Strobalenbouw: een betrouwbare & ecologische bouwmethode

In het verhaaltje van de drie biggetjes bleek dat stro niet meteen het sterkste materiaal is om je huis mee te bouwen. Maar de technologie heeft ondertussen niet stilgestaan… strobalenbouw is geëvolueerd tot een betrouwbare en ecologische manier van bouwen. Moesten we het verhaal van de drie biggetjes worden herschreven, dan zou de wolf met een lege maag achterblijven!

Strobalenbouw voor dummies

Wat is strobalenbouw nu juist? Wel, strobalen worden meestal gebruikt bij houtskeletbouw. Het houtskelet is de dragende kracht van de woning die het gewicht moet ondersteunen. Het stro wordt tussen het houten skelet geplaatst als opvulling en heeft zo een isolerende functieHet verankeren of vastzetten van de strobalen gebeurt zowel horizontaal en verticaal. Op die manier blijft het stro op z’n plaats en wordt het stevig samengeperst voor een optimale isolatielaag. Zo geniet je zowel in de winter als zomer van de ideale temperatuur binnenshuis.

strobalen woning

Dankzij de strobalen, wordt je huis ingepakt in een dikke isolatielaag. Foto door Architectuurguide

Daarna brengt men aan binnenkant een ademende leempleisterlaag aan. Aan de buitenkant gebruikt men dan weer een (tras)kalkpleister die bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Deze werken brandwerend en vormen dus absoluut geen probleem voor brandveiligheid.

Waarom overschakelen van traditionele bouwmethodes naar strobalenbouw?

Je vraagt je wellicht af waarom het werken met strobalen voor jou interessant kan zijn? Wel, daarvoor zijn verscheidene redenen:

  • Het werken met stro heeft een minimale impact op het milieu. Stro is namelijk een restproduct van graangewassen, dat makkelijk te vinden is in onze eigen regio’s. De productie en het transport ervan vergt dus weinig energie.
  • Stro is een voortreffelijke ecologische isolator. Met een lambdawaarde van 0,056W /mK kan het wedijveren met traditioneel isolatiemateriaal.
  • Stro biedt niet enkel uitstekende thermische isolatie, maar bezit ook geluidsisolerende kwaliteiten.
houtskeletbouw opgevuld met stro

Strobalenbouw is niet enkel ecologisch verantwoord, maar biedt ook uitstekende akoestisch en thermische isolatie

  • De prijs van strobalenbouw interessant voor je portemonnee. Aangezien stro en leem eenvoudige materialen zijn om mee te werken kunnen je vrienden of familie een handje toesteken bij het plaatsen. Want vele handen maken licht werk… en houden de kostprijs een stuk lager.
  • Omdat het een milieuvriendelijke manier van bouwen is, kom je in aanmerking voor premies van de overheid. Zo kan je de prijs verder gaan drukken.
  • And last but not least: strobalenbouw is een geheel veilige manier van bouwen. In tegenstelling tot wat velen denken, is stro geen broeihaard voor muizen en andere ongedierte. Het is immers een dode plantenstengel zonder voedzame bestanddelen, niet meteen het lievelingsgerecht van deze diertjes. Ook qua brandveiligheid is er  geen reden tot paniek. Geperste strobalen in combinatie met de leemlaag zorgen immers voor een brandweerstand van ongeveer 90 minuten.

Zijn er dan geen nadelen? Wel je moet slechts twee dingen weten. Hou tijdens de inrichting van je woning in je achterhoofd dat je minder beschikbare woonoppervlakte hebt. Dat komt om de muren dikker zijn dan bij een traditionele bouw. Ook het bevestigen van zware objecten aan de muren wordt afgeraden. Een ophangsysteem aan het plafond kan hier soelaas bieden. Een kleine prijs om te betalen, toch?!

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?