dat voor jou betekent, ontdek je in dit artikel!


Wat is het capaciteitstarief?

Om uit te leggen wat het capaciteitstarief precies is, is het belangrijk je energiefactuur er even bij te nemen. Die bestaat immers uit 3 delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen.

De nettarieven vormen jouw bijdrage aan de aanleg en het onderhoud van het disrtibutienet. Ze worden berekend op basis van de hoeveelheid energie die je afneemt van het net (in kWh). Iedereen betaalt deze tarieven, enkel het bedrag verschilt, al kan je ervan uit gaan dat dit onderdeel zo'n 40% van je totale energiefactuur bedraagt.

Het is ook op deze 'plaats' op je energiefactuur dat vanaf (half) 2022 het capaciteitstarief verschijnt. Het is geen bijkomende kost, maar een andere manier om de netkosten te verdelen onder iedereen die het net gebruikt.

Je zal vanaf dan een deel van de nettarieven betalen op basis van de netcapaciteit (in kW) die je gebruikt. Dat zal in de praktijk neerkomen op een kleine 20% van de factuur (en dus ongeveer de helft van de netkosten).

verdeling energiefactuur met capaciteitstarief

Waarom worden er nieuwe nettarieven ingevoerd?

Waarom is dat nodig? Nieuwe nettarieven? Wel, we evolueren naar een maatschappij waarin elektriciteit het meer en meer overneemt van fossiele brandstoffen. Om die reden zullen ook 'zware verbruikers', zoals elektrische wagens of verwarmingsinstallaties gebruik maken van het net. Als we allemaal onze auto 's nachts gaan opladen (en dus allemaal tegelijk veel energie afnemen van het net), is er zelfs een risico op overbelasting van het elektriciteitsnet. De nieuwe nettarieven dienen dus als een soort van aanmoediging om ons elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te spreiden & pieken te vermijden, waarover hieronder meer.

distributienet

Verbruikt iedereen tegelijk (veel) energie, dan vragen we erg veel van het net.

Good to know

Met de invoering van het capaciteitstarief, zullen ook de dag- en nachttarieven worden afgeschaft. Het moment waarop je verbruikt is dan niet meer bepalend voor je energiefactuur.

Wat betekent dat voor mij?

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

Eerst en vooral geldt er een minimumbijdrage, voor een verbruik van 2,5 kW, voor elk huishouden. Is er meer vermogen nodig, dan creëer je een piek.

Elke maand wordt het kwartier met de hoogste piek geregistreerd. Spreid je dus de hele dag je verbruik, maar moet je tijdens een etentje toch heel wat stroomverslinders tegelijk gebruiken, dan telt die piek voor die maand. Het uiteindelijke bedrag is het gemiddelde van de pieken van 12 maanden.

Weten wat de impact zal zijn op je jaarlijkse energiefactuur? Gebruik de gratis simulator van VREG om een inschatting te kunnen maken.

Belangrijke sidenote

Om die pieken te kunnen meten en registreren, heb je een digitale meter nodig. Heb je die nog niet, dan zal je om te beginnen de minimumbijdrage betalen. Daarbij komt nog een kost op basis van je totale verbruik.

Hoe kan ik mijn factuur beperken?

Het capaciteitstarief heeft alles te maken met de elektriciteitspieken die je creëert. De kunst is dan ook om je verbruik zoveel mogelijk te spreiden. Zorg ervoor dat je, in de mate van het mogelijke, niet tegelijkertijd de wasmachine aanzet, de oven gebruikt én de friteuse inschakelt.

Zonnepanelen & het capaciteitstarief

Je weet ondertussen dat je zonnepanelen met digitale meter het meest renderen als je je zelfverbruik zo hoog mogelijk houdt, en dus energie verbruikt wanneer de zon schijnt. Combineer je die kennis met het nieuwe capaciteitstarief, dan kan je je hoogste pieken, die doorslaggevend zijn voor je energiefactuur afvlakken door slim te gaan verbruiken. Een voorbeeld? Laad je auto overdag op wanneer de zon schijnt.

zonnepanelen

Wil je dit interessante artikel delen?

 

 

Ontvang gratis offertes van 3 aannemers voor Zonnepanelen in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes