Appartementrenovatie gemeenschappelijke delen: dit zijn de regels

Heb of verhuur jij je eigen appartement? In je eigen stekje doe en laat je wat je maar wilt. Maar er zijn natuurlijk ook gemeenschappelijke delen die iedereen in het gebouw gebruikt en nodig heeft. Denk aan de inkom, de traphal, het dak, de gevel en de lift. Wat als daar renovatiewerken voor nodig zijn? Daar zijn sinds januari 2019 nieuwe regels voor.

#1: Uitvoeren belangrijke renovatiewerken gaat sneller

Op de jaarlijkse algemene vergadering van mede-eigenaars wordt er besproken welke gemeenschappelijke delen aan vernieuwing toe zijn. Denk aan een broodnodige gevelrenovatie voor je appartement aan zee of de reparatie van de lift die steeds vaker blijft haperen.

Wat de regel vroeger was? Dat minimum drie vierde van de eigenaars akkoord moest gaan met de renovatiewerken. Dat durfde al eens problemen geven: eigenaars die hun appartement verhuren, en er zelf dus niet in wonen, waren soms wat minder geneigd om de kosten te maken. Daardoor werden zo’n werken al eens tegengehouden.

retro trappenhal

Ook voor de renovatie van de traphal worden de kosten gedeeld.

De oplossing? Vanaf nu is er nog maar een tweederdemeerderheid vereist. Zo hoeven de eigenlijke bewoners van het pand niet meer zo snel te vrezen dat het appartementsgebouw zal verloederen.

#2: Afbreken en heropbouwen gebouw gaat gemakkelijker

Soms is een appartementsgebouw zo verouderd, dat een totaalrenovatie onverantwoord is: het is dan veel te duur! Het gebouw volledig afbreken en opnieuw opbouwen is dan de goedkopere en dus betere optie. Vroeger moest elke eigenaar daar echter unaniem mee akkoord gaan. Eén eigenaar kon daardoor de broodnodige werken tegenhouden. Dat is nu niet meer het geval.

appartementsblokken in opbouw, groene kraan in het midden

Is het appartement te verouderd? Dan is het afbreken en heropbouwen goedkoper dan een totaalrenovatie!

Zijn er problemen met de veiligheid of hygiëne van het gebouw of zijn de renovatiekosten buitensporig duur? Dan is er nog een viervijfdemeerderheid nodig voor de afbraak en heropbouw van het appartement. Zo blijft de veiligheid en gezondheid van de bewoners gegarandeerd.

Vraag: Wat als ik die kosten niet kan betalen?

Heb je niet het geld om bij te leggen voor zo’n grote en uitgebreide werken? Dan heb jij het recht om afstand te doen van je appartement. De andere mede-eigenaars betalen jou dan de waarde van je appartement. Vergeet, vooraleer je die beslissing maakt, zeker niet om ook de premies voor afbraakwerken van de totaalprijs af te trekken.

#3: Bijdragen in reservefonds is verplicht

Voorkomen dat een grote renovatie van het appartementsgebouw je financieel de dieperik injaagt? Dat doe je natuurlijk door goed te sparen. Om te vermijden dat je bij uitgebreide werken, zoals bij de renovatie van het balkon of het dak, plots een hele som op tafel moet leggen, moeten de eigenaars een reservefonds aanleggen. Er zijn twee belangrijke regels:

  • Ten laatste 5 jaar na de voorlopige oplevering van de gemene delen wordt het fonds gestart.
  • Elke eigenaar stort jaarlijks 5% van het totaal van de gewone gemeenschappelijke lasten naar het fonds.
roos spaarvarken, hand die er muntstuk insteekt

 

Is het mogelijk om die verplichting te omzeilen? Ja: de algemene vergadering kan beslissen om geen reservefonds aan te leggen, maar heeft daar wel een viervijfdemeerderheid voor nodig. Houd er wel rekening mee dat je bij grote verbouwingen dan wel in een keer een grote som moet neertellen.

#4: Niet betalen = niet beslissen

De laatste nieuwe regel? De gebruiker betaalt! Woon je bijvoorbeeld op het gelijkvloers en betaal je daarom niet mee voor de lift? Dan zul je ook niet kunnen meebeslissen over werken aan diezelfde lift.

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?