Inspiratie - Bouwen en verbouwen

Rieten daken die zelfs de grote boze wolf niet weggeblazen krijgt

Wil je wel een rieten dak laten plaatsen, maar heb je schrik van het brandgevaar of de prijs? Allemaal onterechte vooroordelen: rieten daken zijn even brandveilig en duur(zaam) als andere dakbedekking. En ze zien er ook gewoon mooi uit! Hier vind je alvast enkele inspirerende voorbeelden.

#Troef 1: Ook voor moderne woningen!

bruin rieten dak op moderne witte villa

Ook op een moderne woning is rieten dakbedekking perfect op zijn plaats.

Rieten daken worden vooral geassocieerd met landelijke woningen, zoals Engelse cottages of rustieke boerderijen. Hoewel zulke huizen zich perfect lenen voor dat soort dakbedekking, biedt een rieten dak ook een meerwaarde bij hedendaagse of moderne woningen! Woningen in deze stijl ogen vaak kil. Met een rieten dak krijgt je woning in één klap heel wat meer karakter en straalt het een huiselijke sfeer uit. Wedden dat jij je buren jaloers maakt met je rieten dak?

Tip: Vooral wanneer je woning lichte muren heeft, zorgt een donker riet voor een fraai contrast.

#Troef 2: Combineerbaar met zonnepanelen

zonnepanelen ingebed in rieten dak

Zonnepanelen zijn perfect combineerbaar met een rieten dak.

Wil jij ook profiteren van de voordelen van zonnepanelen, maar ben je bang dat een zonne-installatie en een rieten dak niet samengaan? Geheel onterecht! Zonnepanelen op een rieten dak halen hetzelfde rendement als op andere dakbedekkingen. Maar ziet het er wel mooi uit? Ja, ze kunnen perfect in het riet weggewerkt worden. Deze werkwijze geniet zelfs de voorkeur: plaats je de panelen op het riet, droogt dat niet genoeg. Vermijd aantasting van het riet door de panelenop dezelfde hoogte te plaatsen.

#Troef 3: De nokafwerking is personaliseerbaar

Je dak afwerken doe je met nokvorsten: die maken van de twee dakzijden een stevig en waterdicht geheel. Maar wist je dat de uitstraling van je dak naar je eigen hand kan zetten, afhankelijk van het gekozen materiaal? Populair zijn de gemetselde nokpannen, verkrijgbaar in zwart, blauw of rood. Mag het een keer iets anders zijn? Dan is een koperen nokvorst een echte blikvanger. Dit materiaal is bovendien duurzamer, maar reken wel op een hoger prijskaartje.

landelijke woning met rieten dak en koperen nokvorst

Je kiest zelf of je al dan niet een (fel) contrast wilt tussen je nokafwerking en het riet.

#Troef 4: Sfeervol bijgebouw of tuinhuis

Een rieten dak siert niet alleen je woning, maar verdient evenzeer een plaatsje op je tuinhuis of andere bijgebouwen. Een extra voordeel is dat je kunt werken met een open dakconstructie! Je ziet het riet dan ook van binnenuit: een 10 voor sfeer en gezelligheid!

Let wel: een open dakconstructie is niet geschikt voor je woning. Bij een open constructie is er meer natuurlijke ventilatie, wat het brandgevaar verhoogt. Doordat de lucht sterker wordt aangezogen, verspreidt het vuur zich sneller. In een tuinhuis of bijgebouw is de kans dat er een brand ontstaat dan weer minder groot. Gevarenzones zoals een keuken, wasplaats met droogkast enzovoort vind je hier doorgaans niet.

open rieten dakconstructie binnen in schuur

Niet alleen in je tuinhuis, ook in je schuur is een open rieten dakconstructie zeker op zijn plaats!

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?