Wat is een digitale meter? Al je prangende vragen beantwoord

Artikel Hanne G. Mon 24 Aug 2020

Had jij er al van gehoord, van een digitale meter? Sinds 2019 is netbeheerder Fluvius bezig met alle analoge energiemeters te vervangen door een digitale variant – beginnend bij eigenaars van zonnepanelen of een budgetmeter. Maar wat is dat nu eigenlijk, zo’n digitale meter? En vooral: wat betekent die voor je energiefactuur? In dit artikel vind je het antwoord op al je digitalemetervragen.

Wat is de digitale meter?

Eigenlijk doen een digitale meter en een analoge meter exact hetzelfde: je energieverbruik meten. Je verbruik voor aardgas en elektriciteit is bij een analoge meter zichtbaar op de klassieke teller terwijl een digitale meter een elektronisch display heeft.

digitale meter

Net zoals de analoge meter, meet ook je digitale meter je energieverbruik.

Wat zijn de voordelen van een digitale meter?

Alle informatie meteen beschikbaar

Maar het verschil in displays is niet het enige dat anders is tussen een analoge en een digitale meter. Een digitale meter weet veel meer!

  • Een digitale meter weet precies wanneer je hoeveel gebruikt. Zo zie je meteen waar je piekmomenten en sluimerverbruik liggen en hoe je kunt besparen.
  • Je kunt die informatie te allen tijde raadplegen online via het energieportaal van Fluvius of via een app op je smartphone.
  • Je meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar je netbeheerder: er hoeft dus niemand meer over de vloer te komen.
iemand neemt meterstanden analoge meter op

Meterstanden hoeven niet meer doorgegeven worden: met een digitale energiemeter gebeurt dat automatisch.

Voordelen voor zonnepaneeleigenaars

zonnepanelen op klassieke woning

De energiefactuur voor mensen met zonnepanelen wordt op een heel andere manier berekend.

Zonnepaneeleigenaar? Dan profiteer je van nog een extra voordeel: dankzij een digitale meter weet jij precies hoeveel je van het net afhaalt én hoeveel je er zelf opzet. Dat is met een analoge meter, die werkt met een terugdraaiende teller, niet het geval. Daar ken je alleen het verschil tussen afname en injectie, maar niet de afzonderlijke waarden.

Opgelet: vanaf dat je een digitale meter hebt, worden afname en injectie niet meer van elkaar afgetrokken om je energiefactuur te berekenen. Je betaalt dan alleen voor je afname. Ter compensatie verdwijnt het prosumententarief, het tarief dat je moest betalen om het net te mogen gebruiken. Ontdek in dit blogartikel welke invloed dat heeft op jouw energiefactuur.

Is een digitale meter verplicht?

Voor een nieuwbouw en grote renovatie is een digitale meter sinds 2019 verplicht. In dat jaar is Fluvius ook begonnen om de bestaande analoge tellers te veranderen. Eerst zijn de eigenaars van zonnepanelen en gezinnen met een budgetmeter aan de buurt: die hebben ten laatste op 31 december 2022 een digitale elektriciteitsmeter. Alle andere particulieren zullen binnen de vijftien jaar gecontacteerd worden voor een vervanging. Ook die vervanging is verplicht en kun je dus niet weigeren.

vrouw draait aan thermostaat

Hoeveel kost de installatie van een digitale energiemeter?

Normaal gezien is de installatie van een digitale energiemeter volledig gratis. Toch zal de installatie een kleine invloed hebben op je energiefactuur. Je aardgasmeter en je elektriciteitsmeter zullen tegelijkertijd vervangen worden. Op die manier hoeven de installateurs later niet meer terug te komen.

Opgelet: de installatie is enkel en alleen gratis als je wacht totdat Fluvius jou contacteert voor de vervanging. Vraag je die zelf aan, kost de installatie je €88 inclusief btw.

Welke invloed heeft de digitale meter op mijn energiefactuur?

Kosten uitrol van de digitale energiemeter

vrouw houdt brandende lamp vast, rosse centjes ernaast

Dat je energiefactuur zal veranderen, is bijna onvermijdelijk.

In theorie verandert er voorlopig niets aan je energiefactuur: je analoge en digitale meter berekenen immers hetzelfde, namelijk je energieverbruik. Toch zullen je jaarlijkse kosten licht stijgen. De digitale energiemeters zelf en de installatie ervan zijn, ondanks dat je niets moet betalen op het moment van de installatie zelf, toch niet gratis. De prijs voor de uitrol van de nieuwe meters wordt verdeeld onder alle netgebruikers.

Wat betekent dat concreet? Voor een gemiddeld gezin komt dat neer op zo’n 15 euro extra voor elektriciteit en zo’n 12 euro extra voor aardgas. Dankzij de digitale meter kun je wel je energieverbruik optimaliseren, waardoor je de extra kosten tot een minimum kunt beperken.

Verandering berekening energiefactuur vanaf 2022

Vanaf 2022 zie je echter wél een groot verschil: dan wordt je energiefactuur op een heel andere manier berekend. 20% van je energiefactuur bestaat uit netkosten. In plaats van dat die netkosten berekend worden op je jaarlijks verbruik, zoals tot nu toe het geval was, betaal je vanaf 2022 voor de pieken die je creëert. Staan je microgolfoven, vaatwasser, wasmachine en radio tegelijkertijd op? Dan creëer jij een piek en zal je meer moeten betalen. Kun je je energieverbruik net verspreiden over heel de dag, houd je de kosten laag.

man draait aan thermostaat

Vanaf 2022 betaal je niet voor je totaalverbruik, maar voor de pieken die je creëert.

Een digitale meter registreert heel precies wanneer je pieken creëert, waardoor je energiefactuur ook heel precies berekend wordt. Hoe dan ook ben je verplicht om een minimumbijdrage te betalen die overeenkomt met een piekverbruik van 2,5 kW. Heb je dus een laag jaarverbruik, zal je dus sowieso meer moeten betalen.

analoge meter

Verbruikers met een analoge meter zullen een forfait moeten betalen, aangezien pieken daarmee niet te meten zijn.

Heb je nog een analoge meter? Dan is het onmogelijk om je pieken te berekenen. Daarom zal je dan een (tot nu toe nog ongekend) forfait moeten betalen. Ligt het forfait hoger dan je eigenlijke verbruik, laat je dus het best zo snel mogelijk een digitale meter installeren.

Wat met mijn privacy?

Wat je privacy betreft, hoef je je alvast geen zorgen te maken: alles is versleuteld via een sterke Europese beveiligingscode. Wil een maatschappij je gegevens toch voor andere doeleinden gebruiken dan op voorhand afgesproken? Dan moet die daar expliciet toestemming voor vragen.

digitale meter zijkant

Alle privacyregels worden gerespecteerd.

Hoe maak ik van mijn digitale meter een slimme meter?

Een digitale meter toont dus, net zoals een analoge meter, enkel en alleen je energieverbruik. Maar het voordeel van die digitale meter, is dat je die gemakkelijk slim maakt. Dankzij enkele (gratis) apps traceer je bijvoorbeeld je sluipverbruik of zie je van elk apparaat hoeveel het gebruikt. Op die manier zie jij meteen waar je kunt besparen – wat uiteraard goed nieuws is voor je energiefactuur.

vrouw controleert installaties woning op tablet

Weet perfect waar je nog kunt besparen - en pas dat ook meteen toe!

Wil je dit interessante artikel delen?