Plafond verlagen: met gyproc of een spanplafond?

Artikel Hanne G. Thu 27 Sep 2018

Je plafond verlagen is een slimme zet om meer dan één reden: de kamer is beter geïsoleerd, oneffenheden zitten verborgen en je krijgt een mooi decoratief geheel. Een verlaagd plafond realiseren kan door middel van een gyprocplafond of spanplafond. Wat is de beste optie? Wij zochten het voor jou uit!

Spanplafond of gyprocplafond: een verschil in plaatsing

vakman plaatst gyprocplafond

De vakman maakt de gipsplaten vast aan de metalen constructie.

Een gyprocplafond plaatsen vraagt de nodige voorbereiding. Eerst en vooral moet de dragende structuur worden aangebracht. Ga je het plafond isoleren, dan moet je in de volgende stap het isolatiemateriaal tussen die structuur klemmen. Weet je al waar je verlichting gaat komen? Zorg er dan zeker voor dat de bedrading al goed ligt, dat maakt het achteraf gemakkelijker. Daarna is alles in gereedheid om de gipsplaten te bevestigen. Let wel op: de gipskartonplaten moeten achteraf ook nog afgewerkt worden. De naden moeten worden weggewerkt en de oppervlakte moet geschilderd of behangen worden. Ook moet je de inbouwspotjes voor de verlichting en de verlichting zelf laten installeren. Kortom: een gyprocplafond plaatsen is een werkje van meerdere dagen.

Een spanplafond plaatsen is een minder grote rompslomp: daar is de klus zo geklaard. Een vakman moet alleen de profielen bevestigen en het doek aanbrengen en aanspannen: een werk van ongeveer één dag. Een ander groot voordeel van een kunststoffen doek? Dat die niet meer afgewerkt hoeft te worden! Wilt dat zeggen dat spanplafonds altijd wit zijn? Nee hoor: ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Je kunt er zelfs een kiezen met een print of patroon op!

Vakmanuren doorslaggevend voor de prijs van een verlaagd plafond

Als je kijkt naar de prijs van het materiaal – zonder de vakmanuren in rekening te brengen – ben je goedkoper af met gips. Voor zowel de installatie van een gyprocplafond als die van een spanplafond is het echter aangeraden om een vakman in te huren: bij het ene plafond is het een lang, lastig werk dat veel tijd in beslag neemt en waarbij je aan veel dingen tegelijkertijd moet denken. Bij het andere plafond is voorzichtigheid geboden, het doek kan immers scheuren. Indien dat gebeurt, tijdens of na de plaatsing, zit er niets anders op dan het hele doek vervangen.

Zoals reeds aangehaald duurt de plaatsing van een spanplafond maar ongeveer één werkdag, terwijl je voor een gyprocplafond meerdere dagen moet inrekenen. Net daardoor zal het spanplafond op het einde van de rit de goedkoopste optie zijn.

Wat met het onderhoud?

Wat de levensduur betreft gaan gyprocplaten en het spanplafond even lang mee. Het nadeel bij gyproc is dat het behang of de verf waarmee de platen na verloop van tijd zullen gaan verkleuren, barsten of afbladderen.  Kleine onderhoudswerken zullen sneller moeten plaatsvinden.

Na 25 à 30 jaar moet het doek van spanplafond vervangen worden, de profielen kunnen daarbij blijven hangen. Je kunt kiezen voor een soortgelijk doek of een compleet ander motief of andere kleur: je hebt dus de mogelijkheid om je kamer een heel andere uitstraling te geven met een relatief eenvoudig werk!

eetkamer met wit spanplafond

Dit witte spanplafond geeft de eetkamer meteen een strakke uitstraling.

Wist je dat: spanplafonds uitermate bestand zijn tegen vocht en temperatuurverschillen? Je loopt dus geen risico op schimmels, blazen, enz. Dat maakt ze ideaal als verlaagd plafond in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken.

Wanneer wint gyproc en wanneer wint het spanplafond?

Ook al heeft gyprocplafond enkele voordelen die een spanplafond niet heeft, het is toch die laatste die het vaakst de voorkeur geniet: de plaatsing en het onderhoud zijn gemakkelijk en je moet geen groot budget incalculeren voor de vakmanuren.

  Spanplafond Gyprocplafond
Plaatsing + -
Aankoopprijs materiaal - +
Prijs voor werkuren + -
Onderhoud + -
Afwerkingsmogelijkheden + +
Herstelbaarheid - +

Wil je dit interessante artikel delen?