Renoveren = isoleren: dit moet je erover weten

Artikel Hanne G. Fri 7 Sep 2018

Ga je binnenkort energetisch renoveren? Dan moet je voldoen aan de EPB-wetgeving en ben je met andere woorden verplicht om energiezuinig te verbouwen. Voldoende isoleren is daarbij cruciaal. Maar ook als je een kleinere renovatie uitvoert, heeft isolatie z’n voordelen. Met op plaats één: veel geld besparen. Maar bezint eer ge begint en lees eerst dit artikel om te weten hoe je best te werkt gaat.

Renovatie rijmt op isolatie

Het lijkt wel een match made in heaven - renovatie en isolatie zijn inderdaad onlosmakelijk met elkaar verbonden. En terecht! Het levert de verbouwer heel wat voordelen op:

 • Lager energiefactuur
  Wanneer je voldoende isoleert, zal er minder koude en warmte binnenglippen of ontsnappen: in de winter blijft het lekker warm, in de zomer dan weer lekker fris. Je verwarming en airconditioning moeten minder hard werken, en dat zie je op je rekening: je energiefactuur zal tot 30% lager liggen!
 • Recht op premies
  Niet alleen je energiefactuur daalt, je krijgt ook nog eens recht op een aantal premies, zowel bij de overheden, netbeheerder, gemeente als provincie. Ga dus zeker alle voorwaarden na en laat je voldoende informeren!
 • Belastingvermindering
  Bij ingrijpende energetische renovaties heb je recht op een vermindering van de onroerende voorheffing, tot wel 100% in de eerste vijf jaar.
 • Ondersteuning andere technieken
  Heb je al geïnvesteerd andere energievriendelijke toepassingen zoals een warmtepomp of hoogrendementsglas? Die investering zal alleen optimaal renderen in combinatie met goede isolatie, zodat er geen warmte ontsnapt!
 • Geluidsisolatie
  Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal, biedt het niet enkel thermische isolatie maar ook geluidsisolatie. Woon je bijvoorbeeld aan een drukke weg? Dan zal je minder last ondervinden van omgevingsgeluiden!

Op welke premie heb jij recht? Je vindt uitgebreide informatie op de website van premiezoeker (Vlaanderen). Wij sommen de belangrijkste info alvast voor jou op.

 

 1. Premie voor dakisolatie bij de netbeheerder
  Laat je je dak isoleren? Dan krijg je tot aan het einde van 2018 6 euro per m2 indien je de werken laat uitvoeren door een aannemer en 3 euro per m2 indien je de werken zelf uitvoert. Sinds 1 januari 2019 zijn die bedragen respectievelijk 4 euro en 2 euro.
  De premie wordt, net zoals de andere isolatiepremies, berekend op basis van het dakoppervlak en kan nooit het aantal m2 aangekocht isolatiemateriaal overschrijden.
 2. Premie voor vloer- of kelderisolatie bij de netbeheerder
  Laat je vloerisolatie plaatsen? Dan heb je recht op 6 euro per m2 geïsoleerde oppervlakte. Ook hier kan de berekende oppervlakte het aangekochte materiaal nooit overschrijden.
 3. Premie voor muurisolatie bij de netbeheerder
  Ga je voor spouwmuurisolatie? Dan krijg je 5 euro per m2. Isolatie aan de buitenkant of aan de binnenkant van de buitenmuur zijn allebei 15 euro per m2 waard.
 4. Premie voor de combinatie van muurisolatie en raamvervanging bij de netbeheerder
  Voor de muurisolatie geldt dan dat je recht hebt op 15 euro per m2 zonder maximum indien je de bestaande buitenmuur bekleed met gevelisolatie. Spouwmuurisolatie brengt 6 euro per m2 op, eveneens zonder maximum. Hoeveel je krijgt voor de ramen hangt af van de U-waarde van het glas en van het raam, maar varieert tussen 48 en 60 euro per m2, met een maximum van 1680 tot 2100 euro.
 5. Vlaamse energielening
  Voor alle bovenstaande isolatiemanieren heb je ook recht op een Vlaamse energielening. Je kunt maximum 15.000 euro lenen, een bedrag dat in maximaal 4 schijven kan worden opgenomen. De terugbetaaltijd bedraagt maximaal 10 jaar met een intrest van maximaal 1%. Opgelet: dit geldt alleen voor prioritaire doelgroepen!
 6. Aanvullende premies van de gemeente
  Die premies hangen uiteraard af van de plek waar je woont. Laat je zeker goed informeren bij de gemeente!

