Update: nog steeds een personeelstekort in de bouwsector?

Nieuws Hanne G. Thu 3 Oct 2019

Vlak voor het bouwverlof kaartten we het personeelstekort in de bouwsector al aan: er zijn steeds minder beschikbare vakmannen die nog voor 2020 plaats hebben in hun agenda. Maar wat is de huidige stand van zaken?

man is dak aan het timmeren

Word partner van Offrea & vergroot je klantenbestand

Elke dag krijgen we 250 nieuwe offerteaanvragen binnen van particulieren op zoek naar een vakman. Heb jij nog ruimte in je agenda? Sluit je dan vandaag nog aan bij Offrea & haal nieuwe opdrachten binnen. Graag wat meer informatie? Laat je gegevens dan achter en wij bellen je vrijblijvend op.

Verschillende uitdagingen in de zomer en in de winter

Ondanks een stijging in het aantal aangesloten vakmannen, merkt Offrea dat vraag en aanbod nog steeds niet volledig op elkaar afgestemd zijn. “Nu de warmste maanden achter ons liggen en de winter stilaan begint, verschuiven ook de knelpuntsectoren”, aldus Raf Verhaegen, zaakvoerder van Offrea. “Voor de zomer lag het tekort aan vakmannen vooral in de tuinsector: mensen wilden natuurlijk de warme avonden in een mooi verzorgde tuin doorbrengen. Ondertussen zien we een verandering.”

zwarte afsluiting

Dankzij een omheining rond je woning & tuin houd jij ongewenste indringers buiten.

In de winter is er dan weer vooral een tekort aan vakmannen in de sectoren afsluitingen en rolluiken. Een mogelijke verklaring? Het wordt steeds vroeger donker, waardoor buitenstaanders gemakkelijker kunnen binnenkijken én waardoor het aantal inbraken stijgt. Rolluiken en afsluitingen zorgen voor de nodige privacy en veiligheid: net wat mensen extra hard zoeken tijdens de donkerste maanden.

Nieuwe dakisolatienorm grote impact op tekort

Een andere factor die het tekort aan vakmannen in de hand werkt? De nieuwe dakisolatienorm. Tegen 1 januari 2020 moet je dak extra goed geïsoleerd zijn, anders maak je kans op boetes, een verhuurverbod en een daling van je woningwaarde. Veel particulieren, en daarbij vooral verhuurders, willen dus nog vóór het einde van het jaar hun dak in orde maken. En dat wordt steeds lastiger: door de stormloop op dakwerkers zitten de agenda’s al snel vol. Zo snel mogelijk gekwalificeerde isolatie-experts vinden is dus de boodschap!

glaswol dakisolatie op zolder

Door de strengere dakisolatienorm is er een stormloop op vakmannen aan de gang.

Loodgieterij blijft voornaamste knelpuntsector

Maar het personeelstekort heeft niet per sé iets te maken met seizoenen of wetten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook weinig beschikbare professionele loodgieters. En wanneer het buiten vriest en je leidingen barsten, of er zijn problemen met je verwarming, wil je natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden. “Wij zijn dan ook constant op zoek naar nieuwe loodgieters die ons netwerk komen versterken”, zegt Raf.

Verrassend is dan weer het tekort aan schrijnwerkers, denk aan binnendeuren en houten trappen.

verwarming wordt gemaakt met steeksleutel

Ben jij een ervaren loodgieter? Sluit je dan vandaag nog aan bij Offrea!

Sluit je aan bij het partnernetwerk van Offrea

superman beeld vakman

Word een van onze 3000 superhelden!

Om zo veel mogelijk particulieren zo snel mogelijk uit de nood te helpen, is Offrea steeds op zoek naar nieuwe partners. Dagelijks ontvangen we zo’n 250 offerteaanvragen die we doorsturen naar onze aangesloten vakmannen. Heb jij nog plek in je agenda voor een extra opdracht? Stap dan vandaag nog mee in het win-winverhaal en geniet van een dubbel voordeel: je genereert meer omzet en je houdt je gekwalificeerd personeel het hele jaar door aan de slag. Meer weten? Ontvang vrijblijvend informatie over onze werkwijze.

Wil je dit interessante artikel delen?