Heb je nog vloerisolatie nodig met isolatiechape?

Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: zelfs wanneer het buiten hoogzomer is, is het niet aangenaam om binnen met blote voeten over je vloer te wandelen. Om maar te zwijgen over die koude vloer tijdens de wintermaanden! Wil je dat graag verhelpen én tegelijkertijd minder energiekosten betalen? Zorg er dan zeker voor dat je vloer goed geïsoleerd is! Isolatiechape lijkt daarvoor een ideale 2-in-1-oplossing, aangezien het isolatiemateriaal al in de chape verwerkt zit. Maar is dat wel voldoende?

Isolatiechape wint van klassieke chape

isolatiechape

Isolatiechape is heel dun en droogt snel, maar heeft ook een aantal nadelen.

Voelt je vloer koud aan, zal je ter compensatie de verwarming al gauw wat hoger zetten. Maar dat is natuurlijk minder goed nieuws voor je portemonnee. Je vloer isoleren is dus de boodschap!

Om dit te realiseren, zou je kunnen kiezen voor isolerende chape. Daarbij wordt het isolatiemateriaal (bv. PUR-korrels) in de chape verwerkt, voor een superieure isolatie t.o.v. traditionele chape. Maar het biedt ook nog een reeks andere voordelen:

  • Ga je renoveren en heb je weinig plek voor een hoge vloeropbouw? Met dit soort dekvloer is het niet nodig én chape én isolatiemateriaal te plaatsen. Je bespaart dus heel wat plaats!
  • Het gaat snel: isolatiechape droogt sneller uit dan standaard chape. De chapewerken zullen dus minder tijd in beslag nemen.
  • Je krijgt een naadloze afwerking: isolatiechape kruipt in alle hoeken en kantjes. Doordat elk hoekje wordt opgevuld, zijn er dus geen koudebruggen en heb je een naadloos resultaat!

“Dat is dan beslist!”, zou je kunnen denken. Toch heeft isolerende chape een aantal minpunten die je op voorhand best kent.

… maar verliest van ander isolatiemateriaal

Isolatiechape is duurder dan isolatieplaten of PUR-isolatie. Op zich geen al te groot probleem als er een hoger rendement tegenover staat, maar dat is juist niet zo.

Om je vloer optimaal te isoleren volstaat isolerende chape dus niet. Wil je een volwaardige isolatie, ga dan voor isolatieplaten of PUR-schuim. De thermische isolatiewaarde van deze materialen liggen een stuk hoger. Kortom: isolatiechape is dus een prima aanvulling op andere materialen, maar volstaat niet als enige isolatiebron. Beschik je over voldoende plaats, kan je de klassieke chape best combineren met een ander isolatiemateriaal. Bij renovaties is dat echter niet altijd het geval. Onder die omstandigheden, is isolerende chape de beste manier om je vloer te isoleren. En moest je het toch nog koud hebben, kun je altijd enkele leuke pantoffels kopen :-).  

PUR-schuim

Tip: Praat zeker eens met een isolatie-expert over de verschillende mogelijkheden.

 

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?