De herfst is aangebroken: hoe bereid ik mijn dak voor op de winter?

Tips Hanne G. Wed 29 Aug 2018

Gezellig voor de televisie met een lekkere tas warme chocomelk terwijl buiten de sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen… dat is hét ideaalbeeld van een winterdag. Je wil je dan ook geen zorgen maken over scheurtjes of barsten in de dakbedekking, losgekomen dakpannen, verstopte dakgoten, enz. Dat risico loop je wel als je je dak niet winterproof maakt. Gelukkig is dat geen groot of zwaar werk. Lees hier al onze tips en maak je dak deze herfst al helemaal winterklaar!  

Man maakt dakgoot vol bladeren schoon

Dakgoot reinigen: een werkje voor de doe-het-zelver

Wat je zonder twijfel wil vermijden, zijn vochtproblemen. Die geven niet alleen aanleiding tot schimmels en een muffe geur, maar leiden ook tot gezondheidsproblemen. Niet echt hetgeen waar je aan denkt bij een gezellige winter! Ontsnap eraan door verstoppingen in de afvoerleidingen te voorkomen.

Foto's van voor en na ontmossing, inclusief coating achteraf

Het is belangrijk om je dak te ontmossen om vochtproblemen te voorkomen. Met een extra coatinglaag zorg je voor een dubbele bescherming. Foto door BGG.

Gelukkig is dat een relatief eenvoudige taak, waar je perfect zelf mee aan de slag kunt! Met de hand kun je al het opgehoopte afval, zoals zand en bladeren, uit de dakgoten verwijderen. Voor de bladeren die wat dieper in de afvoer liggen en waar je zo niet bij kunt, zijn er speciale borstels op de markt. Wil je jezelf wat werk besparen? Koop dan roosters die je in de afvoeropening plaatst. Zo kunnen de blaadjes al niet in de afvoerleiding terechtkomen en hoef jij ze er dus ook niet uit te vissen.

Dakgoot afvalvrij gemaakt? Kijk dan ook de bomen die dicht bij het huis staan na en stel daarbij volgende vragen:

  • Zijn er takken of bomen die een zware winterstorm niet zouden overleven?
  • Zijn er takken die het zullen begeven bij (hevige) sneeuwval?

Is het antwoord op bovenstaande vragen ja? Dan heb je kans dat afbrekende takken alsnog verstoppingen, wateroverlast en beschadigingen zullen veroorzaken! Dat kun je vermijden door de zwakke takken te verwijderen of de boom desnoods te kappen. Ben je niet zeker van de stevigheid van een bepaalde boom of tak, of is het een karwei die je liever aan iemand gespecialiseerd overlaat? Vraag dan raad aan een expert!

Een grondige controle: van de dakgoot tot de schouw

Voer een grondige controle uit op en rondom je dak. Let daarbij op volgende zaken:

  • Zijn er nergens scheurtjes of beschadigingen te bespeuren in de dakbedekking?
  • Zijn er vochtproblemen op zolder of elders in huis die wijzen op lekken?
  • Is er een aanhechtingspunt met de muur losgekomen?
  • Blijft er ergens water staan? Die vraag is vooral belangrijk bij een plat dak.

Kleine of grote mankementen gevonden? Dan is de herfst het ideale moment om werken aan je dak te laten uitvoeren. Een gespecialiseerde dakwerker inschakelen die de klus vakkundig en in een mum van tijd kan klaren is een goed idee. Zo ben je een hele winter gerust!

Kachel of open haard? Vergeet de jaarlijkse schoonmaakbeurt niet

Het laatste wat je zeker moet controleren, is de schoorsteen. Een open haard of kachel is een absolute meerwaarde in de winter: er gaat niets boven deze gezellige warmte! Laat je je schouw niet tijdig vegen, loop je het risico op een schoorsteenbrand of CO-vergiftiging! Laat in de herfst dus zeker een schoorsteenveger komen. Hij kan bovendien meteen de voegwerken aan de buitenkant van de schouw nakijken en indien nodig herstellen.

Voegen in schouw die aan vervanging toe zijn

Controleer tijdig de voegen van je schouw, je wil niet dat ze eruitzien zoals op deze foto! Gelukkig weet Dudeck raad.

Hou je onze tips in het achterhoofd, kom je zorgeloos de winter door & vermijd je verdere renovatiewerken! Maar voor nu: veel herfstplezier gewenst!

Wil je dit interessante artikel delen?