Dossier dakrenovatie: Wat is de prijs van een nieuw dak?

Artikel Hanne G. Mon 12 Nov 2018

Is je oude dak aan vervanging toe en dringt een dakrenovatie zich op? Dan vraag je je wellicht af wat je dak renoveren jou zal kosten. Van het juiste materiaal tot de premies waar je recht op hebt, wij zochten voor jou uit wat de kosten zijn & waar je kan besparen!

Vraag offertes aan voor een nieuw dak

Tip 1: Alleen je dakbedekking vervangen kan voldoende zijn

vakman aan het werk op het dak, close up

Is je dak niet meer bestand tegen de weersomstandigheden (windstoten, aanhoudende neerslag …) en beginnen er zich lekken te vormen? Dat is één van de tekenen dat het hoog tijd is om je dak te vernieuwen! Gelukkig is de kans groot dat je dakconstructie nog in goede staat is en je dus alleen de dakbedekking moet vervangen. En dat is goed nieuws voor je portemonnee: je hoeft dan enkel te betalen voor de afbraak van de oude dakbedekking en de plaatsing van de nieuwe. Maar hoeveel kost die nieuwe bedekking eigenlijk? Dat hangt af van het soort dak & het materiaal dat je kiest.

 • Wat platte daken betreft, kun je in ieder geval volledig gaan voor wat je zelf mooi vindt: zowel voor bitumen (roofing), EPDM, pvc als een groendak starten de prijzen vanaf €45 à €55/m2. Het verschil in prijs heeft vooral te maken met de levensduur: een groendak gaat haast levenslang mee, terwijl de andere materialen om de 30 jaar moeten worden vervangen.
 • Bij hellende daken liggen de prijsverschillen wat verder uit elkaar. Want ook bij een schuin dak geldt: hoe goedkoper de dakbedekking, hoe minder lang die zal meegaan. Nu investeren in een duurdere optie, zal je dus op langere termijn meer voordelen opleveren. Hieronder vind je een overzicht van de prijs en de levensduur van de verschillende dakbedekkingen voor schuine daken:
Materiaal Gemiddelde prijs per m2 Gemiddelde levensduur
Betonnen dakpannen €20 - €40 30 jaar
Bitumenleien €30 - €40 25 jaar
Kleidakpannen €30 - €65 100 jaar
Kunstleien €65 - €75 90 jaar
Zink €65 - €100 125 jaar
Riet €90 - €110 40 jaar
Natuurleien €100 - €150 90 jaar

Ik wil een offerte op maat

Heb je pech en is ook de dragende structuur van je dak aangetast? Dan dringt een totale dakrenovatie zich op. De hele dakconstructie zal gerenoveerd worden, anders heb je kans op lekken en instortingen. De kosten lopen dan al snel op: denk toch aan zo’n 15.000 euro.

Tip 2: Combineer dakwerken & bespaar

Nu je toch bezig bent met dakwerken, kun je beter zo veel mogelijk klussen tegelijkertijd laten uitvoeren. Hoewel de totaalprijs hierdoor zal oplopen, zul je op langere termijn geld uitsparen: je voert alle karweien immers in een keer uit! Zo voorkom je dat je de nieuwe dakbedekking later opnieuw moet weghalen door een onderliggend probleem. Denk daarbij aan:

nieuw dakraam in nog af te werken dak
 • (extra) dakisolatie om zo veel mogelijk energie te besparen
 • nieuwe dakgoten (€30 - €40/m2) om een optimale waterafvoer te garanderen
 • dakramen (gemiddeld €800/raam) om meer licht binnen te laten
 • dakkapellen (vanaf €3.000/kapel) om meer plaats te creëren en voor meer lichtinval te zorgen
 • onderdak (indien dat nog niet aanwezig is) om vochtproblemen te vermijden

Tip 3: Overweeg eens een overzetdak

vakman installeert nieuw dak

Gaat het om het vernieuwen van een dak uit leien, roofing, golfplaten of shingles? Goed nieuws: dan kun jij gewoon een overzetdak laten plaatsen! Dat komt simpelweg bovenop de oude bedekking te liggen. Zo bespaar je op afbraakwerken. Op een pannendak is dit jammer genoeg niet mogelijk: de dakpannen moeten eerst verwijderd worden.

Tip 4: Verdien je dakrenovatie sneller terug dankzij premies

Naast het beperken van de kosten van je dakrenovatie, kan je ook nog een deel van die kosten recupereren door middel van volgende premies:

 1. De Vlaamse renovatiepremie
  De Renovatiepremie betaalt 20% tot zelfs 30% van de totaalfactuur terug, afhankelijk van je inkomen. Je woning moet dan wel minstens 30 jaar oud zijn.
 2. De Vlaamse verbeteringspremie
  Die premie betaalt je tot €1.250 terug indien je woning minstens 25 jaar oud is.
  Opgelet: vanaf 1 januari 2019 worden de renovatiepremie en de verbeteringspremie één!
 3. Verlaagd btw-tarief
  Zowel voor het materiaal als voor de werkuren geniet je van een verlaagd belastingtarief van 6% (i.p.v. 21%) wanneer je woning ouder is dan 10 jaar.
 4. Premies en lager energiefactuur door isoleren
  Laat je je dak ook isoleren? Dan heb je niet alleen recht op een isolatiepremie, je energiefactuur zal ook lager liggen. Dakisolatie kan tot 30% minder warmteverlies betekenen.

De prijzen van dakwerken liggen dus erg uit elkaar en hangen af van situatie tot situatie. Het loont dus zeker de moeite om een offerte op maat voor jouw dakrenovatie aan te vragen! Via de gratis en vrijblijvende offerteservice van Offrea, kun je tot wel 3 offertes gaan vergelijken.

Vergelijk offertes voor dakwerken

Wil je dit interessante artikel delen?