Vermijd onaangename verrassingen: zoveel kosten afbraakwerken

Beschik je over een woning die niet meer te renoveren valt? Is je pand met andere woorden klaar voor de sloop? Weet dan dat er bij afbraakwerken meer komt kijken dan simpelweg een sloopkogel tegen de gevel slaan. De kosten voor afbraak lopen dan ook vaak hoger op dan verwacht. Liever goed voorbereid? Dankzij dit artikel sta jij niet voor onaangename verrassingen.

Je huis afbreken: daarom doe je het

Met de betonstop in het vooruitzicht, worden bouwgronden alsmaar schaarser. Concreet komen er geen nieuwe bouwgronden bij vanaf 2040. Wil je toch een nieuwbouw zetten, zal je in de toekomst genoodzaakt worden om een reeds bestaande woning te kopen en die te slopen.

Daarnaast bevinden veel oude huizen zich in zo een erbarmelijke staat, dat een totaalrenovatie vaak duurder is dan de afbraak van het pand en het zetten van een nieuwbouw. Zeker als je wilt voldoen aan de huidige energienormen, is de optie om eerst te slopen financieel interessanter.

Opgelet: Je mag niet zomaar eender welk gebouw slopen. Vermijd boetes door op voorhand de stedenbouwkundige voorschriften op te vragen!

Dit kosten afbraakwerken jou

Sloopkosten op een rijtje

sloopmachine sloopt huis

Voor het afbreken van je huis tel je gemiddeld €40-€55/m2 neer. Voor een woning van gemiddelde grootte ben je dus al snel €6.000-€9.000 kwijt. Mogen de funderingen blijven staan? Dan kun je de kosten drukken en kom je ervan af met zo’n €30-€35/m2.

Gelukkig geeft de Vlaamse regering jou dit jaar een financieel duwtje in de rug en dat tot 31 oktober 2019: bouw je na de afbraakwerken een energie-efficiënte woning, heb je recht op de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie die kan oplopen tot €7.500.

 

Tip: met een professionele firma is de sloop in 3 werkdagen afgerond. Doe je het zelf, reken dan al gauw op enkele weken!

 

Afvalkosten niet vergeten!

Zijn de afbraakwerken achter de rug? Joepie! Maar wat met die hele berg afval? Dat moet in containers naar een stortplaats worden vervoerd. En ook dat heeft natuurlijk zijn prijs: een container gemengd afval van 20 m3 begint bij 100 euro. Voor een gemiddelde woning zal je zo’n 14 containers moeten huren. Reken voor de afvalkosten dus ook op zo’n €1.000-€1.500.

We hebben wel nog enkele tips om de afvalkosten te beperken:

  • Ga voor een all-informule: verschillende firma’s bieden een totaalpakket aan waarin sloop-, afval- en vervoerskosten verwerkt zitten. Deze all-informule zal goedkoper zijn dan alles apart te berekenen.
  • Recycleer: steenpuin kan je vast in je nieuwe woning gebruiken. Afhankelijk van de staat van de bakstenen, kunnen ook die gerecupereerd worden. Zo ben je niet alleen minder geld kwijt aan afval, maar ook aan nieuw materiaal!
  • Heb je niet veel afval of niet genoeg om nog een laatste volledig container te vullen? Ga dan voor puinzakken: die vul je zelf met bouwafval. Het bedrijf waar je de zakken koopt, komt die ook weer ophalen. Die service kost ongeveer 75 euro.
Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?