Muren en plafonds afwerken met gyproc of pleister?

Artikel Nina V Mon 20 Aug 2018

Eindelijk aangekomen in de fase waar je muren en plafonds gaat afwerken? Proficiat, het inrichten kan bijna beginnen! Maar vooraleer je daarmee van start kan gaan, moet je nog eerst beslissen of je voor een afwerking met gyprocplaten of natte pleister gaat. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Gyproc (of gipskarton): makkelijk en flexibel

Geen water nodig

Gyproc wordt ook wel droog pleisterwerk genoemd omdat er, in tegenstelling tot natte pleisterwerken, geen water aan te pas komt. De gyprocplaten worden rechtstreeks op de ondergrond aangebracht, of bevestigd aan een metalen of houten structuur. Enkel de voegen tussen twee platen moeten opgevuld worden met natte gips. Van zodra deze gedroogd is en je de platen een lichte schuurbeurt hebt gegeven, zijn ze klaar om overschilderd te worden.

gyproc binnenmuren

Doe-het-zelf? Yes, you can!

Omdat gyproc zo makkelijk te plaatsen is, het een droom voor menig doe-het-zelver. Ben je zelf een handige harry, dan kan je de duurdere materiaalkost van gyproc t.o.v. nat pleisterwerk gaan compenseren door de gyprocwerken zelf uit te voeren.

Handig bij renovaties

Hoewel gipskartonplaaten evenzeer geschikt zijn voor nieuwbouw, zie je het vaakst opduiken bij renovaties. Het is namelijk een handige manier om leidingen en oneffenheden weg te werken of valse plafonds te creëren.

Wist je dat…

 

er ook isolerende gyprocplaten bestaan? Deze zijn reeds bekleed met een isolatiemateriaal. Een 2-in-1-oplossing dus! Een andere manier om je binnenmuren te isoleren, is door voorzetwanden uit gyproc te plaatsen en de ruimte tussen de muur en gipskartonplaten op te vullen met een isolatiemateriaal.

gyprocplaten voor plafond

Veel vrijheid

Een bijkomend voordeel van gyproc is dat het heel flexibel is. Wil je later de indeling van je ruimtes toch veranderen? Geen nood, gyproc is eenvoudig opnieuw te verwijderen. Ook wat betreft het voorzien van stopcontacten, verlichting en ventilatie is gyproc makkelijk om mee te werken. Bij een bepleisterde muur, daarentegen, zal je eerst moeten gaan uitslijpen.

Minder draagkrachtig

Is er dan wel een nadeel verbonden aan droge pleister, vraag je je misschien af? Wel, in vergelijking met natte pleister kunnen de muren minder gewicht dragen. Zeker wanneer je iets wil bevestigen aan de muur zoals een kader, wc, hangkast of televisie, moet je extra versteviging. Je zou dus eigenlijk al op voorhand moeten bepalen waar deze items komen.

Nat pleisterwerk: oerdegelijk vakwerk

Ondergrond egaliseren

Naast gyproc, kan je muren en plafonds ook bezetten met nat pleisterwerk. In dit geval, vermengt men het gips met water. Deze pleister wordt vervolgens gebruikt om de ondergrond egaal te maken of om oneffenheden op te vullen, zoals rond een raam- of deuropening. Deze techniek wordt veelal toegepast bij nieuwbouwwoningen, waar de pleister rechtstreeks op de snelbouwblokken wordt aangebracht. Dit soort bepleistering is oersterk. Je hebt dus geen extra versteviging nodig om iets aan je muren te bevestigen, zoals dat wel het geval is bij gyproc.

muren bepleisteren

 

Neem je tijd

Pleister is evenwel minder interessant als je tijdsgebrek hebt: je moet immers de droogtijd van de pleister respecteren en die kan oplopen van 6 tot wel 12 maanden. Je kan dit proces eventueel sneller laten verlopen door gebruik te maken van bouwdrogers. Hou dus zeker in het achterhoofd: start niet te snel met het schilderen van je muren en plafonds. Een andere mogelijkheid is te kiezen voor sierpleister: die hoeft achteraf niet meer afgewerkt te worden.

Vertrouw op de expertise van een stukadoor

Dat de pleisterlaag mooi vlak en egaal is, is van essentieel belang. De bezetting vormt immers de basis voor de verdere afwerking (tegels, verf, behang, …). Ga je voor een kwalitatief eindresultaat, schakel je best een ervaren bezetter in. In tegenstelling tot gyproc, is er heel wat kennis en techniek verreist om dit werkje tot een goed einde te brengen. Zo is er het soort ondergrond waar rekening mee moet worden gehouden. Daarvan moet de stukadoor eerst en vooral bepalen of er een voorbehandeling nodig is om een goede hechting te garanderen. Ook zal hij de pleister moeten afstemmen op de zuigkracht van die specifieke ondergrond om schimmels, scheuren en andere oneffenheden te vermijden.

pleister aanbrengen

Goed nieuws voor je portemonnee

Is bezetten dan niet veel duurder in vergelijking met gyproc? Nee, zelfs wanneer je de arbeidsuren erbij optelt, zullen pleisterwerken vaak voordeliger zijn. Je doet er dus goed aan om offertes te vergelijken!

Bye bye onefffenheden

Heb je te maken met scheve muren of zitten ze vol oneffenheden? Ook dan kan de techniek van nat pleisteren worden toegepast. In dergelijke gevallen, gebruikt men meestal een gewapende pleisterdrager zoals stucanet, die dan nadien bezet wordt. 

Samengevat

Om snel de verschillen tussen gyproc en pleister te vergelijken, maakten we dit handige overzicht:

  Gyproc Natte pleister
Prijs - (tenzij doe-het-zelf) +
Voor doe-het-zelvers + -
Draagkrachtig - +
Afwerkingstermijn + -

Wil je dit interessante artikel delen?