Oudjaar, nieuwjaar: zo maak jij je woning tegen 2020 helemaal klaar

Nieuws Hanne G. Thu 31 Oct 2019

Onnodige boetes, een woning die ongeschikt verklaard wordt of een verhuurverbod vermijden? Dan moet je woning helemaal voldoen aan de nieuwe beveiligings- en isolatienormen die ingaan op 1 januari 2020! Ontdek in dit artikel hoe je je huis of appartement helemaal in orde maakt tegen het nieuwe jaar. 

Opgelet: de volgende regels gelden zowel voor verhuurders als voor eigenaar-bewoners!

Rookmelders verplicht in elke woning

In huurwoningen is het al enkele jaren verplicht, maar vanaf 1 januari 2020 moet ook in elke particuliere woning een rookmelder hangen. Waarom dat nuttig is? Zo'n melder waarschuwt je bij zware rookvorming. Daardoor sla jij sneller alarm, vlucht je sneller je woning uit en vergroot je de kans om een eventuele brand te overleven! Zelfs zonder verplichting de moeite waard om op te hangen dus. Zeker als je weet dat er jaarlijks zo'n 20 000 (!) woningbranden zijn in België. 

Waar hang je die rookmelder dan? Rookdetectoren hang je WEL

 

 • in de hal of het trappenhuis,
 • boven de wasmachine en droogkast,
 • op elke verdieping.

Rookdetectoren hang je NIET in de garage, keuken of badkamer. Daar zou je te vaak vals alarm hebben.

Opgelet: door de grote stormloop zijn er nu al amper rookmelders te vinden die voldoen aan de juiste veiligheidsvoorschriften. Vraag dus nog op tijd je alarmsysteem aan! 

Zorg voor rookmelders

 

Dakisolatie verplicht voor elke woning

Er is al heel wat inkt over gevloeid: de nieuwe dakisolatienorm die ingaat vanaf 1 januari 2020. Vanaf dan moet de R-waarde voor je dakisolatie minimum 0,75 m²K/W bedragen. In aanmerking komen voor een premie? Dan is het minimum 4,5 m²K/W. De nieuwe minimumnorm is dus zeker een haalbare kaart. 

Vergelijk gratis offertes voor dakisolatie
man legt dakisolatie

Wat als je de minimumwaarde niet haalt? Dan zijn er nog twee andere manieren om in orde te zijn met de wetgeving:

 

 1. Je isoleert je zoldervloer. Zoldervloerisolatie is voldoende als je zolder niet bewoond is. 
 2. De energiescore van je woning (EPC) ligt lager dan de grenswaarde. Die bedraagt ...
  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing.
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing.
  • 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing.
  • 400 kWh/m² voor een appartement.

Wat als je de dakisolatienorm niet haalt? Dan zijn de gevolgen groot: een boete, een daling in de verkoopwaarde tot zelfs een verhuurverbod! Je dak isoleren is dus de boodschap. Wacht zeker niet te lang om een isolatie-expert te contacteren: de agenda's van veel aannemers zitten al propvol tot begin volgend jaar. Zorg ervoor dat je op tijd bent!

Dubbelglas (of meer) verplicht

De laatste nieuwe norm waarmee je rekening moet houden? Dat je al het enkelglas in je woning moet vervangen door minstens dubbelglas. Voor een premie is dubbelglas zelfs niet voldoende: ga liever voor isolatieglas zoals hoogrendementsglas. De traphal, inkomhal en gang zijn de enige ruimtes waar die regel niet geldt.

foto van dubbelglas raam

Zorg zeker voor minstens dubbel glas in je ramen, bij voorkeur zelfs voor beter isolerend glas.

Haal je de norm niet, krijgt je woning strafpunten toegekend. Heb je slechts één raam met enkelglas, krijg je drie strafpunten. Zijn dat er meer, krijg je er negen. Vanaf 2023 worden dat er zelfs respectievelijk negen en vijftien. Zijn die strafpunten een probleem? Toch wel: vanaf vijftien punten kan je woning ongeschikt verklaard worden. En dat wil jij natuurlijk vermijden! Bovendien isoleert dubbelglas ook beter. Lees: een lager energiefactuur. Win-win!

Vervang je enkelglas

Wil je dit interessante artikel delen?