Verhuurders en verkopers opgelet: verplichte dakisolatie vanaf 2020

Nieuws Hanne G. Sun 30 Jun 2019

De dakisolatienorm, die ingaat op 1 januari 2020, is verplicht voor alle huis- en appartementeigenaars. Vooral verhuurders en verkopers zien zware financiële gevolgen tegemoet bij niet-naleving: een huurverbod, waardedaling bij verkoop enzovoort. In de laatste helft van 2019 lopen de agenda’s van vakmannen vol & slinkt de voorraad isolatiemateriaal. Nu isoleren is dus de boodschap!

Vergelijk gratis offertes voor dakisolatie

Nieuwe dakisolatienorm vanaf 2020

vakman plaatst isolatiemateriaal

Zorg ervoor dat je dak aan de isolatienorm voldoet en vermijd boetes!

Dakisolatie is vanaf 1 januari 2020 verplicht: niemand ontsnapt er nog aan. Is je dak onvoldoelde geïsoleerd? Dan wordt je woning ongeschikt verklaard! Heb je een jaar na de controle nog geen stappen ondernomen, moet je als eigenaar-bewoner een fikse boete betalen die varieert van 500 tot 990 euro.

Hoewel de nieuwe norm ook voor eigenaar-bewoners verplicht is, zullen vooral verhuurders en verkopers de verandering voelen & het vaakst gecontroleerd worden.

Een ongeschikte woning verhuren

Is de woning na controle ongeschikt verklaard, zijn er twee mogelijkheden:

  • Is de woning nog niet verhuurd? Dan mag je geen nieuwe huurders toelaten totdat je voldoende hebt bijgeïsoleerd. Doe je dat toch, riskeer je hoge boetes en zelfs een gevangenisstraf!
  • Is de woning reeds verhuurd? Dan kan de huurder de huurovereenkomst nietig laten verklaren en zonder boete uit het pand trekken. Meer zelfs: de huurder kan huurgeld terugvorderen!

Vraag: Zijn ook appartementen onderhevig aan deze wet?

Ja, ook het dak van appartementen moet voldoende geïsoleerd zijn. Zo niet, worden alle appartementen in dat blok ongeschikt verklaard, en dus niet alleen de appartementen onder het dak!

Een ongeschikte woning verkopen

Wil je de woning liever verkopen dan te isoleren? Dan zal je dat vanaf 2020 duur komen te staan:

  • Is je woning nog niet ongeschikt verklaard? Dan zal het gebrek aan voldoende dakisolatie nog steeds zichtbaar worden in de verplichte EPC-score.
  • Is je woning wél ongeschikt verklaard, moet je dat verplicht melden aan de kopers. Zij zullen binnen de 2 jaar de nodige isolatiewerken moeten uitvoeren.

Gevolg? Je woning is minder waard bij verkoop. De kopers zullen de te maken kosten immers verrekenen in de prijs. En heb jij minder kans dat de vraagprijs wordt geboden.

Vraag: mijn dak is niet geïsoleerd, maar de zoldervloer wel. Is dit voldoende?

Wordt de zolderverdieping niet bewoond, telt zoldervloerisolatie ook.

Zo houd je de kosten zo laag mogelijk

Premies voor dakisolatie

Je dak isoleren is een behoorlijke investering. Gelukkig kan je een groot deel van die kosten terugvorderen via premies. Je maakt aanspraak op:

Daarnaast dalen ook je energiekosten aanzienlijk, met tot 25%. Bereken hier wat jij minder zou betalen aan je energiefactuur.

Met de volgende documenten kun je bewijzen dat je dak voldoende geïsoleerd is:

  • Het energieprestatiecertificaat (EPC)
  • Het postinterventiedossier
  • Het lastenboek, bouwplan of factuur

Snel handelen

dakisolatiemateriaal schuin dak

Wees er snel bij en strik nog voor 2020 een vakman!

Over enkele maanden is het zover: januari 2020 staat voor de deur. Voor het einde van het jaar nog een vakman strikken waar je je niet blauw aan betaalt? Dan moet je snel zijn: de agenda’s van de meeste aannemers zitten de komende maanden al vol!

Ontvang vandaag nog prijsvoorstellen voor dakisolatie. Hoe? Simpel … via de gratis en vrijblijvende offerteservice van Offrea. Zo vergelijk jij de isolatie-experts eenvoudig op prijs en kwaliteit.

Ontvang gratis offertes

Wil je dit interessante artikel delen?

 

 

Ontvang gratis offertes van 3 aannemers voor Dakisolatie in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes