Inspiratie - Bouwen en verbouwen

Steek je gevel in een nieuw jasje met houten gevelbekleding

Je woning een andere uitstraling geven met nieuwe wandbekleding? Denk dan ook eens aan een houten gevel! Naast de vele voordelen zoals de duurzaamheid en de gunstige isolatiewaarde, geeft het je huis ook een warme look. Maar welke mogelijkheden heb je allemaal? Wij geven je alvast wat inspiratie!

Waan je in het hoge Noorden met een volledig houten wandbekleding

huis volledig uit hout

Een karaktervolle privéwoning. Foto door renovatiegevel.be

De eerste manier om de uitstraling van je woning te veranderen, is door je volledige gevel in een houten jasje te stoppen! In Scandinavië weten ze het al langer: hout is hét materiaal om je huis een zachte en landelijke look te geven die gezelligheid uitstraalt. Bovendien geeft een houten gevel je woning net dat tikkeltje meer karakter. Zo creëer je moeiteloos een stijlvol geheel.

Padoek: voor een unieke uitstraling die jarenlang meegaat

gevel in zilvergrijze padoek

Deze padoek is enkele weken geleden geplaatst en ondertussen prachtig zilvergrijs gekleurd. Foto door Bouwpunt Van der Gucht.

Ooit al eens aan padoek (soms ook padouk) gedacht om je gevel te bekleden? Padoek is een zeer duurzame hardhoutsoort uit Afrika. Bovendien is hij heel goed bestand tegen schade. Elke houtsoort heeft een andere tint. Bij de plaatsing heeft padoek een oranjerode kleur: het valt dus wat meer op. Liever iets zachter? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is wachten! Het hout zal immers na enkele weken vanzelf een egale zilvergrijze kleur krijgen. Liever geen natuurlijke houtlook? Hout beschilderen is een werkje van niets!

Geen fan van hardhout? Geen probleem, er zijn nog voldoende andere alternatieven! Denk bijvoorbeeld aan zwarthout: houtplanken die met vuur gecontroleerd zijn bewerkt. Daardoor geven ze je woning meteen een rustieke en zelfs stoere uitstraling. Een ecologisch alternatief? Dat vind je in thermowood: dennenhout dat zonder chemische producten versterkt wordt. Daardoor is het erg milieuvriendelijk. Ook thermowood vergrijst na verloop van tijd.

Zet bepaalde elementen in de verf door het leggen van accenten

Een gevel in één kleur vind je maar saai? Zorg dan voor variatie door een bepaald onderdeel van het huis in de kijker te zetten! Zo kun je alleen de oversteek of slechts één verdieping met hout bekleden voor een mooi contrast met de andere gevelbekleding. Een prachtige manier om een klassieke en moderne stijl te combineren zonder dat er een storende stijlbreuk is.

buitenkant moderne privéwoning. Bovenste verdieping in witte crepi, onderste in hout

Een stijlbreuk, maar toch een prachtig geheel. Foto door Woodwall.

moderne woning met twee verdiepingen. Houten balk van de bovenste tot de onderste verdieping aan de rechterkant van de gevel.

Geen eentonige gevel dankzij het houten accent! Foto door Outdoor Woodconcepts.

Een andere manier om een houten accent te leggen is door houtplanken verticaal van de bovenste tot de onderste verdieping aan te brengen! Dankzij die accentmuur is je woning verre van eentonig, zonder je volledige gevel hoeven te renoveren.

Weetje: De warme uitstraling en de duurzaamheid zijn voor de hand liggende voordelen, maar wist je dat hout ook nog eens goed isoleert?! Je bespaart dus op je energiefactuur!

Durf experimenteren: draai de planken eens 90°

woninggevel bekleed met horizontale planken

Eens wat anders dan anders: horizontale houtplanken! Foto door Outdoor Woodconcepts.

Als je denkt aan je gevel bezetten met hout, denk je waarschijnlijk aan verticaal geplaatste planken. Maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Ook horizontaal geven houtplanken je gevel al snel die extra touch waar je misschien wel naar op zoek was: het klassieke hout met een natuurlijke uitstraling, maar toch net anders dan anders. Op je eindfactuur zal het geen invloed hebben: voor de vakman is het niet noodzakelijk gemakkelijker of moeilijker om de gevel op die manier te bekleden. Een reden te meer om het te overwegen!

Overweeg je om houten gevelbekleding te laten plaatsen, maar wil je eerst graag meer informatie inwinnen bij een vakman of wil je gewoon prijzen van gevelbekleding kennen? Maak dan nu gebruik van onze gratis offerteservice!

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?