Voor prioritaire doelgroepen bestaan er vaak uitzonderingen: zo kunnen zij bijvoorbeeld een Vlaamse energielening aangaan met 1 of zelfs 0% rente of hebben zij recht op hogere premies.

Van het dak tot de kelder isoleren: hoe & waar beginnen?

man brengt isolatiemateriaal aan aan raam

Het dak is met voorsprong de grootste oorzaak van warmteverlies. Doordat warmte stijgt, gaat er via deze weg gemiddeld 30% verloren. Niet moeilijk dat dakisolatie verplicht is sinds 1 januari 2020! Hoe je bij dakisolatie best te werk gaat hangt af van het soort dak. Beschik je over een hellend dak? Dan wordt de isolatie meestal tussen of onder de spanten/kepers aangebracht, m.a.w. langs binnenuit (maar zie ook sarkingdak voor isolatie langs buiten). Bij een plat dak gaat men net langs buiten isoleren om vochtproblemen te vermijden.

Tip: Gebruik je je zolder niet? Dan kan je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak.

Een tweede zwakke plek zijn de muren, goed voor zo’n 20% van het warmteverlies. Beschik je over een spouwmuur? Dan is het na-isoleren van de spouw de interessantste optie, zeker vanuit financieel standpunt. Door deze holle ruimte te gaan opvullen met isolatiemateriaal, maak je van je muren een dik isolatieschild. Spouwmuurisolatie wordt ook vaak verkozen boven muurisolatie omdat je

 1. t.o.v. binnenmuurisolatie geen plaats binnenshuis verliest. Door de dikke isolatielaag verkleinen de ruimtes.
 2. t.o.v. buitenmuurisolatie geen nieuwe gevelbekleding nodig hebt. Het uitzicht van je gevel hoeft dus niet aangepast te worden.

Geen spouw? Geen nood, dan kan je nog altijd de gevel langs buiten isoleren. Liever geen nieuwe gevelbekleding? Of moet de binnenafwerking toch aangepakt worden? Dan kan je er eventueel voor kiezen om langs binnen te isoleren, rechtstreeks tegen de binnenmuren.

 

Wil je juist graag meer weten over de verschillende isolatiematerialen (isolatieplaten, PUR-isolatie, glaswol…)? Lees hier dan verder.

 

Gaat het om een uitgebreide renovatie? Dan zou je ook vloerisolatie kunnen overwegen. Met vloerisolatie zal je al sneller geneigd zijn om de verwarming een graadje lager te draaien. Om echter voldoende isolatie aan te brengen, moet je wel een behoorlijk deel van de vloer uitgraven om de nieuwe vloeropbouw te kunnen voorzien. Wil je het eenvoudiger oplossen? Kies er dan voor om de kruipruimte te isoleren!

Tip: Wanneer je dak en muren voldoende geïsoleerd zijn, zou het zonde zijn om langs ramen en deuren nog warmteverlies te lijden. Voor de ramen kies je best voor hoogrendementsglas of driedubbelglas met goede thermische isolatiewaardes. Maar er is ook veel verschil wat betreft de profielen: vergelijk hier de eigenschappen van ramen uit pvc, hout en aluminium.

infographic over energieverlies

Slechte isolatie? Dan lijd jij heel wat warmteverlies! Laat je niet vangen!

Een laatste vraag die je misschien hebt is: “in welke stap van het renovatieproces moet ik starten met het huis isoleren?”. Dat doe je aan het begin, m.a.w. na de nodige afbraakwerken en het aanbrengen van de stuttingen. Werk van boven naar beneden: pak eerst het dak aan, gevolgd door de muren en tot slot de vloer. Pas daarna kan je beginnen met het plaatsen van technische installaties, zoals verwarming en ventilatie.

spaarvarkentje op radiator

Wil je dit interessante artikel delen?