Kaleien vroeger en nu: van noodzaak naar klassevolle uitstraling

Artikel Hanne G. Fri 27 Sep 2019

Je gevel kaleien: het is een eeuwenoude techniek om een verouderde buitenmuur weer een frisse uitstraling te geven. Honderden jaren geleden was het een noodzakelijke techniek om gevels niet te doen verouderen. Nu beschermt kalei nog steeds onze gevels, maar er is nog een andere reden om ervoor te kiezen: de prachtige, authentieke uitstraling!

wit gekaleide muur met houten glasraam

Eeuwenlange bescherming dankzij de boeren

Leuk weetje: kaleien is uitgevonden door de boeren. Zij wilden vermijden dat hun stalmuren door vocht en schimmels zouden instorten. Hun oplossing? Elk jaar opnieuw met een ruwe borstel een laag kalkverf op de muren schilderen. Die lagen stapelden zich op, en na verloop van tijd ontstond er een dikke soort kalkpleister: kalei! En het is net die authentieke look die we nu nog steeds opnieuw willen creëren.

volledig wit gekaleide muur

Een authentieke look die je gevel beschermt tegen weer en wind: dàt is wat kaleien je geeft!

Je gevel blijft jarenlang in goede staat

Kaleien beschermt tegen zon, regen en wind

Maar waarom kozen de boeren dan voor die dikke kalkpleister? Dat is eenvoudig: die pleister beschermt je gevel tegen allerlei barre weersomstandigheden. Zeker in België geen overbodige luxe, aangezien we hier soms bijna vier seizoenen in één dag zien. De mix van zon, regen en wind is niet goed voor je buitenmuur! Wanneer je je gevel kaleit, ben je er zeker van dat die niet zal barsten of afbrokkelen als gevolg van het barre weer.

authentiek Grieks huisje met wit gekaleide muur, blauwe deuren en balkon, en vlaggetjes

Een andere reden waarom we zo'n fan zijn van kalei? Het doet ons meteen wegdromen naar het zonnige Griekenland!

Kaleien beschermt tegen vocht

Doordat een gekaleide gevel dampdoorlatend is, krijgt water geen kans om zich vast te zetten. Lees: vocht en schimmel blijven op verre afstand! Jij hoeft je dus geen zorgen te maken over scheurtjes of verkleuringen.

Kaleien verbergt oneffenheden

Heb je al ergens oneffenheden? Ook dan is kaleien dé oplossing: die verbergt alle kleine mankementen en laat je gevel er net als nieuw uitzien.

Karakteristieke uitstraling

Een extra voordeel van kaleien waar de boeren honderden jaren geleden zelfs nog geen rekening mee hielden: de prachtige uitstraling! Kaleien geeft je gevel een authentieke look. Hoe dat komt? De structuur van de blokborstel zal zichtbaar blijven. Daardoor is je gevel niet perfect egaal, maar eerder gewolkt. Extra karakter voor je woning! Zo kom jij elke avond vrolijk thuis.

witte kerk met kerkhof rond

Ook dit kerkje is optimaal beschermd dankzij kaleien!

Opgelet: een gevel kaleien is niet eenvoudig! Er komt heel wat bij kijken en je moet met heel wat zaken rekening houden. Zie je iets over het hoofd? Dat betekent een slechte hechting en een onverzorgd eindresultaat. Net wat jij kunt missen! Zoek & vind daarom een professionele vakman bij Offrea: dankzij een professional gaat je gevelbepleistering nog jarenlang mee.

Wil je dit interessante artikel delen?

 

 

Ontvang gratis offertes van 3 aannemers voor Kaleien in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes