Huis bouwen, stap 1: de voorbereidende grondwerken

Bouwgrond gekocht? Dan sta je ongetwijfeld te popelen om te beginnen met het bouwen van je droomhuis! Grondwerken zijn de eerste cruciale stap in het bouwrijp maken van je perceel. Zo voorkom je latere problemen zoals verzakkingen. Dit moet je weten voor je van start gaat.

kraan voert graafwerken uit

Waarom? Daarom zijn grondwerken noodzakelijk!

grond wanneer grondwerken voltooid zijn

Waarom moet je geduld uitoefenen en kun je niet meteen op de bouwgrond beginnen bouwen? Omdat je woning dan na verloop van tijd kan verzakken: niet elke ondergrond is geschikt om het gewicht van een hele woning te dragen. Meestal is de bovenste laag te zacht, waardoor de constructie niet stabiel is. Gevolg? Een huis dat scheef gaat staan of minstens even erg: de binnenafwerking die scheuren en barsten gaat vertonen. Daarom is het belangrijk om meteen van bij de eerste stap correct te werk te gaan. Want zoals bij alle taken geldt: preparation is key!

Grondwerken: hoe gaat het in zijn werk?

#1: Maak de grond graafklaar met sloopwerken

Je kunt uiteraard pas beginnen bouwen wanneer alle obstakels die de bouw of stabiliteit van de woning in het gedrang brengen, zijn verdwenen. Onder sloop- en afbraakwerken wordt verstaan:

  • Het slopen van (bij)gebouwen. Een oud, versleten tuinhuis dat plots in je woonkamer staat: het zou toch ook niet alles zijn.  
  • Het verwijderen van begroeiing. Staan er bomen op de plek waar je keuken zou moeten komen? Of bemoeilijkt die struik de toegang naar de werken? Dan zullen ze ook eerst moeten worden weggehaald.

Let wel op: bomen kappen mag niet zomaar! Als je wilt ontbossen, moet je een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing aanvragen bij de gemeente. Je zult meteen ook een compensatievoorstel moeten indienen.

#2: Afsluiten met graafwerken

Harde grond als stevige basis voor een stabiel huis

Staat er niets meer in de weg op het terrein? Dan is het tijd voor stap 2: de graafwerken. Het belangrijkste is dat je de bovenste laag, bestaande uit zachte aarde, weghaalt. Anders zal de woning nooit stabiel kunnen staan: je huis zal zoals de toren van Pisa stilletjesaan wegzakken. De grondwerker blijft dus graven tot hij harde aarde bereikt heeft. Dat is de ideale, stevige ondergrond om je woning op te bouwen. Zeker wanneer je een heuvelachtig perceel bezit, zijn graafwerken noodzakelijk om de grond te nivelleren.

funderingsgleuven worden gegraven

Tip: Laat vast en zeker een grondsondering uitvoeren! Dankzij die grondsondering kent de grondwerker het draagvermogen van jouw grond: hoe diep zal hij moeten graven? Ook de funderingstechnieken en kelderopbouw zal hij daaraan aanpassen.

Wat met alle overtollige grond? Die is nuttiger dan je zou denken:

  • De eerste laag zachte aarde die wordt weggegraven, zal waarschijnlijk teelaarde zijn. Dat is zeer voedzame grond die de plantgroei stimuleert. Die laag kun je dus het best bijhouden om later in de tuin te gebruiken, zodat ook je hof picobello in orde is!
  • Maar ook de lagen onder de teelaarde moet je niet wegvoeren: die kun je gebruiken om de putten te dichten zodat het terrein mooi vlak komt te liggen. Toch een grondoverschot? Doe dat dan cadeau aan kennissen die het kunnen gebruiken, zo hoef jij geen grondafvoer te betalen. Win-win dus!

Fundering, kelder & voorzieningen uitgraven

grondwerken zijn volop aan de gang

Na enkele (centi)meters graven, is het eindelijk zo ver: je zit aan harde aarde! Nu moeten alleen nog de funderingsgleuven en de (eventuele) (kruip)kelder uitgegraven worden. Heb je een septische put, regenwaterput of stookolietank nodig? Laat dat zeker weten aan de grondwerker, dan graaft die dat ook meteen uit. En dan is het eindelijk zover: je voorbereiding is helemaal klaar en je kunt beginnen bouwen!

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?