Veel bouwopdrachten, weinig beschikbare vakmannen: zo is het gesteld met de bouwsector

Nieuws Hanne G. Fri 31 May 2019

Nieuwe, moderne technieken die als paddenstoelen uit de grond schieten, de wetgeving die in ijltempo verandert, gepensioneerden die vervangen moeten worden: werken in de bouwsector brengt uitdagingen met zich mee. En dat zie je aan het aantal vakmannen: er is een groot personeelstekort. Op vijf jaar tijd is het aantal vacatures bij Belgische bouwbedrijven bijna verdubbeld! Maar er is hoop: steeds meer nieuwe ondernemingen starten in de sector.

Word redder in nood en vergroot je eigen klantenbestand!

Ben jij een kwalitatieve vakman die nog wel een extra opdracht kan verwerken? Word dan partner van Offrea! Dagelijks stromen er zo’n 250 offerteaanvragen binnen van particulieren die een professional nodig hebben. Stap vandaag nog mee in het win-winverhaal: genereer meer omzet én houd je gekwalificeerd personeel aan de slag door je bij de 3.000 andere uitvoerders aan te sluiten. Vraag vandaag nog vrijblijvend extra informatie aan!

Tekort aan vakmannen

De Bouwunie slaat aan de alarmbel: de agenda’s van de bouwfirma’s zitten overvol. Veel bedrijven zitten zelfs tot aan het einde van het jaar volgeboekt. “Ook ons viel het nijpende personeelstekort al op”, zegt Raf Verhaegen, zaakvoerder van Offrea. “Daar waar vroeger elke offerteaanvraag van particulieren vanzelfsprekend verschillende reacties kreeg van onze aangesloten vakbedrijven, is dat voor bepaalde werken nu een grotere uitdaging. Maar gelukkig nog niet onmogelijk.”

Het tekort zit overal

vakman legt grasmatten op nieuwe gazon

Waar in de bouwsector zitten de grootste tekorten? “Eigenlijk zowat overal”, aldus Raf. “Nu valt het bijvoorbeeld erg op in de tuinsector. De zomer is in zicht, dus steeds meer mensen willen hun gras en borders in orde maken en een omheining zetten voor wat privacy. Hoveniers hebben het dus enorm druk.”

Maar dat is dus lang niet de enige sector die het moeilijk heeft om alle opdrachten te verwerken. Ook als je isolatie- of chapewerken moet laten uitvoeren, of als je een loodgieter of vloerder nodig hebt, zou je even kunnen wachten. Zelfs voor kleinere karweien vind je amper een vakman die voor het bouwverlof nog vrij is. De boodschap is duidelijk: de bouwsector heeft dringend nood aan meer personeel.

vakman plaatst muurisolatie

De bouwsector heeft dringend nood aan bekwame vakmannen!

 

KMO’s en bijberoepers als redder in nood

man met handen in het haar, muur wit aan het schilderen

Help als KMO of bijberoeper de particulieren uit de nood!

KMO’s die toch nog een plekje vrij hebben, ambachtslui in bijberoep of vakbekwame freelancers proberen het tekort voorlopig op te vangen. Maar dat is uiteraard maar een oplossing op korte termijn. Gelukkig is er mogelijk beterschap op komst: in 2018 startten in Vlaanderen 6.136 nieuwe bouwbedrijven. Dat zijn er zo’n 15% meer dan het jaar ervoor. Al zullen er wel steeds meer bouwfirma’s nodig zijn: de energie-eisen worden steeds strenger, waardoor meer particulieren hun woning zullen moeten renoveren.

Sluit je aan bij het partnernetwerk van Offrea

Heb jij nog ergens een plekje vrij in je agenda? Aarzel dan niet en word vandaag nog partner van Offrea! Dankzij de ongeveer 250 offerteaanvragen waaruit jij dagelijks kunt kiezen, houd jij je gekwalificeerd personeel aan de slag, zorg je ervoor dat ze bijleren én genereer je een pak meer omzet. Win-win dus! Graag wat extra informatie? Laat dan je gegevens achter en wij bellen je vrijblijvend even op!

vrouwelijke bouwvakker met bakstenen op schoot

Ben jij de held(in) die wij zoeken? Sluit je vandaag nog aan bij Offrea!

Wil je dit interessante artikel delen?