DOSSIER GEVELRENOVATIE: je gevel opnieuw voegen met deze do's-and-don'ts

Zijn de voegen in je gevel niet meer in goede staat? Buiten simpelweg een onfrisse uitstraling, kan dat ook tot ernstigere problemen leiden. Zo kan vocht zich een weg door de barsten in de voegen banen, waardoor je er ook binnenshuis last van zal hebben. Schimmels en bijhorende gezondheidsproblemen? Nee, bedankt! Gelukkig is je gevel zo weer opgeknapt dankzij deze do’s-and-don’ts voor voegwerken.

DO: bestaande voegen verwijderen

Heeft het zin om het bestaande voegwerk te repareren? Nee, de aangetaste voegen moeten eerst worden verwijderd door deze zo’n 1 à 1,5 centimeter diep uit te slijpen. Daarna hak je het overschot weg met beitel en hamer. Doe dat voorzichtig, zonder het eigenlijke metselwerk te beschadigen!

Wanneer je het bestaande voegsel hebt verwijderd, moet de gevel worden gereinigd. Dat is een noodzakelijke stap om te voorkomen dat er stof, vuil of andere voegresten achterblijven. Zo zorg jij ervoor dat het nieuwe voegsel zich goed aan de bakstenen kan hechten.

close-up van versleten bakstenen gevel

Aangetaste of beschadigde voegen? Zorg dat je die vervangt om vochtproblemen te vermijden!

DON’T: op voorhand niet nadenken over de uitstraling van je gevel

Er zijn wel twaalf verschillende technieken om je gevel op te voegen: gaat je voorkeur naar een platte of een bolle voeg, een geknipte of een schaduwvoeg… ? Zorg er dus voor dat je op voorhand precies weet voor welke uitstraling je wil gaan.

Dat geldt ook voor de kleur van je mortel: donkere mortel zal je hele gevel donkerder maken, lichte mortel doet net het omgekeerde. Of misschien wil je wel een harmonieus geheel creëren door je voegen en je buitenmuur dezelfde kleur te geven? Stof om over na te denken alvorens je van start gaat!

DO: een correcte nabehandeling

Zitten de voegwerken erop? Top, dan is het grootste en moeilijkste deel achter de rug! Om te garanderen dat je werk niet voor niets is geweest en je voegen niet te snel aan kwaliteit verliezen, mag je de nabehandeling niet vergeten. Borstel vast en zeker de muur af vlak na het voegen: alleen zo verdwijnt al het teveel aan mortel en krijg je een egaal resultaat. Om te voorkomen dat je stenen het vocht van de mortel absorberen, waardoor het voegsel niet goed hecht, benevel je in die eerste dagen na de voegwerken de gevel beter met wat water. Vocht in de toekomst al helemaal geen kans geven? Impregneer dan ook je gevel!

bakstenen gevel in slechte staat

Deze gevel is duidelijk aan voegwerken toe!

DON’T: de gevel zelf voegen

Bakstenen gevel in perfecte staat

Na de voegwerken ziet je gevel er weer uit als nieuw!

Geen ervaring met voegwerken? Laat het werk dan over aan een professional! Als je fouten maakt bij het voegen, kan dat heel wat onaangename gevolgen hebben. Denk aan vochtproblemen of een gevel die er in geen tijd terug onverzorgd uitziet.

Bovendien is de juiste voegmortel kiezen geen sinecure: die moet immers aangepast worden aan het type gevelsteen. De verhouding tussen cement, kalk en zand moet perfect goed zitten. Anders zal de mortel zich niet goed kunnen hechten en in een mum van tijd weer loskomen of afbrokkelen.

Het zou enorm jammer zijn moest al dat werk voor niet zijn geweest! Speel dus op zeker en raadpleeg een professional.

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?