Last van een vochtige gevel? Impregneren kan dit probleem verhelpen

Heb je een vochtige gevel? Wees dan gewaarschuwd: het vocht kan jouw buitenmuren binnendringen, de binnenmuren aantasten en zo gezondheidsproblemen veroorzaken. Je gevel impregneren voorkomt dit. En hij blijft er langer als nieuw uitzien. Hoe makkelijk het is om je gevel te impregneren & vochtproblemen aan te pakken, lees je hier!

Gevel impregneren: voordelen & werkwijze

voor en na impregneren steen

Een steen die niet en een steen die wél geïmpregneerd is: wat een verschil! Foto door vochtweringswaterproof.

Wanneer je je gevel impregneert, ook wel hydrofoberen genoemd, dan breng je eigenlijk een beschermende (meestal chemische) vloeistof aan op de buitenmuur, die de muren waterafstotend moeten maken. Waterdruppels zullen zo van het oppervlak afglijden en krijgen dus niet de kans om in je gevel te trekken. Vaarwel vochtproblemen!

Het impregneermiddel is ook vuilafstotend: zo zijn je buitenmuren beter bestand tegen schimmel, mos en vuil. Lees: je gevel blijft langer schoon! Doordat je het vuil de kans niet geeft om zich vast te hechten, vermijd je dat mos en algen je gevel poreus maken. Een poreuze gevel zal meer water gaan opslorpen. Verleng de levensduur van je gevel dus door te impregneren.

Waarom wil je vocht vermijden?

Vocht doet meer dan je gevel er onverzorgd laten uitzien; het kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken! Denk daarbij aan:

  • Meer last van allergieën
  • Symptomen van astma verergeren
  • Klachten van reuma verergeren
  • Ernstige ontsteking van de luchtwegen

Kortom: hydrofoberen zorgt voor schone buitenmuren die beter beschermd zijn tegen vocht. Gevolg? Een minimum aan onderhoud! Naargelang de weersomstandigheden en de kwaliteit van je impregneermiddel, kan je gevel er na één enkele hydrofuge alweer 10 jaar tegen. Ideaal! Verkoop je je woning? Dan zal je huis ook meer waard zijn.

Hoe gebeurt het impregneren? De hydrofuge zelf is niet zo moeilijk: je spuit het impregneermiddel onder hoge druk op de gevel of je rolt het er met een grote verfborstel over.

Wat kost je gevel impregneren?

De prijs om je gevel te laten impregneren schommelt gemiddeld tussen de 10 en de 15 euro per vierkante meter, naargelang de kwaliteit van je impregneermiddel en de grootte van je muur. (Hoe groter de muur, hoe goedkoper de prijs per m2.)

bakstenen muur met scheuren en veel slijtage

Vermijd barsten en scheuren door je gevel te impregneren!

De kostprijs van het totaalplaatje zal vooral afhangen van de eventuele herstellings- en reinigingswerken die vòòr de impregnatie moeten gebeuren. Is je gevel aangetast door vuil of beschadigd? Dan zal je gevel eerst volledig gereinigd moeten worden. Ook voegen die in slechte staat verkeren, zullen eerst hersteld moeten worden! Doe je dat niet, heeft je gevel impregneren weinig zin. Je impregneerproduct kan bijvoorbeeld niet voldoende intrekken. Ook al zullen de extra werken je budget dus wat verhogen, ze zullen er ook voor zorgen dat de impregnatie geen verloren moeite is.

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?