Zo houd je het E-peil van je woning zo laag mogelijk

Artikel Hanne G. Mon 3 Sep 2018

Een laag energiefactuur, fiscale voordelen én een beter klimaat: dat zijn de voordelen van bijna-energieneutraal (BEN) bouwen. Maar hoe houd je het E-peil van je woning nu zo laag mogelijk? Dat kom je te weten in dit artikel!

Gloeiende lamp met icoontjes over hoe je energie kunt besparen

Als je bouwt of energetisch renoveert, moet je rekening houden met de EPB-wetgeving die beschrijft hoe je zo energieneutraal mogelijk kan bouwen. Je E-peil, dat de energiezuinigheid van je woning weergeeft, mag anno 2018 maximum 40 punten bedragen. Heb je een gunstig E-peil, is dat zowel goed nieuws voor het milieu als voor jouw portemonnee: een lager energiefactuur, een korting op onroerende voorheffing en een premie van de netbeheerder komen jouw richting uit! Houd je geen rekening met de EPB-eis? Dan krijg je een boete die minstens even hoog ligt als de kosten van de werken die je had moeten uitvoeren. Kortom, BEN-(ver)bouwen is een absolute must!

De 3 belangrijkste factoren voor een laag E-peil: isolatie, luchtdichtheid en ventilatie

Groen uitgeknipt huisje in het gras

Je dak, muren, plafond en vloeren: om je energiefactuur én je E-peil fors te doen dalen, zul je je woning optimaal moeten isoleren. Zonder een dikke isolatielaag zullen alle andere energiezuinige ingrepen amper effect hebben. Zo veel mogelijk en zo dik mogelijk isoleren is dus de boodschap!

Meer weten over isolatietechnieken en -materialen? Lees hier onze artikels over dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie.

Een goede isolatie heeft echter ook een nadeel: zonder extra hulpmiddel wordt je binnenlucht onvoldoende ververst, wat tot een ongezond binnenklimaat leidt. Denk dus zeker ook aan goede woningventilatie! Je E-peilniveau heeft het meeste baat bij een ventilatiesysteem D. De aan- en afvoer van lucht gebeurt automatisch en staat zo perfect op elkaar afgestemd. Door je ventilatiesysteem uit te rusten met warmterecuperatie, wordt het warmteverlies (en dus energieverlies) tot een absoluut minimum herleid. Je E-peil kan daardoor 2 tot zelf 10 punten zakken!

Isolatie en verwarming geplaatst? Super! Iets belangrijks wat je nu niet mag vergeten, is de blowerdoortest. Die test meet de luchtdichtheid van je woning: waar ontsnapt en infiltreert er ongecontroleerd lucht en gaat er met andere woorden veel warmte verloren? Welke mankementen moet je dus nog aanpakken? Je EPB-verslaggever zal in zijn berekeningen rekening houden met de waardes van de blowerdoortest, waardoor je E-peil met 6 à 9 punten kan zakken!

Verlaag je E-peil verder door te investeren in energiezuinige toepassingen

Isolatie, ventilatie en luchtdichtheid zijn van immens belang. Maar om het vereiste E-peil te behalen, zul je ook nog moeten investeren in een aantal bijkomstige energiezuinige technieken.

Zet in op hernieuwbare energie

De meeste woningen zijn uitgerust met een cv-ketel op aardgas of elektriciteit. Jaar na jaar blijven energieprijzen echter stijgen… en dat zal je geweten hebben aan je energiefactuur. Gelukkig zijn er alternatieven op basis van onuitputtelijke (en gratis) energiebronnen:

  • Een warmtepomp onttrekt warmte uit de grond, lucht of bodem, om die met behulp van een warmtewisselaar af te geven aan je sanitair water. Bepaalde toepassingen kunnen ook gebruikt worden voor het verwarmen van je woning. Voor 1 kWh elektriciteit produceert een warmtepomp 4 kWh warmte: veel efficiënter dus dan fossiele energie.
  • Fotovoltaïsche zonnepanelen wekken elektriciteit op dankzij zonneenergie: de zon voorziet je huishoudelijke toestellen van stroom. Doordat de panelen op zonlicht werken, zijn ze ook rendabel tijdens de koude (maar zonnige) wintermaanden.
  • Met een zonneboiler kun dan weer je sanitair water opwarmen. Het haalt de energie daarvoor van de warmte van de zon, een gratis en hernieuwbare energiebron!

 

Tip: Ga je toch voor een ketel op aardgas of mazout? Kies dan voor een hoogrendementsketel, die ook gebruik maakt van alle restenergie: de vrijgekomen rookgassen zullen niet ontsnappen via de schouw, maar worden gerecupereerd, waardoor jij geen kostbare energie verliest!

Door onuitputtelijke energiebronnen zoals de zon of lucht te gebruiken, kun je dus heel wat E-peilpunten winnen: zo’n 21 tot wel 56 punten!

Denk ook aan ramen en hun oriëntatie

Fan van grote ramen? Let dan op, want ramen zijn een zwakke plek in je isolatieschild. Om dit te verhelpen zal je moeten investeren in isolerende profielen én zonwerende, superisolerende beglazing. Ook de oriëntatie van de ramen is van belang. Zijn ze naar het zuiden gericht? Dan loop je het risico dat het te warm kan worden in de zomermaanden. Je zult dan mogelijk moeten investeren in actieve koeling, zoals een airconditioningsysteem, een duur en energievretende machine. En dat is natuurlijk geen goed nieuws voor je E-peil! Overleg dus uitvoerig met je architect over de oriëntatie, grootte en materialen van je ramen. Ook het plaatsen van zonwering kan je een gunstig E-peil opleveren.

Vrouw zit met tas thee, koeken en boek in een dikke sweater en sokken op bed

Zorg ervoor dat je huis het hele jaar door een aangename temperatuur heeft met de juiste, energiezuinige verwarming!

Wil je dit interessante artikel delen?