Gietvloer over bestaande vloer: dit zijn de geschikte ondergronden!

Artikel Hanne G. Fri 19 Oct 2018

Een gietvloer enkel geschikt voor in fabrieken of magazijnen? Nee hoor, het kan ook jouw woning een moderne uitstraling geven! Maar misschien heb je al een bestaande vloer, die je liever niet zou uitbreken. Terecht, dat is vaak een complex en tijdrovend werk. De oplossing? Een gietvloer plaatsen over je oude vloer! Maar is die optie wel altijd mogelijk?

Hier kom je alvast meer te weten over de verschillende soorten & voordelen van een gietvloer.

Waarom niet gewoon alles uitbreken?

Dankzij het feit dat je gietvloer zo dun is, hoeven je deuren niet ingekort te worden!

Je bestaande vloer vernieuwen door er een gietvloer overheen te plaatsen, heeft een belangrijk voordeel: er komen geen breekwerken aan te pas. Lees: geen ronddwarrelend stof dat niet alleen je meubilair, maar ook je longen aantast. Dat wil je uiteraard liefst vermijden! Bovendien bespaar je zo ook heel wat tijd.

Toch heeft je bestaande vloer behouden ook een nadeel: het is vaak de duurste optie. Hoe dat komt? Je ondergrond heeft meestal eerst een uitgebreide voorbehandeling nodig vooraleer de nieuwe vloer gegoten kan worden. Denk maar aan het dichten van voegen, het egaliseren van de ondergrond, enz.

Is elke ondergrond geschikt voor een gietvloer?

Maar welke ondergronden zijn dan geschikt als basis van de gietvloer? Over het algemeen geldt dat de ondervloer stabiel en vlak moet zijn: een gietvloer is maar 3 tot 4 millimeter dik. Zijn er oneffenheden in de ondergrond, kunnen die niet worden weggewerkt. Bovendien moet de ondergrond ook droog en vetvrij zijn zodat de kunststof waaruit de gietvloer bestaat zich aan de ondervloer kan hechten. Chape, tegels en beton zijn bijgevolg de beste opties. Heb je een vloer uit hout of linoleum, kies je best een andere vloerbedekking.

Met chape zit je altijd goed

Chape is voor eender welke vloerbedekking een geschikte ondergrond, dus ook voor een gietvloer. Om een goede hechting tussen de chape en de kunststof te garanderen, breng je best eerst een primer aan alvorens je vloer te gieten.

Tegels na opschuren

Net als chape zijn ook tegels een ideale ondergrond voor een gietvloer, zolang die maar aan enkele voorwaarden voldoen. Er mogen geen losliggende tegels of niveauverschillen zijn. Een klein niveauverschil van enkele millimeters kan nog wel opgevangen worden door een egalisatielaag. De tegels zul je waarschijnlijk ook even moeten opschuren zodat de gietvloer beter kan hechten.

De ruwheid van beton

Het laatste materiaal dat perfecte als ondergrond kan dienen, is beton. Je zult waarschijnlijk de oppervlakte van je betongrond moeten opschuren met een diamantschuurmachine of ze moeten zand- of kogelstralen. Zo wordt de oppervlakte ruwer en zal de gietvloer beter hechten.

Geen gietvloer op een bestaande houten of linoleumondergrond

witte gietvloer in moderne trappenhal

Bestaat de ondergrond uit hout of linoleum? Dan hebben wij minder goed nieuws: die zijn in de meeste gevallen niet geschikt. Een linoleumvloer voldoet alleen als die goed vastligt en slaagt voor de aanhechtingsproef, die aantoont of de gietvloer kan hechten of niet. Dat is in de praktijk meestal niet het geval. Ook hout is meestal niet stabiel genoeg. Het is bovendien een natuurlijk materiaal dat werkt. Je moet het hout dan extra gaan bewerken met een duur product om inkrimping en uitzetting te voorkomen. Aan het einde van de rit zul je daardoor meer geld kwijt zijn dan wanneer je gewoonweg de bestaande vloer had uitgebroken.

Wil je dit interessante artikel delen?