De (ver)bouwtrends voor het najaar van 2020

Nieuws Charlotte P. Thu 3 Sep 2020

De modetrends veranderen elk seizoen: de ene dag zijn ruitjes helemaal hot, de volgende dag zijn ze 'out'. Ook in de bouwsector zijn er trends & hypes, al veranderen die gelukkig niet om de haverklap. Wat het najaar van 2020 brengt op vlak van (ver)bouwtrends? Dat lees je hier!

Durven? Doen! Ga voor glas

Dé bouwtrend van de laatste jaren? Glas. Hoe meer ramen, hoe beter. Veel glas zorgt immers voor een ruimtelijk gevoel, extra lichtinval én een lager energiefactuur. Hoezo? Je verwarmt je woning deels door de warmte van de zon. Let wel op met het S-peil, ook dat moet je zo laag mogelijk houden om boetes (en een hoog energiefactuur) te vermijden. Installeer bijvoorbeeld zonwering om de temperatuur in je woning constant te houden. Geen budget voor grote aanpassingen of geen fan van veel glas aan de buitenkant van je woning? Ook glazen binnendeuren bieden een meerwaarde én heel wat extra ruimtegevoel.

villa met veel glas

Licht en ruimtegevoel in overvloed, maar hield deze architect rekening met het S-peil?

Doe maar duurzaam: circulair (ver)bouwen

Van een circulaire economie heb je vast al wel eens gehoord, maar ken je circulair (ver)bouwen al? Het is niet meer of minder dan zoveel mogelijk gebruik maken van gerecycleerd en recycleerbaar materiaal, zowel voor binnen als buiten. Het doel én het resultaat? Een kleinere ecologische voetafdruk. Ga bijvoorbeeld voor houtskeletbouw of integreer natuursteen in je woning. Ook isoleren met schapenwol doet het goed in de cirkel. 

circulair bouwproject

Circulair bouwen met verplaatsbare woningen? De Groot Vroomshoop Groep bewijst dat het kan. Foto bij degrootvroomshoop.nl (Pinterest).

Je interieur? Zomers, zacht en zonder regels

De zomer voorbij? Niet in je interieur. Dit najaar ligt de nadruk op de Z van Zomer als het gaat om inrichting.

Enerzijds zijn er de zomerse kleuren waar we geen afscheid van kunnen nemen. Zuiderse invloeden introduceren aardse tinten zoals oranje, diepgroen en geel.

Anderzijds ligt de focus op zachtheid. Romantische stoffen, zoals linnen en tetra maken hun opmars. Ooit al aan een linnen plantenhouder gedacht bijvoorbeeld?

Ten slotte zijn er vooral geen regels om te volgen: alles kan en alles mag. Mix & match ruwe en zachte materialen tot een eclectisch geheel! Combineer bijvoorbeeld baksteen en wol in de slaapkamer voor een rustgevend contrast.

interieurtrends

Zachte stoffen en zomerse kleuren bepalen de stijl van het najaar.

Interessante 'ways of living'

Less is more: kleinere wooneenheden

Steeds stijgende vastgoedprijzen en een nakende bouwstop... op een kleine oppervlakte gaan wonen is misschien meer een must dan een trend. Al hebben kleinere wooneenheden ook tal van voordelen. We gaan back to basics en leven bewuster. Om nog maar te zwijgen over het positieve effect op het milieu én je portefeuille. Of klein wonen iets voor jou is? Test het uit met een verblijf in een tiny house. Alles wat je nodig hebt binnen handbereik en een stevige dosis gezelligheid overtuigen je in 1-2-3.

kleine wooneenheid

Klein wonen mag dan nodig zijn, het is ook goed vooir je energiefactuur.

Collectief sterk: gegroepeerd wonen

Naast kleiner wonen, kiezen meer en meer mensen er ook voor om samen te gaan wonen! Projecten rond cohousing en woningdelen (lees: net als een auto delen, maar dan met je woning) worden steeds populairder. Je beschikt over alle privacy in je eigen woongedeelte. Maar heb je plots toch nood aan een babbel? Dan sta je zo in de keuken koffie te drinken met je huisgenoten. Spreekt deze community-feeling je aan? Dan zullen de besparingen je helemaal over de streep trekken.

smart living                       

Slim gezien: smart living

Smart living is dé manier om je woning ‘toekomstproof’ te maken. Wanneer je kiest voor een domotica- of smarthomesysteem, maak je het jezelf makkelijker in heel wat opzichten. Stel: het regent pijpenstelen en jij komt aan bij je woning... Het systeem weet dat je eraan komt en opent de garage alvast, warmt de woonkamer op tot de perfecte temperatuur en zet je favoriete radiozender al op. Wie droomt er niet van zo’n verwelkoming? 

Conclusie? Alles kan en alles mag, maar denk aan die ecologische voetafdruk!

 

Wil je dit interessante artikel delen?